Diskusia:Archeológia

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

DETEKTORY[upraviť zdroj]

Neviem, kto si, kto stále anonymne mažeš odstavec o detektoroch. Ak máš iný názor, tak si ho povedz! Ja len hovorím to, čo hovorí PLATNÝ PAMIATKOVÝ ZÁKON, sedliacky rozum a HRDOSŤ každého občana tohoto štátu na našu spoločnú minulosť!!!

Od roku 1989 sa v neuveriteľnom rozsahu vydrancovali vzácne archeologické lokality z doby laténskej, rímskej a slovanskej. Pomocou detektora našli "hľadači" vzácne predmety z doby bronzovej, ktoré nielenže nikdy nebudú archeologicky preskúmané v ich pôvodnom kontexte, ale dokonca skončili v súkromných zbierkach a sú tak navždy stratené pre celé ľudstvo, sú to teraz len "kuriozity" z minulosti vo vitrínach bohatých, odcudzené nilen nám ostatným ale aj ich pôvodným majiteľom, o ktorých takto už nikdy nič nevypovieme!

Legislatívne medzery, tažká vymáhateľnosť práva a zložité dokazovanie - to všetko bránlo a stále bráni rezolútnemu zasiahnutiu. Naštastie najpregnantnejšie porušenia zákna i etiky, ako Prešovské občianske združenie detektoristov boli zlikvidované, problém ale zostáva predovšetkým na Považí, v okolí Bratislavy a na známych hradiskách.

Ja nemám nič proti hľadaniu strateným mincí, militárií z druhej či prvej svetovej vojny. Lenže dnes funguje vrstva ľudí, ktorí sú na hľadačstve závislí nielen psychicky, ale aj hmotne! Detektry za 150.000 Sk z Austrálie, aké nemá k dispozícii ani SAV, hovoria jasne o tom, že sa im darí. Určite lepšie ako nám ostatným - okradnutým.

/Arxi