Diskusia:Milan Rastislav Štefánik

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tu chýba koniec, nie? Bronto 22:52, 17 mar 2005 (UTC)

Postupne dorobím --Adrian 22:55, 17 mar 2005 (UTC)

Mozem sa opytat preco je v kategorizacii Stefanik a nie Štefánik. --Palica 21:48, 19 apr 2005 (UTC)

Pokial ja viem, diakritika robí nejake problémy pri abecednom zoraďovaní...Bronto 00:36, 20 apr 2005 (UTC)

V článku sa píše, že po uzavretí mieru medzi Ruskom a Centrálnymi mocnostami česko-slovenské légie stratili v Rusku nepriatela. To sa mi zdá nelogické i historicky nesprávne. Môžem to opraviť? Laddy

Zrejme sa myslí medzi Ruskom a Dohodou, to bude len taký preklep.Bronto 18:48, 30 júl 2005 (UTC)

Bronto, to nemôžeš myslieť vážne. Mier bol uzavretý medzi Ruskom a CM, to je jasné. Dovtedy bolo Rusko na strane Dohody. Legionári boli teda na strane Rusov a po podpísaní mieru stratili nie nepriateľa, ale spojenca. Takže to asi opravím. Laddy 16:05, 10 január 2006 (UTC)

Štefánik bol vždy ministrom vojny, ministrom obrany bol vymenovaný Klofáč, a to až po vytvorení vlády po vzniku ČSR.--Kresadlo 07:27, 4. máj 2010 (UTC)[odpovedať]

Prokudin-Gorskii Collection - knižnica am. kongresu 1 a 2 - fotky z astronomickej expedície na Ťan-šan. Úplne vpravo je evidentne M. R. Štefánik!--Msluka (diskusia) sa nepodpísal(a)

Tá fotografia (bez popisu ľudí) je už dávnejšie nahraná na commons Súbor:Tianshansnow.jpg. --–Bubamara 15:11, 7. jún 2012 (UTC)[odpovedať]
:) to áno, ale 1. knižnica kongresu je pôvodný zdroj a za 2. o tom, že je na nej M. R. Štefánik nie je ani zmienka.

Preco uvadzate chybny udaj - Stefanikove lietadlo sa zrutilo v katastri obce Most pri Bratislave na Dunajskom ostrove cca 100m od hranice katastra Bratislava. Je tam od r. 1921 postaveny pamatny kamen a neskorsie aj mohyla.

Minister národnej obrany či minister vojny?..[upraviť zdroj]

K tomu či titulovať Milana Štefánika "minister obrany" alebo "minister vojny".

Citujem s výbornej knihy o Milanovi Štefánikovi od Emila Karola Kautského : " Z Washingtonu napísal Hurban Štefánikovi (všimnite si už jeho nový titul "ministra obrany", ktorý mu pridelil Beneš bez predbežného Masarykovho súhlasu),,29.okt.18. Prísne dôvern, Ministrovi národnej obrany. Generálovi Milanovi Štefánikovi."

V druhej výbornej knihe o Milanovi Štefánikovi píše autor knihy Ján Juríček, že samotný Štefánik zakončoval listy " Milan Štefánik, mimister národnej obrany..

Pravda je taká, že prvotne bol Štefánik vymenovaný za ministra národnej obrany a po niekoľkých mesiacoch v čase, keď bol na Sibíri u Československých legionárov, bol Masarykom zbavený funkcie ministra obrany a vymenovaný za ministra vojny čo sa mu veľmi nepáčilo. Možno by bolo dobré v článku písať ucelenú informáciu, že najskôr bol vymenovaný za ministra národnej obrany a následne za ministra vojny.

Meteorologická situace, údajné svědectví Rudolfa Fabiána a strůjce aféry Michal Lechta[upraviť zdroj]

K textu: V době havárie rozhodně nebylo pěkné počasí. Ze svědeckých výpovědí vyplývá, že byl silný vítr - je jich hned několik. Například František Vokoun, vojín 4. pěšího horského pluku, který byl přidělen k pracovnímu oddílu na letišti uvádí (cit.) : "...obloha byla zatažená a vál prudký vítr", v závěru protokolu: "za příčinu zřícení létadla nepovažuji ani defekt motoru, ani střelbu, nýbrž prudký orkanický vítr".

pplk. Rudolf Fabián, velitel III/33 praporu, který měl být údajně vědkem střelby nebyl v době havárie vůbec v Bratislavě. Od 22. dubna do 8. května čerpal řádnou dovolenou ve Velkém Meziříčí.

V roce 1919 havárii vyšetřoval kpt. Zapelloni (šlo o italské letadlo). Čs. vyšetřování se rozběhlo 17.11. 1926 na základě dopisu Michala Lechty prezidentské kanceláři. Lechta svou verzi upravoval a uváděl značně rozporuplná tvrzení. Mimo jiné jmenoval svědky, kteří se tomu dost divili - jedním z nich byl bývalý voják, který v době havárie pobýval ještě v italském zajetí (existuje datovaná korespondence).

Knihu pana Kauckého jako celek nechci hodnotit. Nemám ji k dispozici (není na trhu ani v antikvariátech). Viděl jsem jen pár stránek a uváděné závěry jsou v příkrém rozporu s archivními prameny.

Pridat do sekcie Pocty[upraviť zdroj]

https://www.pnky.sk/aktuality/nad-bradlom-a-piestanmi-poleti-na-stefanikovu-pocest-velka-formacia-lietadiel-styroch-statov/ https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/186548 https://www.youtube.com/watch?v=r7BmlQBfy64

Chybné údaje na zamčené stránce - nutno změnit[upraviť zdroj]

Na stránce je zcela nesmyslný text:
"V júli roku 1917 preletela svetom správa o vystúpení Česko-slovenských légií v Rusku. Mali už 50 000 príslušníkov a čoskoro sa zapojili do bojov proti Nemecku a Rakúsko-Uhorsku. Podpísanie mieru medzi sovietskou vládou a Ústrednými mocnosťami v marci 1918 však spôsobilo, že česko-slovenské vojsko v Rusku stratilo spojenca. To viedlo k demoralizácii vojska a bolo potrebné, aby Štefánik odišiel do Ruska k ohrozeným légiám. Štefánik, ktorý mal už od 20. júna 1917 hodnosť generála, sa teda vybral z Paríža na cestu."
Správně má znít:
"V máji roku 1918 preletela svetom správa o vystúpení Česko-slovenských légií v Rusku. Štefánik bol 18. júna 1918 povýšený na generála francúzskych ozbrojených síl a čoskoro sa vybral z Paríža na cestu do Ruska k légiam."

Zdroj: ČAPLOVIČ, Miloslav. Generál Milan Rastislav Štefánik. Stručný životopis. Vojenský historický ústav, Bratislava. Dostupné online:
http://www.vhu.sk/data/files/347.pdf
46.13.42.24 23:24, 7. január 2021 (UTC)[odpovedať]

Najväčší Slovák[upraviť zdroj]

Poprosím adminov doplniť: V ankete RTVS Najväčší Slovák v roku 2019 bol vyhodnotený na prvom mieste. (https://www.rtvs.sk/najvacsi-slovak/top-10) --82.119.97.186 07:11, 21. jún 2023 (UTC)[odpovedať]