Diskusia:Hilbertov priestor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

No, myslím, že takéto "prekotenia" by sa nám tu zišli častejšie...Mňa prekotilo, že sa v tom niekto vyzná :)) Bronto 23:21, 26 február 2006 (UTC)

Podľa Encyklopédie matematiky a všetkého iného kam sa pozriem, vrátane ostatných wiki jazykových verzií sa to volá HilbertOV priestor, podľa čoho sa to volá -ovský ?Bronto 17:21, 3 marec 2006 (UTC)

  • No pozri, z mojho pohladu je to detail... na mojej stranke zistis, ze gramatiku povazujem za konvenciu a teda vec nezaujimavu. ALE, ked uz sa o tom rozpravame, kolega ma nedavno upozornil, ze matematicke definicie ktore pripustaju viacero konkretnych prikladov (a to je pripad Hilbert space) vymedzuju vlastnost a nie konkretny obejkt. No a ze vraj podla panov kolegov z jazykovedneho ustavu by sme ich preto mali pomenuvat tak aby bolo zrejme ze ide o vlastnost. Cize napriklad by sme mali hovorit o priestoroch hilbertovskych ale o miere Lebesgueovej - lebo ta je len jedna, ta konkretna definovana na realnych cislach. Takze tolko k mojmu argumentu. Je mozne ze tento vynalez panov lingvistov je relativne mladeho data a prave preto nic take ako Hilbertvosky priestor v starsich textoch nenachadzas. Je ale tiez mozne ze ani nenajdes, lebo zvyk je zelezna kosela. Ak ti to vadi, kludne to presun naspet. Musim sa ale priznat, ze aj ked su mi lingvisticke debaty cudzie, tento napad sa mi paci. Nejde tu totiz o hru so slovickami, ale o hru s niecim podstatnejsim, a sice s vyznamami. Tos tak... --Peták 18:03, 3 marec 2006 (UTC)
    • Ja tomu dôvodu rozumiem, ale problém je v tom, že my si tu nemôžeme vymýšľať nejaké novinky, ktoré sú podložené len tým, že niekto niekomu niečo povedal. Ja to zatiaľ presuniem (a upozorňujem, že ani napr. po nemecky to nie je Hilbertscher Raum, čo by bol ekvivalent), a ak budeš mať nejaký "papier", podľa ktorého sa toto (alebo veci takého typu) takto pomenúvajú, tak to s radosťou zas presuniem späť. Bronto 18:48, 3 marec 2006 (UTC)