Diskusia:Jednoduchý manažérsky protokol siete

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Network a pod. management je podľa technickej normy RIADENIE siete a pod. , nie manažment. Mali by ste to zmeniť. Manažuje sa len v ekonomike. Bronto 17:31, 10 jún 2005 (UTC)

V tomto prípade nejde ani tak o riadenie ako o správu/monitorovanie... Pozriem sa na to. Ale máš pravdu, že definícii, ktorú som sa učil v tomto semestri "umenie vedieť riadiť" to nezodpovedá. helix84 15:55, 11 jún 2005 (UTC)
Ja to nehovorím preto, že by som chcel nejako nasilu presadzovať slovenské výrazy, ale preto, že som explicitne našiel, že to čo sa v ISO volá "network management" (a podobné mamangementy) je podľa CSN normy (čiže to je predpis) "riadenie siete". Okrem toho: je vlastne rozdiel medzi správou siete a riadením siete? lebo správa siete by po anglicky bola network administration...Bronto 17:18, 11 jún 2005 (UTC)
O riadenie nejde, pretože riadenie z definície musí mať spätnú väzbu. V tomto prípade ide o monitorovanie a oznámenie sledovaných udalostí, korekčné zásahy pokiaľ viem nevykonáva protokol, ale administrátor. Ale to, že nejde o manžment si mal pravdu, pretože manažment je činnosť ľudí a nie je algoritmizovateľný. Aspoň v slovenskom význame nie. helix84 17:40, 11 jún 2005 (UTC)
Spýtam sa teda inak: existuje teda prípad (a musí to byť veľmi bežný prípad, keďže je to v norme), kedy by si network management preložil ako riadenie siete? Ak nie, tak chápeš "riadenie" inak ako autori slovenských noriem, čo je síce legitímne, ale my si tu nemôžeme vymýšľať nové výrazy...Ja som presvedčený, že tým riadením, myslia presne to, čo je v tomto článku (bez toho aby som sa v tom technicky vyznal). Bronto 17:47, 11 jún 2005 (UTC)
Určite áno, takým prípadom je, keď sa na základe vychýliek sledovaných premenných vykonávajú v systéme korekcie. Pokiaľ viem, ale nie som expert konkrétne na SNMP, takže to posúdi skôr user:Julo, tak to SNMP nerobí. Nenašiel som to ani v RFC. SNMPv3 umožňuje operáciu SET, ale nie je mi celkom jasné čo robí. Z toho čo som vyčítal sa mi však nezdá, že ide o spätnú väzbu. helix84 17:55, 11 jún 2005 (UTC)
V tom prípade sa "zdržujem" :)...Bronto 19:22, 11 jún 2005 (UTC)
Tuto diskusiu som si nevšimol, mohli ste sa rovno spytat. "Sprava siete" ako je aktualene pouzite v clanku tan najlepsi termin. Ad SET prikaz: SNMP protokol podporuje prikaz SET uz od verzie 1. Na SET prikaz zariadenie odpovie odpovedou (GET RESPONSE); umoznuje zmenit urcite nastavenie zariadenia (napr. pridaj riadok do smerovacej tabulky). SNMP je vsak len protokol - SET prikaz moze vyvolat zasahom administrator, ale v principe aj software; Pre ilustraciu HTTP ma obdobne prikazy - GET, POST (a.i) ktore v podstate robia to co GET a SET v SNMP (namiesto OID je URL ci polozky post) - v HTTP sa posielaju na rozdiel od SNMP ako cisty text. SNMP je navrhnuty tak aby sa spravy jednoduchsie parsovali (kodovane binarne pomocou ASN1).
Pokial sa jedna o spravu sietoveho prvku potom ide o spravu siete, pre tento ucel protokol vznikol a preto ma taky nazov. (Protokol je vsak dostatocne univerzalny a moze byt podporovany napr. aj sietovou tlaciarnou - ta je napokon vsak tiez sietova). V praxi sa vsak SNMP protokol castejsie pouziva na dohlad (monitorovanie) zariadeni ako na ich spravu. --Julo 21:03, 24. august 2007 (UTC)[odpovedať]
Bronto: Tak mozes pokojne clanok premenovat naspat. Anglicky nazov a v texte slovensky preklad "jednoduchý protokol na správu siete" boli najlepsom v poriadku. "Jednoduchý manažérsky protokol siete" nie je spravne. Hrobky (diskusia) 20:43, 6. november 2012 (UTC)[odpovedať]
Názov pochádza tohoto zdroja: Výkladový terminologický slovník elektronických komunikácií. Takže to je v poriadku. Vasiľ (diskusia) 20:50, 6. november 2012 (UTC)[odpovedať]