CryoSat

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

CryoSat je prvý z projektov Európskej kozmickej agentúry zameraných na výskum Zeme. S projektom družice prišiel v roku 1998 profesor University College v Londýne profesor Duncan Wingham. Misia má za úlohu prieskum a výskum kryosféry, zamrznutej vody vo forme snehu, ľadovcov, plávajúcich krýh a trvalo zamrznutej pôdy.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Družica Cryosat s hmotnosťou 650 kg mala pracovať vo výške 720 km od zemského povrchu. S rozmermi 4,6 m na dĺžku a 2,34 m na šírku mala byť na meranie vybavená novým nástrojom SIRAL (Synthetic Aperture Interferometric Radar Altimeter). SIRAL je novou generáciou radarových altimetrov, ktorý dokáže merať aj plávajúci ľad v oceánoch. Ostatné zariadenia na palube Cryosatu mali slúžiť najmä na presné určenie polohy družice na obežnej dráhe a na udržanie stability družice. Tieto zariadenia boli skonštruované pre zmapovanie svetových zásob ľadu s presnosťou 1 — 3 cm vo vertikálnom a 300 metrov v horizontálnom smere.

Zničenie družice[upraviť | upraviť zdroj]

8. októbra 2005 došlo k zničeniu družice, keď zlyhala nosná raketa Rockot. Chyba riadiaceho softvéru rakety zapríčinila, že sa od rakety neoddelil druhý stupeň, ktorý sa potom s tretím stupňom a družicou zrútil do Severného ľadového oceánu severne od Grónska. Pre ruský nosič sa ESA rozhodla z dôvodu, že nosič zodpovedajúcej nosnosti vo svojom portfóliu nemá.

CryoSat-2[upraviť | upraviť zdroj]

24. marca 2006 Európska kozmická agentúra oznámila, že sa rozhodla vytvoriť nový exemplár strateného satelitu. Nová družia CryoSat-2 by mala byť pripravená k letu začiatkom roku 2009.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]