Daň z príjmov právnickej osoby

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Daň z príjmov právnickej osoby (do roku 2003 daň z príjmov právnických osôb; neformálne sa nazýva aj daň zo zisku alebo korporátna daň) je na Slovensku popri dani z príjmov fyzickej osoby druhá súčasť dane z príjmov. Je to štátna priama daň vzťahujúca sa na (takmer) všetky príjmy právnických osôb.

Daň z príjmu právnických osôb upravuje zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov.

Daňovník[upraviť | upraviť zdroj]

Právnická osoba, ktorá má na území Slovenska sídlo alebo miesto skutočného vedenia; miestom skutočného vedenia je miesto, kde sa prijímajú riadiace a obchodné rozhodnutia štatutárnych orgánov a dozorných orgánov právnickej osoby, aj ak adresa tohto miesta nie je zapísaná v obchodnom registri

Predmet dane[upraviť | upraviť zdroj]

Predmet dane je závislý od právnej formy daňovníka. Jednotlivé druhy predmetu sú vymenované v § 12 zákona. Všeobecne ide o všetky príjmy plynúce z poskytovaných služieb, predaja produktov či majetku právnickej osoby. Na niektoré príjmy sa ale vzťahujú výnimky, ktoré sú uvádzané v § 13 zákona.

Základ dane[upraviť | upraviť zdroj]

Výpočet základu dane u príjmu právnických osôb je oproti príjmu fyzických osôb zložitejší. Základ musí byť upravený o odpočítateľné a pripočítateľné položky uvádzané v § 17 až § 29. Zjednodušene možno povedať, že základom dane je (mierne upravený) zisk z účtovníctva právnickej osoby.

Sadzba dane[upraviť | upraviť zdroj]

Sadzba dane je v roku 2019 stanovená na 21 % (staršie 22%, 23% a ešte staršie 19%). V rokoch 2014-2017 právnické osoby platili daňové licencie, ktoré predstavovali minimálnu výšku dane. Ich výška závisela od typu spoločnosti a od veľkosti obratu. Daňové licencie sa započítavali so splatnou daňou.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]