Diskusia:Eneagram

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Navrhujem odstrániť odkaz na Indikátor osobnostných typov Myersovej a Briggsovej. Myslím, že v tomto kontexte je zbytočný. Takýchto testov existuje veľa, prečo práve tento jeden, ktorý podľa mňa nie je nejako zvlášť významný. To bol aj dôvod, prečo som ho odstránil, hoci v anglickom texte je. Možno by som ho nahradil odkazom Testy osobnosti, kde by sa mohla problematika v budúcnosti spísať, ale ja ale nie som na to až taký odborník. --Wilfrid 07:02, 11 august 2005 (UTC)

  • Odkaz skutočne pochádza z pôvodného anglického článku o enneagrame. Navrhujem však ponechať ho, a to hneď z dvoch dôvodov:
    1. Principiálne informácia, ktorá je už raz do Wikipédie vložená, sa nemá z Wiki vymazávať alebo stratiť. Je možné ju presunúť do iného článku, hoci aj Zoznamu testov osobnosti alebo Typológia osobnosti alebo čo ja viem čo. Ak na to však nie si odborník alebo to nechceš/nemôžeš/nevieš urobiť, nechaj to tak a strp že tam odkaz je.
    2. Druhým dôvodom je, že takýto odkaz ukazuje čitateľovi vyváženejšiu informáciu -- ukazuje skutočnosť, že eneagram nie je jediná pravda o typológii, ale že existujú aj iné testy a typológie, pričom MBTI (en) je pomerne široko používaný konkrétny príklad. --AtonX 07:26, 11 august 2005 (UTC)
  • 1. bod beriem, s druhým nesúhlasím, lebo aj pôvodná formulácia vravela, že eneagram nie je jediná pravda o typológii. Celé je to však detail vzhľadom k ostatnému, tak to nechám tak. --Wilfrid 12:21, 11 august 2005 (UTC)

ako zistim ktory typ som?... nejaky navod by sa zisiel... Neuromancer 11:15, 25 august 2005 (UTC)

  • Preštudovaním si jednotlivých typov a porovnaním so sebou (aj tých detailných obrazoviek). Väčšina ľudí to dokázala o sebe povedať hneď, niekedy pomôže sa o niekoľko dní vrátiť a prečítať znovu. Na stránke http://www.enneagraminstitute.com/Tests_Battery.asp som videl nejaký test, ja som ho nerobil, ale možno pomôže. --Wilfrid 05:01, 26 august 2005 (UTC)

Doktrína[upraviť zdroj]

Odstránil som vetu Tým v podstate konajú proti oficiálnej doktríne Rímskokatolíckej cirkvi z kritiky cirkvi. V zdroji, ktorý sa tam uvádza, sa iba vyjadruje možnosť zneužitia eneagramu. Nie je nijako zakázaný. Takto sa dá zneužiť čokoľvek... --Wilfrid 05:02, 26 august 2005 (UTC)

  • Mne to pripadá úplne jednoznačné, eneagram je menovaný expressis verbis v dokumente, ktorý varuje pred gnosticizmom. Nahradím to citátom. --AtonX 07:18, 26 august 2005 (UTC)
    • Keď som si viac pozrel ten dokument, tak som zistil, že tento pohľad na eneagram je moderný, a vychádza najmä z tej knihy, čo som spomínal, ja sám som ju nečítal, čítal som skrátené materiály, ktoré takmer všetky na ňu odkazovali. Asi by sa zišlo preložiť tú históriu, napr. z ang. článku, lebo ja som ju skrátil. Ako sa píše aj v tom dokumente, z ktorého si citoval, v minulosti bol eneagram používaný aj inak, bol používaný gnostikmi. A samotné slovo eneagram historicky neoznačuje psychologickú typológiu osobností, ale ten diagram. Pri používaní ako typológia osobností a ako pomôcka pri osobnom raste voči nemu nemá cirkev námietky, to som si istý, varuje pred nesprávnym používaním.
      Toto tam skúsim nejako zapracovať, ale bud. týždeň mám dovolenku, tak až potom... --Wilfrid 08:25, 26 august 2005 (UTC)
  • v tom citate som ja nic o eneagrame nenasiel a ani na [1] som nic o eneagrame nenasiel... Citat mi teda pride velmi zavadzajuci... Ale samozrejme, ze si pockam na Atonovo spresnenie, prv ako by som zacal cosi editovat! (len este podotknem, ze aj mne eneagram pripada ako pseudoveda!!! Cize som pripraveny ho kritizovat z oboch pozicii. Ide vsak o to, ze citat mi pride vecne nespravny) Liso@diskprís 08:36, 26 august 2005 (UTC)
    • Nemohol si nájsť, lebo v iných jazykoch sa píše s dvomi n: enneagram. Budem úprimný: Vidí sa mi, že veda to považuje za blud, Vatikán to považuje za blud, azda len páni Gurdieff a Roth to zobrali vážne a zblbli ľudí... --AtonX 09:02, 26 august 2005 (UTC)

www.inky.host.sk[upraviť zdroj]

Prečo táto stránka neprešla cez spam filter? Je to naozaj zdroj, odkiaľ som väčšinu prebral, autor dal na to súhlas, bolo by ju tam treba dostať. --Wilfrid 05:02, 26 august 2005 (UTC)

host.sk je na spam liste. Na meta-wiki je uz ziadost o jeho odstranenie zo spam listu. Adrian@diskprís 07:45, 14 september 2005 (UTC)

en(n)eagram[upraviť zdroj]

je pekne najst aj nejaku slovensku diskusiu o enneagrame:). pokial viem, cirkev oficialne s eneagramom nic nema, a vo svojej hlbokej nevedomosti by ho mozno uz z jeho duchovnej necirkevnej podstaty ako blud odsudila, kazdopadne kniha Enneagram, devet tvari duse od rohra a eberta svedci o tom ako velmi by sa jej zisiel. ci uz duchovnym alebo celemu systemu. to je za cirkev. za psychologiu, asi nieje velmi rozsireny toboz nie na slovensku, ael pochybujem ze by sa nasiel psycholog ktoremu by sa nepacil taky uceleny osobnostny system ako je enneagram. v predhovore v knihe Velka kniha o enneagramu od Helen Palmer, co je psychologicka, to charles T.tart, Ph.D. potvrdzuje. to su dve knihy co u nas v poho dostat, a potom ete par mensich myslim si menej vyznamnych.. no kazdopadne bezohladu na to kto to uznava je to skvely system a vynikajuci vodca na ceste k sebepoznaniu a kvalitnejsiemu a stastnejsiemu zivotu...

  • Knihu od Rohra som nemohol zohnať, vraj je už vypredaná... --Wilfrid 05:52, 4 október 2005 (UTC)