Cornelius Horan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cornelius Horan
írsky katolícky kňaz
írsky katolícky kňaz
Narodenie22. apríl 1947 (76 rokov)
Scartaglen, Írsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Cornelius Horan

Cornelius Horan známy aj pod menom Neil Horan (* 22. apríl 1947, Scartaglen, Írsko) je bývalý írsky katolícky kňaz, ktorý sa dvakrát dostal do centra pozornosti svetových médii, keď narušil významné športové podujatie.

Dňa 20. júla 2003 vbehol na trať počas pretekov Formuly 1, čím narušil Veľkú cenu Veľkej Británie, súčasť majstrovstiev sveta Formule 1. Ďalej vbehol 29. augusta 2004 na trasu maratónskeho behu počas pretekov na olympijských hrách 2004 v Aténach. Na 39 km zdržal vedúceho bežca Vanderleia de Limu z Brazílie, ktorému sa potom nepodarilo udržať prvé miesto a napokon skončil tretí.

Neil Horan bol vysvätený v roku 1973, ale už v roku 1974 sa pridal k sekte "The Apostolic Fellowship of Christ". V roku 1980 sa vrátil ku katolíckej cirkvi a opäť sa stal kňazom.

Začal publikovať knihy, v ktorých predpovedal blízky koniec sveta. Jeho nadriadení mu odporučili psychiatrické vyšetrenie. Po sérii kázní, v ktorých sa tiež zmieňoval (okrem iného) o očakávanom konci sveta, ho odvolali z jeho funkcie farára.

Rozhodol sa teda na túto udalosť upozorniť pri športových podujatiach.

Katolícka cirkev ho definitívne zbavila jeho postavenia kňaza 20. januára 2005. Vyhlásil, že s týmto rozhodnutím absolútne nesúhlasí a že sa odvolá k oveľa vyššiemu súdu na nebesiach, teda k súdu Ježiša Krista.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Neil Horan na českej Wikipédii.