Diskusia:Neutrálny prvok

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Definícia ?[upraviť zdroj]

Pozrel som si tzv. červenú algebru McLane - Birkhoff, pozrel som si Katriňákovú Algebru a teoreticku aritmetiku a overil som si, že to čo som napísal je naozaj neutrálny prvok, taktiež som si pozrel vo všetkých možných jazykových verziách wiki napr. en:Identity_element neutrálny prvok a všade je písané, že neutrálny prvok je definovaný nasledovne:

  • .

V definícii, ktorá tu svieti do sveta je povedané, že každá dvojica prvkov množiny M je navzájom inverzná (resp. opačná). Tejto definícii neutrálneho prvku napr. nezodpovedá ani množina celých čísiel so sčítaním, lebo by muselo platiť, že napr 3+5=0.

Okrem toho, obsah tohoto článku je úplne totožný s obsahom článku Symetrizačný prvok Čo je symetrrický prvok mi nejako nezostalo zafixované, takže k tomu sa nevyjadrím. Len som zásadne proti tomu, aby dva rovnaké články mali rôzny titul.

--LacoR 19:25, 3 máj 2005 (UTC)

Suhlasim s LacomR, ze vzorec v tomto clanku je zly. V tom symetrizacnom je dobry vzorec , ale tiez ten pojem nepoznam... Liso@diskprís 20:36, 3 máj 2005 (UTC)
Zmýlil som sa, s neutrálnym prvkom si mal pravdu. Zamenil som si tie dva vzorce, už som to opravil. Symetrizačný prvok je existujúci pojem a nie je to to isté ako neutrálny prvok. Napr. symetrizačný prvok pre grupy (Z, +), (R, +), (Q, +) je -e k prvku e, pre grupy (Q-{0}, x), (R-{0}, x) je to 1/e k prvku e. Prosím o kontrolu. Helix84 21:27, 3 máj 2005 (UTC)