Diskusia:Rehoľný rád

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Výrazom rehoľa sa v kresťanstve v prevažnej miere myslí spoločenstvo, napr. člen rehole, vstúpiť do rehole. Ako pravidlo sa používa až v prenesenom zmysle napr. vládne tu tvrdá rehoľa.

Výraz regula v sebe neobsahuje tú dvojznačnosť ako rehoľa. --LacoR 19:41, 22 máj 2005 (UTC)

Ja som to tak našiel priamo a explicitne v jednej encyklopédii a na viacerých stránkach na internete. Regula v špeciálne cirkevnom zmysle naopak nikde nenachádzam. Máš aj nejaké zdroje? Okrem toho je slovo rehoľa predsa skomolenina od regula a znamená "regula v kresťanstve". To, že sa rády nazývajú aj rehoľa, je vlastne až sekundárna chyba (skratka od "rehoľný rád"). Čiže je to presne naopak ako si myslíš - vládne tu tvrdá rehoľa je pôvodný výraz a rehoľa ako rád je sekundárny. Bronto 22:24, 22 máj 2005 (UTC)

To, že ako slová vznikli a či to vzniklo správne je síce zaujímavé a možno máš pravdu, ale:

  • Keď si dám do Googlu vyhľadávať regula (a obmedzím iba na slovenské stránky) tak dostanem samé stránky, kde sa regula používa vo význame spísané pravidlá pre rehoľný rád. Napr. http://www.historiarevue.sk/hr02-03/rady.htm tu sa striktne slovo rehoľa vzťahuje na rád a na stanovy sa používa výraz regula.
  • Pri vyhľadávaní slova rehoľa dostávam odkazy na rehole (spločenstvá). Nenašiel som odkaz, kde by sa používal výraz rehoľa v zmysle spísané pravidlá.
  • SLEX online uvádza
    • regula -y -gúl ž. zastaráv. alebo hovor. pravidlo, predpis: mravná, vojenská regula; dodržiavať reguly
    • rehoľa -e ž. mníšsky rád: františkánska rehoľa; rehoľný príd.: rehoľný sľub, život
  • v literatúre napr. Judák, V. Prehľadné cirkevné dejiny používa tiež výraz regula vo význame pravidlá, alebo Judák, V. Regula Augustína z Hippo Katolícke noviny. - Roč. 110, č. 44 (1995), s. 11

--LacoR 17:21, 23 máj 2005 (UTC)

OK, ja som chcel len vidieť cirkevné zdroje, to je všetko. Stačilo by aj to posledné...Bronto 22:20, 23 máj 2005 (UTC)

Mnísi a rehoľníci[upraviť zdroj]

Majú ostať mníšské rády pri rehoľných alebo nie? Nie je treba premenovať článok? Rozdieľ je v sľuboch, ako hovorí Regula sv. Benedikta z Nursie, kapitola 58 (len som nedával ref, keď neviem ostatné údaje o knihe). Branchman 13:12, 22. júl 2011 (UTC)[odpovedať]