Diaľnica A2 (Švajčiarsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Diaľnica A2 (Švajčiarsko)
Diaľnica A2 (Švajčiarsko)

Diaľnica A2
Gotthard-Autobahn
Diaľnica A2 (Švajčiarsko)
Diaľnica A2 (Švajčiarsko)
Základné údaje
Správca Bundesamt für Strassen (ASTRA) 
Celková dĺžka 295 km 
v prevádzke 295 km
Štát Švajčiarsko Švajčiarsko
Kantón Bazilej-mesto, Bazilej-vidiek,
Solothurn, Aargau, Luzern,
Nidwalden, Uri, Ticino 
Stúpanie ku severnému portálu Gotthardského tunela
Stúpanie ku severnému portálu Gotthardského tunela
Stúpanie ku severnému portálu Gotthardského tunela 
Objekty na trase

Diaľnica A2 (nem. Autobahn A2, Sankt Gotthard Autobahn, tal. Autostrada A2, Autostrada del San Gottardo) je 295 kilometrov dlhá diaľnica vo Švajčiarsku. Začína v Bazileji na nemeckej štátnej hraniciach a smeruje ma juhovýchod cez Luzern, Altdorf, Bellinzonu a Lugano až na taliansku hranicu pri meste Chiasso.

Diaľnica A2 patrí medzi najdôležitejšie dopravné tepny krajiny a patrí aj medzi najrušnejšie komunikácie. Je súčasťou jedného z hlavných európskych severojužných koridorov. Na celej svojej dĺžke je súčasťou európskej cesty E35, na úseku Bazilej-Härkingen E25 a medzi Bazilejom a Austom patrí do koridoru E60.

Popis trasy[upraviť | upraviť zdroj]

Viadukt Biaschina - pohľad z juhu

Diaľnica začína v meste Bazilej, v severozápadnej časti krajiny. Odtiaľ smeruje na juhovýchod cez zvlnené predhorie pohoria Švajčiarska Jura. V okolí mesta Luzern sa dostáva do značne členitého alpského terénu a prírodné prekážky sú tu prekonávané početnými tunelmi a viaduktmi. Veľmi zaujímavým je Tunel Sonnenberg medzi Luzernom a Kriensom, ktorý bol do roku 2006 najväčším protiatómovým krytom svojho druhu v Európe. Ďalším pozoruhodným objektom je Gotthardský cestný tunel, ktorý meria 16 918 m a je tretím najdlhším cestným tunelom na svete.

Na západnej strane alpského masívu sa nachádzajú hlboké doliny, ktoré diaľnica prekonáva obrovskými viaduktmi, z ktorých najväčší je Viadukt Biaschina, ktorý je s výškou 110 metrov druhou najväčšou stavbou v krajine. Diaľnica postupne klesá z horského terénu do kantónu Ticino a okolo jazera Luganersee pokračuje do mesta Chiasso, kde prekračuje štátnu hranicu do Talianska. Tam na ňu nadväzuje diaľnica A9.

Diaľničné križovatky[upraviť | upraviť zdroj]

Viadukt Lehnen
Výjazd San Bernardino

Nasledujúca tabuľka ponúka prehľad diaľničných križovatiek na A2:

(1) Verzweigung Basel-Wiese v prevádzke
(6) Verzweigung Hagnau v prevádzke
(9) Verzweigung Augst v prevádzke
(15) Verzweigung Härkingen v prevádzke
(17) Verzweigung Wiggertal v prevádzke
(24) Verzweigung Rotsee v prevádzke
(30) Verzweigung Lopper v prevádzke
(36) Verzweigung Altdorf v prevádzke
(45) Interconnessione Bellinzona-Nord v prevádzke
(46) Interconnessione Bellinzona-Centro v pláne

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Príjazd k severnému portálu tunela Sankt Gotthard

A2 je v prevažnej miere vybudovaná ako štvorpruhová smerovo rozdelená komunikácia. Výnimkou je len úsek Göschenen–Airolo (Tunel Sankt Gotthard), ktorý je len polprofilový a bez smerového rozdelenia a cesta je tu označená ako rýchlostná cesta. Pri zvýšenej hustote dopravy, počas sviatkov a letných prázdnin tu nastávajú problémy s tvorbou kolón, ktoré sú čiastočne vyriešené premenlivým dopravným značením a semaformi. Tie do tunela púšťajú vozidlá postupne, aby sa predišlo jeho zahlteniu.

Ďalším problémom sú peážne úseky pri Bazileji a medzi križovatkami Härkingen a Wiggertal, kde diaľnica A2 zdieľa spoločnú trasu s diaľnicami A3 a A1.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]