Dan Bălan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dan Bălan

Základné informácie
Rodné meno Dan Mihai Bălan
Narodenie 6. február 1979 (45 rokov)
Kišiňov, Moldavsko
Pôsobenie spevák, hudobník, textár
Žáner Eurodance, pop-rock
Typ hlasu Barytón
Roky pôsob. 1996 – súčasnosť
Súvisiace
články
O-Zone, Crazy Loop, Inferialis
Webstránka danbalan.com

Dan Mihai Bălan (* 6. február 1979, Kišiňov, Moldavsko) je moldavský spevák, skladateľ a producent. Narodil sa Mihaiovi Balanovi a Ludmile Balanovej, televíznej moderátorke.[1] Dan Balan produkuje Eurodance a komerčnú Pop music. Balan je najviac známy pre svoju rolu v hudobnom Eurodance triu O-Zone, čo viedlo k medzinárodnému ohlasu s hitom "Dragostea din tei".[2]

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

O-Zone[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina vznikla v roku 1998, kedy sa Dan Bălan stretol s Petrum Jelihovschim. Potom spolu vydali prvý album Dar unde esti? ("Ale tam, kde si") v roku 1999. Pre Petra bola však hudba len koníček, takže sa skupina rozpadla. Balan zvažoval ukončiť projekt, no pokúsil sa predsa nájsť nových členov, a tak sa otvoril konkurz, kde sa stretol s Arsenie Todiraş (alebo Arsenium). Arsenie bol prijatý do skupiny po interpretácii pesničky Elvisa Presleyho "Love me tender". O pár týždňov neskôr sa zúčastnil konkurzu Radu Sirbu a Balan zistil, že je trio pripravené na úspešnú kariéru. Vytvorili tak oficiálnu skupinu O-Zone. V roku 2001 vystupovali v Rumunsku a v roku 2002 podpísali zmluvu s Cat Music. Ich singel "Despre tine" dosiahol prvé miesto v "Top 100 Romanian Chart".

Prezentovali Eurodance hudbu v rumunskom jazyku a vyprodukovali predovšetkým slávny hit číslo jeden "Dragostea din tei" (Láska medzi lipami), letný hit z albumu Disco-Zone. Dragostea din tei siahal na # 1 pozície v mnohých Single Charts v Európe okolo roku 2003 a 2004 a obsadil tretiu pozíciu vo Veľkej Británii. Ďalší singel "Despre tine" ("O nás") z rovnakého albumu mal podobný úspech v celej Európe.

Neskôr vydali multi-platinovú platňu v Európe, O-Zone sa začali presadzovať i v USA, pretože Numa Numa tanec, "Dragostea Din Tei", zaznamenal výbuch popularity v Spojených štátoch. Kým pieseň dostala stredné až veľké AirPlay, bola časť piesne prevzatá do Rihanninho hitu "Live Your Life", väčšina Američanov nikdy nevedela, ako sa skupina volala alebo nevedeli pôvodný názov piesne. V januári 2005 sa trio rozpadlo a jeho bývalí členovia sa začali venovať sólovej kariére.

Kariéra v Los Angeles[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2004 sa Balan rozhodol presunúť bližšie k rockovým koreňom. Vybral najlepších hudobníkov vo svojom regióne a presťahoval sa s nimi do Los Angeles v roku 2005. I keď Dan napísal skladby pre tvorbu svojej skupiny, trvalo dva roky, kým získal vlastný podmanivý štýl. Požiadal o spoluprácu producenta Jacka Josepha Puiga (produkoval John Mayer, Sheryl Crow, No Doubt, čierne vrany, Rolling Stones). Nový album bol nahraný v apríli až júni 2006 v Ocean Studios v Los Angeles.

Crazy Loop[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2006 Bălan predstavil nový singel s 'Eurodance príchuťou' "Crazy Loop (Mm-ma-ma)". Video režíroval Marc Klasfeld a bolo uverejnené v celej Európe na konci roku 2007 a bola zvolená za pieseň fanúšikov roka. V roku 2011 bol singel uverejnený aj v hre Step Evolution's "ReRave" pre platformy iOS, Android a Arcade. V decembri 2007 Dan Balan vydal svoj nový album The Power of Shower. Pieseň "Crazy Loop (Mm-ma-ma)" sa umiestnila na #1 v Romanian charts viac ako jeden mesiac. V roku 2008 uverejnil video pre druhý singel albumu "Joanna (Shut Up!)".

Chica Boom[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2010 vydáva úspešný singel "Chica Bomb" - je to zároveň jeho prvý singel pod menom Dan Bălan - kde spieval spolu s Katie DiCicco. Stal sa hitom v niekoľkých európskych krajinách, umiestnil sa na #37 mieste v Nemecku, #44 mieste v UK Singles Chart a bol číslo #1 v Rusku a Grécku. V Grécku bol interpretovaný speváčkou Eleni Foureirou[3][4]. Rovnako ako Crazy Loop, aj tento singel bol uverejnený v hre Step Evolution's "ReRave" pre platformy iOS, Android a Arcade.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Názov Umiestnenie Album
GR TR RUS RAK NEM DAN UK AUS
2010 "Chica Bomb"
1
1
1
64
37
36
44
100
TBA
"Justify Sex"
-
5
1
-
-
-
-
-
"Лепестками слёз" ("Lepestkami slyoz") (s Verou Brežnevou)
-
-
1
-
-
-
-
-
2011 "Freedom"
-
-
3
-
-
-
-
-
"Лишь до утра" ("Lish do utra")
-
-
-
-
-
-
-
-

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ludmila Bălan. Tanti Ludmila [online]. [Cit. 2012-01-02]. Dostupné online. Archivované 2015-07-10 z originálu.
  2. Crazy Loop Biography [online]. [Cit. 2010-05-24]. Dostupné online.
  3. http://www.facebook.com/pages/Eleni-Foureira-Elene-Phoureira/119006304116?v=app_2405167945
  4. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2012-01-02]. Dostupné online. Archivované 2012-03-15 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dan Bălan na anglickej Wikipédii.