Dedičstvo alebo Kurvahošigutntag

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dedičstvo alebo Kurvahošigutntag
Originálny názov Dědictví aneb Kurvahošigutntag
Žáner komédia
Dĺžka 120 minút
Štát Česko-Slovensko
Pôvodný jazyk čeština
Rok 1992
Filmový štáb
Réžia Věra Chytilová
Scenár Věra Chytilová
Bolek Polívka
Hudba Jiří Bulis
Kamera Ervín Sanders
Herecké obsadenie

Dedičstvo alebo Kurvahošigutntag (po čes. Dědictví aneb Kurvahošigutntag) je česko-slovenská filmová komédia z roku 1992 od režisérky Věry Chytilovej s Bolkom Polívkom v hlavnej úlohe. Dej filmu je situovaný do dedinského prostredia a času rodiaceho sa kapitalizmu.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavným hrdinom príbehu je starý mládenec Bohuš (Bolek Polívka), žijúci jednoduchým životom lesníka v rozpadajúcej sa chalupe v malej dedinke. Pokojný život, pozostávajúci z popíjania a poflakovania sa, naruší príchod advokáta Ulricha (Miroslav Donutil), ktorý Bohušovi oznámi, že otec, ktorého nikdy nepoznal mu zanechal obrovský majetok. Šokovaný Bohuš sa hneď vypravuje pozrieť svoj nový majetok do Brna, kde sa ihneď stáva stredobodom pozornosti. Do času vybavenia formalít všetko financuje advokát - kolotoč pre deti, koňa, plynovod pre obec, bazén, no i neustále pitky.

Situácia sa zauzľuje zistením, že Bohuš je nevlastným synom boháča a na dedený majetok tak nemá nárok. Od nešťastného mladíka utekajú všetci „priatelia“, profitujúci z jeho dobráckej povahy a situácie. Osamotenému a zadlženému zúfalcovi sa zjaví právnik Strážny s ďalšou neuveriteľnou správou.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]