Diskusia:Kométa

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tak ako som to napísal je to čisto len preklad z angličtiny, a ešte k tomu na niektorých miestach nepresný (nepoznám/neviem si spomenúť na správny ekvivalent v slovenčine). ide o výrazy: near-earth asteroid (asteroidy v blízkosti Zeme), cyanogen (kyanogén?!), jet force (prúdová sila?!), no najmä nejaké z histórie a matematiky (inverse square law =? princíp inverzných štvorcov). ak niekoho napadne ako to má znieť po slovensky správne, smelo do opravy. Takisto ak niekto pozná nejakú stránku s knižnými publikáciami v slovenčine, či čestine, stačí ma na to upozorniť alebo rovno prekopať odkazy na literatúru. Aby toho nebolo málo, chcelo by to ešte doplniť nejaké fakty, na ktoré odkazuje hlavne nemecká stránka (bude to chcieť veľké oživovanie mojej nemčiny), no a doplniť niečo z histórie pozorovania komét na Slovensku, či ešte v Československu - to bude asi najťažší oriešok. Skôr než z tejto diskusie spravím ozajstný článok, chcem len podotknúť, že v najbližšej dobe budem pracovať na zmodraní toho červeného mora v článku, budem rád, ak sa nájde niekto, kto mi v tom pomôže. Je to môj prvý preklad, buďte zhovievaví :) Bebe 15:07, 13 Feb 2005 (UTC)

  • near-earth asteroid je pomerný neologizmus, ale malo by to byť to isté čo Earth-crossing asteroid, teda asteroid križujúci orbit Zeme
  • cyanogen je dikyán
  • jet force je termín z Newtonovho tretieho pohybového zákona (akcie a reakcie), ja by som to teda asi preložil radšej ako reaktívna sila
  • inverse square law of X je zákon o úbytku X so štvorcom vzdialenosti

Bolo by dobré, keby si tam kde si si niečím nie istý dal do textu "(?)", aby to druhí našli...Bronto 17:50, 13 Feb 2005 (UTC)

  • opravil som mojich par nejasnosti podla tvojho navodu a navyse som pridal "(?)" k veciam, ktorymi si nie com isty.
  • je pekne, ze near-earth asteroid je to iste ako Earth-crossing asteroid, ako to vsak spravne prelozit do slovenciny?
ja by som dal: asteroid križujúci orbit Zeme (NEA)
  • navyse mam dalsi pekny vyraz na prelozenie: Sun-grazing comets. zatiaľ som to preložil ako "kométy škriabúce Slnko", no nie som si tým istý Bebe 19:49, 13 Feb 2005 (UTC)
No...ja tu mám časť veľkého šesťjazyčného astronomického slovníka a náhodou je tam práve kapitola kométy a asteroidy. Bohužial tam nie je slovenčina ani čeština. Vo všetkých jazykoch okrem angličtiny a nemčiny použili výraz pre ľahké dotknutie o, šuchnuties sa o, tesné preletenie pri (napr. fr: comète qui rase le Soleil), ktorý v slovenčine neexistuje. V ruštine je alternatívne možný aj výraz: kometa tesno sbližajuščajasa s Solncem. V nemčine sa to volá "kométa dotýkajúca sa Slnka (-nečnej atmosféry)". Keďže česko-slovenská terminológia spravidla pochádza z nemeckej, ja by som to preložil ako "kométa dotýkajúca sa Slnka" (je to najvšeobecnejšie a každopádne to nie je zle).Bronto 23:43, 13 Feb 2005 (UTC)
dik za všetky opravy, netušil som, že som narobil až toľko chýb Bebe 09:34, 14 Feb 2005 (UTC)

Neviem ci blizkozemne asteroidy su to iste ako krizice :) (co je myslim aj bezne pouzivany nazov pre tie "crossing"-y) Ale podla http://www.zahorak-noviny.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=6723 trebars ano (tj. aj NEA)... Liso 11:47, 14 Feb 2005 (UTC)

Už som to vyriešil... Inak tie blízkozemné asteroidy sú aspoň podľa anglickej wiki, zdá sa, (- práve toto tam je dosť nejasne napísané) tie krížiče + planétky ku ktorým sa dá doletieť zo Zeme, či tak nejako...Bronto 01:47, 15 Feb 2005 (UTC)

Open Directory Project[upraviť zdroj]

Je to v externych linkoch a je to vyrobene ako interny link... Neviem to opravit, pretoze nerozumiem zameru autora :) Liso 09:59, 15 Feb 2005 (UTC)

Autor tomu sám dobre nerozumie. Je tu dosť nový a iba prekladal z anglickej verzie. Neviem, teda ako by to malo byť nastavené na slovenskej. Bebe 12:55, 15 Feb 2005 (UTC)


Čo takto vytvoriť samostané články o kome a chvoste - aspoň budeme mať viac článkov.Bronto 17:44, 19 mar 2005 (UTC)

Ja sa tomu nebránim, ale nechce sa mi do toho. Priznám sa, celkom sa mi to páči takto. --Bebe 11:36, 20 mar 2005 (UTC)

Vznik komét[upraviť zdroj]

napiste daco