Diplodoky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Diplodoky

Rod Diplodocus.
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Diplodocidae
Marsh, 1884
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Diplodoky (neformálne diplodocidy, lat. Diplodocidae) boli rozšírenou skupinou dlhokrkých dinosaurov predovšetkým z obdobia vrchnej jury. Žili na území dnešných kontinentov Severná Amerika, Afrika a Európa.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Diplodoky mali oproti brachiosaurom relatívne štíhlu stavbu tela, napriek tomu išlo o mohutné a predovšetkým extrémne dlhé dinosaury. Ich nohy boli pomerne krátke, zato krk i chvost dosahovali značných dĺžok. Zadné nohy boli zvyčajne dlhšie ako predné. Ako už dnes vieme, na chrbtovej strane tela niektorých zástupcov sa tiahol nízky hrebeň akýchsi špicatých výbežkov. Hlava bola pomerne malá. Krk zrejme nemohol byť zdvíhaný príliš vysoko nad rovinu trupu, ako ukázali počítačové simulácie. Je pravdepodobné, že pri súboji s predátormi mohli vytvárať nadzvukový tresk o sile zvuku cez 200 decibelov. O tom vypovedajú aj niektoré objavy zranenia chvostových stavcov. Tieto dinosaury tiež preukázateľne pojedali gastrolity – kamene, ktoré im pomáhali v trávení.

Klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. REMES, K.. A second Gondwanan diplodocid dinosaur from the Upper Jurassic Tendaguru Beds of Tanzania, East Africa. Palaeontology, 2007, roč. 50, čís. 3, s. 653 - 667. DOI10.1111/j.1475-4983.2007.00652.x.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]