Dionýz Majdák

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dionýz Majdák
slovenský lekár – chirurg
Narodenie25. september 1901
Prešov, Slovensko
Úmrtie26. august 1973 (71 rokov)
Prešov, Slovensko

MUDr. Dionýz Majdák (* 25. september 1901, Prešov – † 26. august 1973, Prešov) bol slovenský lekárchirurg.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Prešove, základnú školu vychodil v Levoči, stredoškolské štúdiá ukončil v Prešove. Lekársku fakultu začal študovať v Budapešti po 1. svetovej vojne v r. 1919, odkiaľ prešiel po stabilizácii pomerov v novej Československej republike do Prahy. Po promócii roku 1925 na českej Karlovej univerzite odišiel do Košíc, kde získal základy chirurgie a medicínskeho myslenia. Od roku 1929 bol jeho primárom prof. Ján Kňazovický. Ako chirurg pracoval najprv na chirurgickom oddelení v Košiciach a v Prešove, hospitácie vykonal aj v Česku na troch klinikách – na 1. českej chirurgickej klinike Praha (prof. Jirásek), na ušnej klinike Praha (prof. Přecechtěl) a na chirurgickej klinike Brno (prof. Petřivalský). Dňa 23. novembra 1937 získal vysvedčenie o štátnej skúške (Krajinský úrad Bratislava), potom pôsobil na Očnej a kožnej klinike Bratislava a ako štátny obvodný lekár v Novom Meste nad Váhom. Od 1. januára 1939 nastúpil do mestskej nemocnice sv. Alžbety v Banskej Štiavnici na novozriadený primariát. Celý svoj ďalší profesionálny život sa venoval rozvoju zdravotníctva v tomto meste. Po vojne sa oženil s kolegyňou z nemocnice, s ktorou mal 3 deti.

Ku koncu roka 1962 odišiel zo zdravotných dôvodov do dôchodku a 25. júna 1963 opustil Banskú Štiavnicu. Skonal v Prešove 26. augusta 1973.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

V Banskej Štiavnici postupne budoval zo zaostalej zdravotnej jednotky s 50 posteľami v provizórnych podmienkach modernú nemocnicu. Za vojny nemocnica okrem medicínskych funkcií chránila obete vojnového prenasledovania – napr. Zuzana Baroková zo štiavnickej židovskej rodiny sa v nej na jeseň 1944 zachránila pred deportáciou a celý život považovala nemocnicu a menovite Dr. Majdáka za svojich záchrancov[1][2].
Po vojne sa nemocnica postupne rozvinula na komplexný ústav so všetkými základnými oddeleniami. Chirurgické oddelenie v Banskej Štiavnici sa stalo uznávaným ústavom. Popri nemocnici sa v Banskej Štiavnici v tej dobe opätovne rozvinula aj moderná pracovná medicína, predovšetkým v oblasti banskej medicíny.
MUDr. Dionýz Majdák vykonával popri funkcii primára chirurgie aj funkciu riaditeľa nemocnice. Bol uznávaným odborníkom predovšetkým pre chirurgiu brušnej dutiny. Jeho vplyvom bol poznamenaný celý rad významných odborníkov v slovenskej i českej medicíne, o. i. MUDr. Imrich Hudec – zakladateľ prvého traumatologického oddelenia na Slovensku v Banskej Bystrici, MUDr. Andrej Sitár, prednosta interného oddelenia krajskej nemocnice v Banskej Bystrici, MUDr. Roman Schröder, prednosta Neurochirurgického oddelenia v Brne, MUDr. Filip Danninger sr., primár gynekologického oddelenia v Banskej Štiavnici, MUDr. Josef Řídký, primár detského oddelenia v Žiari nad Hronom, MUDr. Zlatica Bancíková – Skladaná, primárka oddelenia ARO v Žiari nad Hronom, MUDr. Otília Zigová, primárka oddelenia ARO v Banskej Štiavnici a ďalší[3].

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Peter Gemeiner : Tí, ktorí prežili, autobiografia - dostupné na internete FB
  2. Beata Nemcová : História židovskej náboženskej obce v Banskej Štiavnici, Klemo Zvolen 2011, ISBN 978-80-89304-12-7
  3. Vladimír Poprac a kol.: História zdravotníctva v Banskej Štiavnici, OZ DHZ BŠ, 2022

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Bokesová – Majdák : Vývoj zdravotníctva v Banskej Štiavnici, kapitola Zdravotníctvo v zborníku Banská Štiavnica, Stredoslovenské nakladateľstvo Banská Bystrica, 1964
  • So skalpelom a bez neho. Rudolf Schuster - Ján Štiavnický, NVK INTERNATIONAL 1994, ISBN: 80-85727-13-7
  • História zdravotníctva v Banskej Štiavnici. Vladimír Poprac a kol., OZ DHZ BŠ 2022, ISBN: 978-80-570-4022-4