Diskusia:Linoleum

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Co tym chtel basnik rici..[upraviť zdroj]

..."Výhodou PVC je aj možnosť lepenia. Dobrou vlastnosťou je aj to, že sa menej nabíja statickou elektrinou ako PVC."...

Aktuálne...[upraviť zdroj]

"Linoleum alebo lino je druh podlahovej krytiny. Je mäkké, vodeodolné, zvuk tlmiace, vyrobené na báze prírodného, alebo syntetického kaučuku, ktorý slúži ako spojivo pre výplň (korok, drevná hmota, tkanina, juta a pod.)" reakcia: - Nie je až tak mäkké, ale ohybné. Vodeodolné je len do určitej miery - pokiaľ sa voda dostane pod linoleum, tak môže dôjsť k jeho deformácii vďaka jutovému podkladu. Receptúra: drevená múčka, ľanový olej, vápenec, živica, pigmenty a korková drť, ktorú používa už len jediný výrobca - to všetko sa pri vysokom tlaku lisuje na podklad z jutovej tkaniny, ktorá drží linoleum pokope.

"Často je zamieňané za podlahovú krytinu z PVC, linoleum je však hrubšie, mäkšie, viac pripomínajúce gumu." reakcia: - Linoleum sa zďaleka nepodobá na gumu. Nie je mäkšie ako PVC - práve naopak. Hrúbky sú od 2 mm do 4 mm. Homogénne PVC má štandardne hrúbku 2 mm. Pri heterogénnych PVC je rozpätie hrúbok väčšie.

"Namiesto korku sa dnes používa drevená múčka alebo jutová tkanina." reakcia: Drevená múčka sa stále používa ako hlavná prímes. Jutová tkanina slúži ako "nosič" - na ktorý sa materiál lisuje. Korok používa stále jeden z 3 výrobcov na svete. Ostatní dvaja výrobcovia nahradili korok iným materiálom, ktorý spomaľuje horenie. Dôvodom je nedostatočný objem korku na trhu.

"Linoleum je 100% prírodný produkt, biologicky odbúrateľný, nenarušujúci životné prostredie." reakcia: Linoleum je prírodný produkt približne v priemere asi z 95% (používajú sa syntetické pigmenty a povrchvoá úprava)

"Tieto (PVC) sú menej horľavé, ľahšie, jednoduchšie vyrobiteľné a tým lacnejšie. Tak isto je možné na nich vytvoriť potlač imitujúcu iné povrchy - drevo, kameň a pod. Výhodami linolea sú aj možnosť lepenia a nižšia schopnosť nabiť sa statickou elektrinou ako PVC." Reakcia: PVC nie je vždy lacnejšie - PVC s podobnou triedou zaťaženia sú často drahšie. V niektorých prípadoch niekoľkonásobne. PVC má lacnejšie náklady na vstupné suroviny v porovanní s linoleom. Štandardne sa lepí ako linoleum, tak i PVC. Existujú špeciálne PVC podlahové krytiny určené na voľnú pokládu s použítim len obojstrannej pásky, alebo celovinylové dielce so zámkovým systémom pre plávajúce položenie.

"Nevýhodou je nutnosť ošetrovania povrchu voskovaním, pretože bez úpravy povrch linolea oxiduje." reakcia: V súčasnosti minimálne 2 z 3 výrobcov používajú štandardne povrchovú úpravu na báze polyméru, ktorý zabezpečuje odolnosť voči opotrebeniu a zašpineniu. Povrch nie je nutné voskovať pokiaľ je materiál takto ošetrený od výroby. Tak ako linoleum i PVC produkty sa musia voskovať a povrchovo ošetrovať, pokiaľ PUR /polyuretán polymér/ nie je aplikovaný vo výrobe. Kvalita týchto PUR vrstiev sa môže líšiť a niektoré je potrebné po určitej dobe opäť povrchovo ošetriť. Niektoré zabezpečujú celoživotnú bezúdržbovosť.

Stručné doplnenie: - Linoleum je prirodzene antibakteriálne - resp. zabraňuje rozširovaniu baktérií. - V prípade požiaru nevylučuje linoleum toxické výpary ako PVC - Linoleum je krehké a môže sa pri manipulácii (počas inštalácie) zlomiť. (PVC je pružnejšie)