Dermoidná cysta vaječníka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dermoidná cysta vaječníka alebo ovariálna dermoidná cysta alebo benígny cystický teratóm je nezhubný nádor pôvodom zo zárodočných buniek. Tvorí 10 až 15% všetkých nádorov vaječníka. Viac ako 80% pacientov sú ženy v reprodukčnom veku. Nádor je obyčajne jednostranný, v 15-25% však môže postihovať oba vaječníky. Obyčajne je menší ako 10 cm.

Cystický teratóm sa môže skladať z tkanív ektodermálneho, mezodermálneho i endodermálneho pôvodu. Obyčajne dominuje ektodermálna zložka, preto sa teratóm ovária synonymicky označuje ako "dermoidná" cysta. Histologicky sa nájde v nádore tukové tkanivo, vlasy, niekedy dokonca i zuby. Kalcifikáty sú bežné, najčastejšie škrupinkovité.
Nádor sa môže malígne zvrhnúť v 1-2% prípadov, obyčajne ako epidermoidný karcinóm. Malígny zvrat sa morfologicky prejaví ako "Rokitanského hrbolček" - čiastočne solídne ložisko podobné bradavke, ktoré prerastá obal tumoru. V pokročilejších štádiách malígnej transformácie nádor prerastá do močového mechúra, črevných kľučiek a panvovej steny.

Diagnostika[upraviť | upraviť zdroj]

Klinicky sa dermoidná cysta prejaví obyčajne nšpecifickou bolesťou v oblasti panvy. Torzia alebo ruptúra ovária ako prvý prejav ochorenia je vzácna.

Rtg snímka panvy[upraviť | upraviť zdroj]

Na snímke a môžu zobraziť zuby alebo kosť, tvoriace niekedy súčasť cysty. Nie častým, ale typickým znakom je tzv "príznak plávajúceho tuku" v podobe horizontálnej hladinky oddeľujúcej súčasty cysty s odlišnou hustotou.

USG[upraviť | upraviť zdroj]

Sonograficky má dermoidná cysta variabilný obraz od typickej anechogénnej simplexnej cysty až po echogénny vzhľad solídneho tumoru. Špecifické znaky sú cystická masa s echogénnym inracystickým solídnym "uzlom"; kožná "zátka" obsahujúca vlasy, zuby alebo tuk.

CT[upraviť | upraviť zdroj]

CT zobrazí dobre ohraničenú masu s ostrým ohraničením medzi tukom a vodou, kalcifikáty, zuby i solídnu zložku expanzie.

MRI[upraviť | upraviť zdroj]

Zobrazenie magnetickou rezonanciou v T1 vážení znázorní hyperintenzný signál tuku spolu s typickým signálom vody. Diagnózu potvrdia sekvencie s potlačením tuku.

Liečba[upraviť | upraviť zdroj]

Napriek svojej nezhubnej povahe sa dermoidné cysty obyčajne chirurgicky odstraňujú - ako prevencia prípadných komplikácii a zriedkavej, ale možnej malígnej transformácie.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Brant, Helms. Fundamentals of Diagnostic Radiology. 2nd edition, Lippincott, 1999.
  • Patel MD, Feldstein VA, Lipson SD, Chen DC, Filly RA. Cystic teratomas of the ovary: diagnostic value of sonography. AJR Am J Roentgenol 1998, 171(4): 1061-1065.
  • Sheth S, Fishman EK, Buck JL, Hamper UM, Sanders RC. The variable sonographic appearances of ovarian teratomas: correlation with CT. AJR Am J Roentgenol 1988, 151(2): 331-334.
  • Buy JN, Ghoissain MA, Moss AA, Bazot M, Doucet M, Hugol D, Truc J, Poitout P, Ecoiffier J. Cystic teratoma of the ovary: CT detection. Radiology 1989, 171(3): 697-701.
  • [www.auntminnie.com AuntMinnie.com]