Diskusia:Logický klam

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mam poznamku k casti "Argument oslovujúci nevedomosť" - Neexistencia sa nedokazuje, neexistenica sa predpoklada automaticky, kym sa nedokazuje existencia.

Velmi pekne napisany clanok, mam vsak vyhrady voci kategorii "Štróman". Jedna sa vobec o spisovne slovo? Hladal som klam v anglictine znamy ako "straw man" a ostal som uplne strateny lebo "Štróman" som v zivote nepocul. Ceska verzia toho isteho klamu aspon ponuka aj anglicky termin v zatvorkach. Celkovo by som uplne nahradil slovo Štróman slovenskym prekladom Slameny Muz alebo opisom Podsunuty Argument. Taktiez samotny popis klamu je velmi nejasny, keby som nevedel o co ide tak z tohto to urcite nepochopim. Co znamena "demonštratívne roznesenie protistrany na kopytách"? Hned v dalsej najdeme kruhovu definiciu ked klam "Štróman" vysvetlite "Argumenty protistrany zastupuje práve štróman". Ani uvedeny priklad podla mna nie je dost jasny. Taktiez by som presunul tuto kategoriu do skiupiny Zámena predmetu, ved to je prave podstata klamu Straw Man.

Griii2 (diskusia) 09:35, 15. august 2012 (UTC)[odpovedať]

http://slovniky.korpus.sk/?w=%C5%A1tr%C3%B3man&c=T12f. Podobne vo Veľkom slovníku cudzích slov. Bronto (diskusia) 12:17, 15. august 2012 (UTC)[odpovedať]

Dostal si ma, ale otazka je kolko ludi toto slovo pozna. Navrhujem zmenit to slovo v clanku za jeho opisnu odobu - napriklad zo slovnika hore. Griii2 (diskusia)

Teraz som si uvedomil ze ten slovnik co si uviedol je z roku 1959. V sucasnych kodifikovanych slovnikoch sa to slovo nenachadza. Zmenil som nadpis aj popis. Griii2 (diskusia) 12:25, 25. september 2012 (UTC)[odpovedať]