Diskusia:Mikrovlnná rúra

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Princip ciinosti je velmi zcestny, treba to opravit. Teplo nevznika trenim molekul o seba. Samotny pohyb molekul - tzn. kineticka energia molekul - je 'teplo'. Cim vacsia energia molekul, tym vyssia 'teplota'. Ziarenie neprenika celym objemom, ale je asorbovane molekulami v smere, ako sa siri. Takze jedlo neohrieva 'zvnutra', ale v skutocnosti sa ohrieva pomerne tenka vrstva na povrchu. Vyraznejsie hlbsie sa dostane, ak na povrchu nie su polarizovane moelkuly - 'nieco suche co ma vnutri nieco mokre'.

  • Princíp činnosti je správny. Teplo vyniká pomocou javu, kedy sa permanentné dipóly v jednosmernom elektrickém poli orientujú do energeticky najprijatelnejšej polohy. Pokiaľ dôjde k prepólovaniu poľa, snažia sa molekuly nesúce náboj otočiť do základnej pozície. Snaha vyrovnať sa v meniacom sa poli vedie k rotačnému pohybu, pri ktorom vznikajú kolízie a trenie so susednými molekulami a tým ku vzniku tepla. Základnou molekulou, ktorej permanentný dipólový moment vedie k jej rotácii je voda. Článok nie je fyzikálny, preto tu nie sú rozoberané žiadne fyzikálne princípy a premeny energií. Ostatné beriem. --  ivob   12:12, 6. január 2009 (UTC)[odpovedať]

'molekuly sa tru a tym vznika teplo' nie je princip, ale konstrukcia ktora vznikla v hlave niekoho, kto si to 'potreboval vysvetlit'. Snad nie je ucelom wikipedie sirit bludy o teple, aby si to vedel nefyzik dobre predstavit. Clanok Teplo je ok, vid tam.

A este k molekularnej strukture[upraviť zdroj]

K cit.: 'Nedochádza k zmene štruktúry látky, ani na atómovej, ani na molekulárnej úrovni.' treba povedat, ze to nie je pravda, kedze struktura latky sa vplyvom tepla moze zmenit ('na molekularnej urovni' - samozrejme zastupenie atomov ostava identicke, kedze ide o neionizujuce ziarenie).

Inak by sa nedalo v mikrovlnke uvarit vajicko ani upiect maso. A to vieme, ze sa da.

Link na škodlivosť[upraviť zdroj]

Doplnil som link na Internet Wayback Machine o škodlivosti mikrovlniek, kým niekto nenájde nejaký funkčný zdroj. --chiak 21:06, 9. marec 2010 (UTC)[odpovedať]