Diskusia:Pytagorova veta

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

asi by som vyhodil odstavec o hilbertovych priestoroch. Je to totiz do kruhu: To, ze v pripade prislusna norma v standardnom skalarnom sucine je "obycanjna dlzka usecky", totiz zase vyplyva len z klasickej pytagorovej vety. Okrem toho, priestor zo skalarnym sucinom sa nazyva skor "prehilbertov". Franp9am 08:52, 8. december 2006 (UTC)[odpovedať]

Zaráža ma mimozmyslová akceptácia obsahu Pytagorovej vety v znení, obsah štvorca nad preponou pravouhlého trojuholníka, rovná sa súčtu štvorcov vytvorených nad jeho preponami, keď takýto obsah Pythagorovej vety platí iba pre takzvané pytagorové čísla, no neplatí všeobecne, ako sa to od nej očakáva.

Pre čísla 22 = 4; + 32 = 9, nexistuje súčtový stvorec o obsahu 13 jednotiek štvorcových, nakoľko z trináctich štvorcových jednotiek,  nedá sa za žiadných okolnosti vytvoriť  konečný štvorec, knečná štvorcová plocha.

Správne znenie Pytagorovej vety by malo byť nasledovne: Pytagorová veta neplati všeobecne, ale iba pre pre vybrané trojice čísel, pre takzvané pytagorijské čísa.

Konštantín-oráč 18:24, 26. december 2007 (UTC)[odpovedať]