Dezider Németh

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dezider Németh
slovenský kameraman, publicista, fotograf
slovenský kameraman, publicista, fotograf
Narodenie1. jún 1936
Šurany, Slovensko
Úmrtie21. december 2011 (75 rokov)
Šurany, Slovensko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Dezider Németh

Dezider Németh (1. jún 1936, Šurany21. december 2011, Šurany) bol slovenský publicista, filmár a fotograf.

Zo života[upraviť | upraviť zdroj]

Mestu zostal verný počas celého svojho života, o čom svedčí jeho bohatý umelecký archív. Ako sám hovorí " ak by sme mali zobrať do rúk každú jednu fotografiu, potrebovali by sme niekoľko rokov..." K fotografovaniu sa dostal ako 8-ročný vďaka svojím starším bratom s fotoaparátom Agfa. Intenzívnejšou fotografickou činnosťou sa začal zaoberať koncom päťdesiatych rokov a svojou prvou výstavou sa predstavil verejnosti v roku 1962. V roku 1966 založil v novootvorenom Dome odborov v Šuranoch Foto film klub a až do roku 1978 bol jeho predsedom.

Popri fotografovaniu sa venoval amatérskemu filmu, a to tak kvalitne, že si ho Československá televízia vybrala za stáleho profesionálneho spolupracovníka - filmového spravodajcu. V úlohe kameramana pôsobil takmer dvadsať rokov a zaznamenal veľa zaujímavých podujatí zo života Novozámockého okresu. Za túto prácu si vyslúžil niekoľko ocenení Zväzu slovenských novinárov.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dežo Németh, Karol Németh, Mária Kosorinská: Šurany, Šurany : Mestské kultúrne stredisko, ISBN 80-969569-4-9,
  • Mikuláš Čelko: Michal Matunák : K 130. výročiu narodenia, Šurany : Mestský úrad, 1996, fotografie: Dezider Németh, ISBN 8096750461,

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]