Džokej

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Džokej Frankie Dettori

Džokej (angl. a zastarano po slovensky jockey) je v dostihovom športe jazdec-profesionál, ktorý získal 50 a viac víťazstiev. Titul môže získať len profesionálny jazdec, teda taký, ktorý má patričné vzdelanie a jazdeckú licenciu. Udeľuje sa zvlášť v prekážkových a zvlášť v rovinových dostihoch. Jazdec, ktorý získal titul džokej v rovinových dostihoch, ho teda nemôže používať v prekážkových dostihoch.

Etymológia[upraviť | upraviť zdroj]

Anglický výraz jockey, resp. Jockey je hypokoristikum vlastného mena Jock, čo je severoanglická a škótska podoba mena John. Používa sa najneskôr od roku 1529. Ako meno sa výraz objavil aj v Shakespeareovej hre Richard III. (Jockey of Norfolkia). V 16. a v 17. storočí výraz označoval konských priekupníkov, postiliónov, potulných spevákov a básnikov, ako aj tulákov. Nadobudol význam „lišiak“ alebo „šelma“ ako ľstivý človek. Sloveso „to jockey“ malo význam „oklamať“. V roku 1670 sa termín po prvýkrát použil na označenie jazdca.

Poznámka[upraviť | upraviť zdroj]

Vzhľadom na povahu dostihového športu, pri ktorom je žiaduce zbytočne nepreťažovať koňa, sú džokejmi obyčajne ľudia útlejšieho vzrastu, čomu zodpovedá aj ich nižšia telesná hmotnosť.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Žokej na českej Wikipédii.