Diskusia:Prokrastinácia

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Zdravím autora.

Dovoľujem si protestovať voči označeniu vysokoškolákov ako typických predstaviteľov populácie z vysokým výskytom prokrastinácie. Prečo inak by ste ich spomenuli ako jediných, keby neboli typický. Skutočnosť že odkladajú z pohľadu titulovaných osôb dôležité veci na zajtra je podmienený skutočnosťou, že týto ľudia vedia, že aj zajtra bude dosť času na vykonanie potrebnej činnosti. Z pohľadu titulovaných si svoj voľný čas neorganizujú, avšak reálne vedia, koľko času budú na splnenie činnosti pravdepodobne potrebovať a fakt že si vyčlenia ten posledný, je predsa organizácia - možno nie ideálna ale stále organizácia.

Tvrdíte, že typicky vysokoškoláci trpia pocitom vlastnej menejcennosti. Toto tvrdenie je pravdivé ale neskúmate jeho dôsledky. Prečo vysokoškoláci trpia týmto problémom? Obvyklou príčinou sú prehnane vysoké nároky vyučujúcich. Ak sa vysokoškolák učí na skúšku a keď na ňu príde tak ho budú skúšať dvaja ľudia, dve odlišné, veľmi široko rozložené otázky, z ktorých ale dostane len jednu kúšku je to dobrým dôvodom aby si študent pripadal menejcenný. On je sám, má vedieť všetko do tých najzbytočnejších podrobností a oni to nevedia? Prečo inak by ho z jedného predmetu skúšali dvaja. Samozrejme vyučujúci to odôvodňujú spravodlivou skúškou a podobne.


Ďalším tvrdením ktoré predkladáte je že: Pod tlakom lepšie pracujem je chybné. Je dokázané, že ľudia pracujúci pod tlakom podávajú lepšie výkony. Nie že by vol výkon lepší, ale na jeho splnenie si vystačia s omnoho menšou časovou dotáciou, než akú by potrebovali za normálnych okolností. Ak viete že na vykonanie určitej činnosti máte presne vymedzený čas a ani o sekundu viac, využijete ho v maximálnej možnej miere, podriadite tej činnosti všetko ostatné.