Džez (kniha)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Džez
Jazz

Autor Toni Morrisonová
Pôvodný jazyk angličtina
Nakladateľstvo originálneho vydania Alfred A. Knopf
Dátum 1. vydania originálu 1992
ISBN 1. vydania originálu ISBN 0-679-41167-4
Literárny žáner historický román

Džez (angl. Jazz) je historický román Toni Morrisonovej, prvýkrát publikovaný v roku 1992.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Joe Trace miloval svoju ženu Violet, ale boli si odcudzení. Violet sa viac ako o muža starala o svojho papagája, ktorý jej hovoril „Ľúbim ťa“. Joe sa zaľúbil do mladej Dorcas a podvádzal s ňou svoju manželku. Ich vzťah bol tajný, Joe sa nikomu nechcel zdôveriť. Rozprával sa iba s Dorcas. Pri nej sa cítil mladý. Dorcas je však ľahkomyselné dievča, ktoré láka svet zábavy a dospelých. Joea opustila kvôli inému. Joe išiel za ňou a dúfal, že dievča ešte zmení svoj názor. Našiel ju, ako sa zabávala so svojim novým priateľom Actonom na párty. Ženy po Actonovi túžili a to sa Dorcas páčilo. Joea opustila, lebo ju prijímal takú, aká bola. Nechcel na nej nič meniť. „Chcela som mať vlastnú osobnosť a s Actonom sa mi to darí. Teraz už mám svoj štýl.“ hovorí Dorcas.

Keď Joe prišiel na párty a uvidel ju s Actonom, zastrelil ju. Violet na pohrebe Dorcas spôsobila škandál, keď nebohej dorezala nožom tvár. Manželia spolu žili naďalej, každý však vo vlastnom svete. Joea zrejme trápili výčitky svedomia a spomienky na Dorcas. Violet chcela pochopiť, čo na nej Joe videl, a tak o dievčati vyzvedala. Dokonca sa skamarátila s tetou nebohej Alice Manfredovou a vypýtala si od nej fotku Dorcas. Violet bola dievčaťom čoraz viac posadnutá. Vytvorila si o nej vlastnú predstavu. Joea stále ľúbila a chcela si ho udržať.

Dorcasina najlepšia kamarátka Felice bola presvedčená, že Dorcas Joea iba využívala a priťahoval ju hlavne kvôli tomu, že mal manželku a vzťah museli držať v tajnosti. Felice Dorcas nenávidela. Podľa nej si Dorcas za svoju smrť mohla sama. Felice nemôže prestať myslieť na to, ako sa Joe trápil a chcela mu povedať, že Dorcas toho nebola hodná. „Podľa mňa mu chýba Dorcas a umára sa nad tým, že je jej vrahom. Ale on o nej veľa nevedel. O tom, ako dráždila ľudí, najmä chlapov. Všetkých okrem Actona, ale aj jeho by bola pokúšala, keby bola ešte žila, alebo keby s ňou dlhšie chodil. Chcela iba vzbudzovať pozornosť, alebo hľadala vzrušenie.“

Nakoniec sa Felice odhodlala navštíviť Joea a Violet. Joeovi povedala o tom, ako Dorcas rada využívala ľudí. Joe sa však chcel nechať využívať. On ju poznal aj z jej lepšej stránky a bol jediný, kto sa ju pokúsil naozaj ľúbiť. Medzi Joeom a Violet sa nakoniec všetko urovnalo. Joe si našiel novú prácu v ilegálnej krčme, Violet opäť chovala vtáky. Chodili spolu na prechádzky a užívali si svoju znovu nájdenú lásku, ktorú im rozprávačka príbehu závidela, lebo ona sama sa trápila pre tajnú a neopätovanú lásku.

Kontext[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1865 bolo zrušené otroctvo v Spojených štátoch. Afroameričania však boli aj naďalej diskriminovaní a utláčaní. V románe sa zobrazujú epizódy ako Afroameričania z vidieka odchádzajú za prácou do veľkomesta vo vlaku pre farebných, ako SI každý musí vybojovať svoje miesto pre život. Odráža sa tu aj postavenie čiernych žien v spoločnosti tej doby.

Miesto a čas deja[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšinou sa dej odohráva v štvrti Harlem v New Yorku – v centre afroamerického života na Lenox Avenue v dvadsiatych rokoch 20. storočia. Ako autorka rozvíja dejové línie, navracia sa až do polovičky 19. storočia a zobrazuje udalosti zo života postáv na rôznych miestach.

Rozprávač[upraviť | upraviť zdroj]

V románe sa strieda niekoľko rozprávačov, ktorí majú na tú istú udalosť rôzny pohľad. Sú to tzv. „nespoľahliví rozprávači“. Ich rozprávanie je ovplyvnené ich uhlom pohľadu a náladou. Prvou rozprávačkou v románe je žena, ktorá býva v Harleme. V rozprávaní sa striedajú rôzne postavy ako napríklad Joe, Dorcas, Felice a True Belle.

Rozprávanie[upraviť | upraviť zdroj]

Autorkin štýl je osobitý, neodohráva sa v chronologickom poradí. Autorka skáče z prítomnosti do minulosti a prostredníctvom rozprávačov ponúka rôzne perspektívy. Román je písaný hovorovým jazykom a slangom.

Motívy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Bezprávie (nepotrestanosť Joea a Violet) – na začiatku sa tieto postavy čitateľovi zdajú kruté a odsudzuje ich činy. Keď sa však dozvedá viac o ich minulosti, vie pochopiť, čo ich k týmto činom viedlo.
  • Násilie – je prítomné v celom románe. Nielen Joe a Violet spáchali násilie, ale násilie bolo páchané celý život aj na nich ako aj na celej rase.
  • Rodičovstvo – takmer všetky postavy v románe nemajú rodičov. Sú vychovávaní starými rodičmi, tetami a pod. Matky buď zomreli ako v prípade Dorcas, Violet, alebo žijú, ale nevychovávajú svoje dieťa, ako v prípade Felice a Joea.
  • Rasa – v románe rezonuje utláčanie afroamerickej rasy.

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Violet Traceová – 56-ročná žena. Ľudia ju prezývali Dračica (angl. Violent)
  • Joe Trace – Violetin manžel
  • Dorcas Manfredová – je osemnásťročné dievča.
  • Alice Manfredová – je teta Dorcas. Dorcas chce uchrániť od všetkého zlého a vychováva ju prísne.
  • Felice – je dôvernou kamarátkou Dorcas

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]