Kryptomonády

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Cryptophyta)
Kryptomonády

Rhodomonas salina
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Cryptophyta
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Kryptomonády alebo kryptomonádky (lat. Cryptophyta, Cryptophyceae, Cryptomonadida, Cryptomonadales, Cryptistae) sú taxón (oddelenie, podríša, trieda, rad a pod.) jednobunkovcov (radia sa pod Chromista resp. pod prvoky resp. pod riasy). Ide o jednobunkové jednojadrové mikroskopické riasy, ktoré majú oválny tvar. Niektoré sa pohybujú pomocou bičíkov, iné sú nepohyblivé. Ako súčasť planktónu majú veľký ekologický význam.

Stavba tela[upraviť | upraviť zdroj]

Povrch bunky pokrýva obal periblast, pod ktorým sú vymrštiteľné telieska - trichocysty. Trichocysty majú aj iné oddelenie; trichocysty kryptomonád sa nazývajú ejektozómy. Pod plazmatickou membránou majú bielkovinové doštičky.

Vyživujú sa fototrofne podobne ako rastliny. Niekedy je však u nich fototrofia kombinovaná s fagotrofiou alebo osmotrofiou, čiže ide o mixotrofiu. Ako všetky eukaryotické organizmy majú fotosyntetické farbivá uložené v chloroplastoch. Chloroplast je len jeden nebo dva. Obsahujú chlorofyly a + c2. Z karoteniodov je u nich najčastejší alfa-karotén, ale vyskytuje sa aj beta-karotén. Z xantofylov obsahujú alloxabtín alebo fykoerytrín či fykocyanín.

Zásobné látky sú uložené v chloroplastoch v telieskach zvaných pyrenoidy. Vzácne je vyvinutá aj červená škvrna stigma. Hlavnou zásobnou látkou je škrob.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Rozmnožovanie je nepohlavné, delením, pohlavné rozmnožovanie bolo zatiaľ dokázané iba u druhu Chroomonas acuta. Nepohlavné rozmnožovanie prebieha pozdĺžnym delením bunky.

Ekológia[upraviť | upraviť zdroj]

Kryptomonády sú odolné voči chladu, z čoho vyplýva ich značný význam v potravinovom reťazci. Sú to prví jarní producenti v sladkých aj morských vodách a kvôli mäkkému povrchu ich zooplanktón dobre strávi. Žijú v rybníkoch a priehradách, antarktických jazerách pokrytých ľadom (druhy Chroomonas lacustris a Cryptomonas sp.). Nevadí im nedostatok svetla, pretože majú pigmenty, ktoré sú schopné využiť aj malé množstvo svetla. Niektoré sú tolerantné k sírovodíku. Druh Mesodinium rubrum žije v symbióze s morským nálevníkom. Niektoré kryptomonády sú pravdepodobne toxické.

Systém[upraviť | upraviť zdroj]

Kryptomonády:

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]