Diskusia:Christian Johann Doppler

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Je to Johann Christian Doppler alebo Christian Andreas Doppler, či nebodaj Christian Ludwig Doppler ? -- Adrian 21:32, 2 apr 2005 (UTC)

Ani jedno :)), je to Christian Johann Doppler, ten Andreas sa v odbornej literatúre nikde neuvádza, neviem odkiaľ ho zobrali...Bronto 22:29, 2 apr 2005 (UTC)

Tak prečo to zasa niekto prerobil na Andreasa?!? --Rádiológ 16:22, 31. január 2011 (UTC)[odpovedať]
Pretože na en píšu, že originál v krstnej knihe má Andreas, Johann mu nesprávne priradil en:Julius Scheiner a odvtedy sa to pletie - uvádzajú aj knihu ako zdroj tohto tvrdenia. --Ruwolf (diskusia) 02:04, 6. december 2012 (UTC)[odpovedať]

Žiaden Johann![upraviť zdroj]

Treba čítať spoľahlivé referenčné diela ako Neue Deutsche Biographie! Doppler bol krstený ako Christian Andreas. Pozri tiež angl. wikipediu: "Some confusion exists about Doppler's full name. Doppler referred to himself as Christian Doppler. The records of his birth and baptism stated Christian Andreas Doppler. Forty years after Doppler's death the misnomer Johann Christian Doppler was introduced by the astronomer Julius Scheiner. Scheiner's mistake has since been copied by many."