Diskusia:Organizácia Severoatlantickej zmluvy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Názov článku[upraviť zdroj]

Odkiaľ sa zobralo slovné spojenie "Severoatlantická aliancia"? North Atlantic Treaty Organisation je Organizácia severoatlantickej zmluvy (zdroj: NATO Servis - Stránka projektu Ministerstva zahraničných vecí). --AtonX 15:19, 14 Jan 2005 (UTC)

Tá stránka je samozrejme rozhodujúca... Sevoratlantická aliancia bol oficiálny preklad do vstupu Slovenska do NATO (napriklad v Encyklopedii medzinárodných organizácií) a Severoatlantický pakt za socializmu ...Urobím príslušné zmeny ...Bronto 16:21, 14 Jan 2005 (UTC)

Zrušenie Írska[upraviť zdroj]

Írsko je štát neutral a ne je v OSZ--Luke w 21:34, 31. marec 2008 (UTC)[odpovedať]

Nato Info[upraviť zdroj]

  • ar; hive.i s/Tp INw

Neutralita clanku[upraviť zdroj]

V druhom odstavci uvodu sa nachadza tvrdenie: "NATO je názoru, že najväčšia hrozba preň samotné je Rusko. [2] Vzhľadom na kroky[3][4][5] NATO a doterajšie kroky Ruska, čo sa týka expanzie v podobe základní a území cudzích štátov, vyznieva tento názor celkom neopodstatnene."

V citovanom clanku na SME.sk (2) nie je predstavitelmi NATO alebo clenskych krajin NATO explicitne povedane, ze "Rusko je hrozba". Toto tvrdenie je dedukcia autora clanku. S uvedenim nekonkrétneho zdroja sa tam hovori, ze "Hlavnú bezpečnostnú výzvu pre Západ dnes predstavuje Rusko."

Na druhej strane, na nemeckej Wikipedii na stranke NATO v sekcii "Entwicklung seit 2010" stoji: "Am 5. Februar 2010 genehmigte der damalige Präsident Russlands Dmitri Medwedew eine neue Fassung der russischen Militärdoktrin.[13] Darin heißt es, die NATO sei nach wie vor eine militärische Gefahr für Russland.[14]" Tvrdenia su podlozene zdrojmi.

Na anglickej, ceskej a polskej Wikipedii sa "hrozba" zo strany NATO voci Rusku, a naopak, nespomina, a uz vôbec nie v uvode, kde by mali byt zhrnute najpodstatnejsie fakty.

Tvrdenie autora slovenského textu o NATO, ze: "Vzhľadom na kroky[3][4][5] NATO a doterajšie kroky Ruska, čo sa týka expanzie v podobe základní a území cudzích štátov, vyznieva tento názor celkom neopodstatnene," je cisto subjektivne a nemalo byt byt vydavane za fakticke, a uz vôbec nie uvedene v uvode. Ak, tak v pripadnej sekcii venovanej kontroverzii, resp. názorom ostatnych krajin na NATO.

Prosim o upravu textu tak, aby boli jasne oddelene fakty a nazory, aby ostala zachovana jeho neutralita.

Rnadaskay, 22. 10. 2016

Ale to je práve fakt, že Rusko je najväčšou hrozbou pre NATO, asi tou hrozbou nebudú Vanuatu alebo Zimbabwe. --2A02:AB04:27BD:AD00:8C9B:A576:CD75:12B3 13:15, 24. marec 2024 (UTC)[odpovedať]