Diskusia:Karl Menger

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tá stredná hodnota je podľa mňa nesprávny výraz, pretože tak ako je stredná hodnota v slovenčine (nevhodne) definovaná práveže platí pre náhodné veličiny ...Asi sa myslí aritmetický priemer...Bronto 03:06, 23 mar 2005 (UTC)

Hm, nie. Totiž výplata v petrohradskej hre (to čo zaplatí B hráčovi A) je náhodná veličina ale nieje to konečná postupnosť čísel. Aritmetický priemer ovšem môže mať iba konečná postupnosť čísel. Náhodné veličiny mávajú stredné hodnoty. Dúfam len, že som správne pochopil tvoju námietku :) --Peták 09:23, 23 mar 2005 (UTC)
Pises to podla mna trosku komplikovane, ale s podstatou suhlasim (stredna hodnota je aj podla mna vhodnejsi termin)... Liso@diskprís 11:00, 23 mar 2005 (UTC)
Ja v tejto oblasti poznám skôr nemeckú a anglickú terminológiu, preto sa pýtam. Pozeral som sa do vysokoškolskej českej učebnice štatistiky pre ekonómov a tam je "stredná hodnota" definovaná (podľa mňa úplne nevhodne) ako anglická "expected value", čiže pravdepodobnosťxhodnota + pravdepodobnosťxhodnota +... - chápeš takto tú strednú hodnotu? (Chyták je totiž v tom, že napríklad nemecký Mittelwert=stredná hodnota neznamená toto, ale len aritmetický priemer a tak podobne)...Bronto 18:13, 23 mar 2005 (UTC)
Ano, chapem to tak ako si to napisal - mam na mysli priemer hodnot hry vazeny ich pravdepodobnostami, a tomu sa v slovencine hovori stredna hodnota. Cize naozaj - slovenska stredna hodnota je ekvivalent anglickeho expectation alebo expected value. Uznavam, ze z prekladatelskeho hladiska to mozno nieje najstastnejsia volba, nicmenej nase pocity a dojmy su druhorade. Pokym tomu budu slovenski statistici hovorit stredna hodnota, je nevyhnutne aby sme tomu hovorili stredna hodnota aj my. Mozno je ale cely nas debat jednoduchym dosledkom toho, ze je problem petrohradskeho paradoxu vysvetleny zjednodusene (alebo naopak prilis zlozito, ako podotkol Liso) a na malej ploche. --Peták 10:15, 25 mar 2005 (UTC)
Ak je to teda tak myslené, tak je samozrejme všetko v najlepšom poriadku. Už som pochopil aj ako je to myslené s tou existenciou pre náhodné veličiny, bolo to tam naozaj napísané na prvý pohľad nejasne. Bronto 19:37, 30 mar 2005 (UTC)