Corgoň (pivo)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Corgoň


PivovarCorgoň Slovensko
Druh pivaSvetlé výčapné, Ležiak, Tmavé
Od roku1896
Obsah alk.4,0 % (svetlá 10°), 4,8 % (12° ležiak)

Corgoň je značka slovenského piva, ktoré sa varí v Pivovare Hurbanovo, ktorý patrí pod medzinárodný koncern Heineken International.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pivo Corgoň pochádza z Nitry, kde sa pôvodne vyrábalo. Korene značky siahajú až do roku 1896, čím sa zaraďuje k najstarším slovenským pivám. Podľa odborníkov to bolo jedno z najlepších pív v monarchii[chýba zdroj]. Po politických zmenách v bývalom Česko-Slovensku bol nitriansky pivovar sprivatizovaný a v roku 1992 premenovaný na Pivovar Karšay. V roku 1997 kapitálovo vstúpil do nitrianskeho pivovaru celosvetový koncern Heineken.

Nitrianske pivo sa predávalo pod rôznymi názvami ako Rekord, Exquisit, Nitriansky ležiak, Nitrianske svetlé, Nitriansky špeciál a pod značkou Corgoň sa pivo predáva od roku 1988. Názov je odvodený od miestneho legendárneho hrdinu, kováča Corgoňa [1][2].

K novodobej histórii patrí viacero míľnikov, ako napríklad príchod 1,5 l a 2 l maxi fľaše, ktorú priviedla na slovenský trh práve značka Corgoň. Značka prešla viacerými úpravami svojej vizuálnej podoby - zmena od tvaru fliaš až po etikety. Momentálne je značka spájaná s claimom - Fanúšikom zábavy, ktorú sa značka snaží potvrdzovať vo všetkých aktivitách smerom k svojim spotrebiteľom.

Produkty[upraviť | upraviť zdroj]

Pivo Corgoň je pivo plzenského typu, charakteristické vyváženou horkosťou, plnou chuťou a typickou arómou. Vyrába sa spodným kvasením a využíva tradičné suroviny ako sú voda, slad, chmeľ a kvasnice.

Do portfólia patrí 12° ležiak, svetlá 10° a Maurus. Pivo sa predáva vo fľašiach, plechovkách, maxi fľašiach a do pubov v sudoch. Okrem toho je Corgoň predávaný aj v tankoch.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Corgoň, nitra.sk [online]. [Cit. 2020-06-06]. Dostupné online. Archivované 2020-06-06 z originálu.
  2. Bájny hrdina -- nitriansky Corgoň, hnonline.sk

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]