Dejiny vegetariánstva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tento článok je o histórii vegetariánstva:

Historicky bolo vegetariánstvo často založené na filozofických názoroch. Stúpenci určitých hinduistických a budhistických spoločenstiev mali starodávne tradície odmietania konzumácie mäsa. Vyplývali z viery, že všetok život je posvätný a duša sa reinkarnuje do ostatných živých bytostí.

Najstaršie záznamy o vegetariánstve ako o spôsobe a zvyku medzi veľkým počtom ľudí sa týkali starovekej Indie[1] a starovekého Grécka [2]. V oboch prípadoch bolo vegetariástvo úzko späté s nenásilnym konaním proti zvieratám (v Indii sa nazýva ahinsa)[3]. Počas rímskej ríše a neskorej Antiky sa vegetariánstvo prakticky vytratilo z Európy [4]. V stredoveku niektorí mnísi nekonzumovali mäso z asketických dôvodov, väčšinou boli pescetariáni. Počas renesancie sa objavilo v Európe avšak do popredia sa dostalo až v 19. a 20. storočí.

Moderné vegetariánstvo sa dostalo do povedomia spoločnosti počas 19. storočia. V roku 1847 Vegetariánska spoločnosť, britská nenáboženská spoločnosť, spopularizovala pojem vegetarián. Propagácia vegetariánstva získala celosvetovú podporu po vzniku Medzinárodnej vegetariánskej únie (International Vegetarian Union) v roku 1908[5].

V druhej polovici 20. storočia, povzniesol asustrálsky filozof Peter Singer otázku vegetariánstva a práv zvierat. Na konci 20. storočia sa v západných krajinách stali vegetriánske reštaurácie bežným javom. Potravinársky priemysel sa prispôsobuje a na trhu sa objavujú špeciálne vegetariánske potraviny.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Spencer, Colin: The Heretic’s Feast. A History of Vegetarianism, London 1993, s. 69-84.
  2. Spencer s. 33-68.
  3. Religious Vegetarianism From Hesiod to the Dalai Lama, ed. Kerry S. Walters and Lisa Portmess, Albany 2001, p. 13-46.
  4. Passmore, John: The Treatment of Animals, in: Journal of the History of Ideas 36 (1975) p. 196-201.
  5. Dwyer, Johanna. "Vegetarianism." Microsoft® Student 2008

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Stuart, Tristram: The Bloodless Revolution. A Cultural History of Vegetarianism from 1600 to Modern Times, Norton, New York 2007. ISBN 0-393-05220-6

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]