Daniel Charles Brandenstein

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Daniel C. Brandenstein)
Daniel Charles Brandenstein
Astronaut NASA
Daniel Charles Brandenstein
Št. príslušnosťUSA
Narodenie17. január 1943 (81 rokov)
Watertown, Wisconsin, USA
Predchádzajúce zamestnanienámorný pilot
Hodnosťkapitán US Navy
Čas vo vesmíre32 dní 21 hodín 3 minúty
Kozmonaut od1978 NASA
MisieSTS-8, STS-51-G, STS-32, STS-49
Znaky misií
Kozmonaut do1992

Daniel Charles Brandenstein (* 17. január 1943, Watertown, Wisconsin, USA) je bývalý americký kozmonaut z letov s raketoplánmi.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole pokračoval v štúdiách na wisconsinskej univerzite (University of Wisconsin), kde v roku 1965 získal titul inžiniera matematicko-fyzikálnych vied. Potom odišiel do armády, stal sa tam námorným letcom v stíhacej peruti One Four Fice, Oak Harbor, Washington. V roku 1978, keď bol vybraný do NASA, bol poručíkom námorného letectva, ženatým, s jedným dieťaťom.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Koncom leta roku 1983 sa stal 124. kozmonautom Zeme, keď na palube raketoplánu Challenger odštartoval s misiou STS-8 na obežnú dráhu našej planéty. Šesťdenného letu sa zúčastnila táto päťčlenná posádka: veliteľ Richard Truly, ďalej Daniel Brandenstein, Guion Bluford, Dale Gardner a William Thornton. Na naliehanie armády štart z mysu Canaveral aj pristátie na základni Edwards sa uskutočnili v noci kvôli plánovaným vojenským cieľom misie. V noci tiež vypustili indickú telekomunikačnú družicu Instat 1B.

Jeho druhou misiou bola sedemdenná STS-51-G na jar roku 1985. Letel na palube Discovery spolu s touto posádkou: John Creighton, Steven Nagel, John Fabian, Shannon Lucidová, francúzsky kozmonaut Patrick Baudry a synovec saudskoarabského kráľa, princ Sultan Saiman Abdelazíz al-Saud. Na orbite vypustili družice - Spartan 1, Morelos 1A, Arabsat 1B, Telstar 3D. Uskutočnili tiež experimenty pre program Strategic Defense Initiative.

Tretí let sa uskutočnil na treťom raketopláne. Tentokrát to bola Columbia a desaťdenná misia STS-32 v roku 1990. Kapitánom bol opäť Daniel Brandenstein, v posádke boli James Wetherbee, Bonnie Dunbarová, Marsha Ivinsová a George Low. Pri lete vypustili obrovskú vojenskú družicu Syncom 4 F-5. Podarilo sa im stiahnuť z obežnej dráhy družicu LDEF, ktorej hrozil zánik v atmosfére. V nákladovom priestore ju vrátili na Zem.

Po štvrtýkrát a naposledy sa do vesmíru vydal na palube štvrtého, vtedy nového amerického raketoplánu Endeavour. Na osemdennú misiu letela posádka v zložení veliteľ raketoplánu kapitán Daniel Brandenstein, Kevin Chilton, Richard Hieb, Bruce Melnick, Pierre Thuot, Kathryn Thorntonová, Thomas Akers. Bol to vlastne let testovací, napriek tomu doplnený (splnenou) úlohou stiahnuť, opraviť a späť vypustiť družicu Intelstat 6.

Štart všetkých štyroch letov bol z Kennedyho vesmírneho strediska (mys Canaveral), pristátie v Kalifornii na základni Edwards na dne vyschnutého Rogersovho jazera v Mohavskej púšti v Kalifornii. Počas svojich 4 letov strávil vo vesmíre 32 dní.

Po letoch[upraviť | upraviť zdroj]

Po odchode z NASA v októbri 1992 bol zamestnaný v IBM, Federal Systems Co. v Houstone, v roku 1996 bol viceprezidentom spoločnosti Kistler Aerospace Corp. v meste Kirkland.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]