Dingle (polostrov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha polostrova Dingle v rámci Írska

Polostrov Dingle (angl. Dingle Peninsula, ír. Corca Dhuibhne) je polostrov na juhozápade Írska. Je administratívnou súčasťou grófstva Kerry.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Do Atlantického oceánu vybieha medzi zálivmi Tralee Bay na severovýchode a Dingle Bay na juhu, od materskej pevniny vybieha na západ, približne na línii spájajúcej mesto Tralee a estuár rieky Maine. Polostrov má značne členité pobrežie a okrem spomenutých zálivov ho obmývajú aj Brandon Bay na severe, Smerwick Harbour na západe a zálivy Ventry Harbour, Dingle Harbour a Castlemaine Harbour na južnom pobreží. Na západnom pobreží je oddelený prielivom Blasket Sound od ostrova Great Blasket Island. Dosahuje dĺžku 50 km, maximálnu šírku 20 km a minimálnu cca 4,5 km (na spojnici zálivov Smerwick Harbour a Ventry Harbour).

Reliéf[upraviť | upraviť zdroj]

Polostrov má značne hornatý reliéf, najvyšším bodom je vrch Brandon Mountain (950 m n. m.), ďalšie významné vrchy sú Brandon Peak (840 m n. m.), Masatiompan (762 m n. m.), Ballysitterag (622 m n. m.) a Slievenagower (486 m n. m.). Východnú časť polostrova formuje pohorie Slieve Mish Mountains.

Členité pobrežie polostrova

Vodstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Pramenia a tečú tu len kratšie rieky, z nich najvýznamnejšie vytekajú z jazier v centrálnej časti polostrova, tečú na sever a ústia do zálivu Brandon Bay. Na polostrove sa nachádzajú viaceré ľadovcové jazerá, najväčšie sú Loch Cruite, Loch Anscaul, Loch an Dúin, Loch Chom Calláin, Loch Caum, Lough Slat. Plošne najväčšie je však jazero Lough Gill na severnom pobreží, ktoré je lagúnového pôvodu.

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Západná časť polostrova je súčasťou tzv. Gaeltachtu, v ktorej sa takmer výlučne používa írsky jazyk. Pri dvojjazyčných názvoch sídiel prevažujú írske názvy nad anglickým. Najväčším sídlom je mestečko Dingle s írskym názvom An Daingean. Ďalšie významné obce sú: Anascaul (Abhainn na Scáil), Castlegregory (Caisleán Ghriarie), Ballyferriter (Baile an Fheirtéaraigh). Najbližším väčším mestom je Tralee.