Demografia Chicaga

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tematická mapa centier afroamerickej populácie. Toto je najväčšia ne-biela etnická skupina v meste Chicago.

Ľudia žijúci v Chicagu sa anglicky nazývajú Chicagoans.

Podľa sčítania z roku 2010 tu žilo 2 695 598 ľudí, 1 061 928 domácností a 632 909 rodín žijúcich priamo v Chicagu. Tento počet tvorí takmer jednu pätinu populácie štátu Illinois a necelé 1% populácie Spojených štátov. Hustota osídlenia bola 4 582 obyvateľov na km².

Etniká[upraviť | upraviť zdroj]

Rasové zloženie bolo 42% Belosi, 36,8% Černosi, 0,4% pôvodní Američania (Indiáni), 4,3% Aziati, 0,1% pacifický Ostrovania, 13,6% od ostatných rás a 2,9% od dvoch alebo viac rás. Obyvatelia hispánskeho pôvodu, bez ohľadu na rasu, tvorili 28% populácie.

Chicago a okolie tvorí unikátny taviaci kotol rôznych kultúr. Hlavné etnické skupiny sú Íri, Nemci, Taliani, Poliaci, Číňania a Mexičania. Chicago má veľkú populáciu Írskych Američanov na juhu a juhozápade mesta, i keď sa množstvo presťahovalo na predmostie v polovici 20. storočia. Veľa mestských politikov vzišlo práve z tejto veľkej Írskej populácie, hlavne súčasný starosta Richard M. Daley.

V Chicagu žije najväčšia poľská populácia mimo Varšavu, hlavné mesto Poľska. Chicago sa zároveň považuje za druhé najväčšie srbské a lotyšské mesto na svete a zároveň ako tretie najväčšie grécke mesto na svete. Mesto má i veľkú arabskú (190 tisíc) a rumunskú (cez 110 tisíc) populáciu. V Chicagu žije druhá najväčšia populácia mexických Američanov v USA, najväčšia je v Los Angeles.

Metropolitná oblasť Chicaga je dôležité centrum pre Indo-Američanov a pre Juhoázijcov. Chicago má tretiu najväčšiu juhoázijskú populáciu v USA, po New Yorku a San Franciscu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]