Diskusia:Robert William Seton-Watson

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Prosím doplniť zdroje. S vetou typu "stal sa jedným z najnenávidenejších osobností" som sa ešte v žiadnej encyklopédii nestretol. (Nie je ani jasné, koho, alebo čo má tá veta charakterizovať, už nevraviac o tom, že rôzne politické sily v Uhorsku ho vnímali rôzne). --Joseliani 20:05, 2 jún 2006 (UTC)

Samozrejme tam tá veta nemusí byť, ale bola myslená práve na to, čo by si ty chcel počuť, a síce, že z pohľadu Maďarov bol "zloduch". Tá veta je veľmi výstižná a formulovaná ešte dokonca opatrne - o Maďarovi, ktorý by ho bol chválil som nikdy nepočul, bol by som rád, keby si ho menoval. Ako zdroj si môžeš prečítať link, ktorý si sám pridal - Racial problems in Hungary, je to tam hneď na začiatku, ďalej odporúčam google book search - tých kníh o ňom tam nie je až tak veľa, a ak si to prečítaš, dozvieš sa presne to, čo obsahuje táto veta, ibaže na 100 stranách. Bronto 23:11, 2 jún 2006 (UTC)

Dva názory na autora "Racial problems" z Uhorska:

"Scotusa Viatora nič necharakterizuje viac, ako svätuškárske pokrytectvo, ktoré zabúdajúc na hory mŕtvol ostávajúce v šlapajach britskej koloniálnej politiky, obáva sa o najcennejšie hodnoty humanizmu, ak sa (v Uhorsku - pozn. Jos.) ohne jeden paragraf" (1)

Vedúca osobnosť "Krúžku XX. storočia" O. Jászi na stránkach svojho tlačového orgánu uverejnil priaznivú recenziu na knihu a bránil názory autora podčiarkujúc, že "dielo dôkladne a v úplnosti mapuje jeden z najdôležitejších problémov Uhorska" a že obvinenia v ňom vznesené "ústami publicistu vychovaného v slobodnej atmosfére britského parlamentarizmu a regionálnej samosprávy odzrkadľujú morálne rozhorčenie kultúrneho západného človeka vyzvané násilníckou triednou mocou, ktorá sa skrýva za potemkinovskými kulisami právneho poriadku". (2)

A ešte dva názory na "najväčšieho priateľa Československa" zo Slovenska:

A. Mederly, starosta Ružomberku v nemecky písanom liste z 13. septembra 1937, v ktorom pozýva R.W. S-W. na odhalenie jeho pamätnej tabule a busty, mu píše o vďačnosti slovenského ľudu za jeho neúnavnú spisovateľskú a publicistickú činnosť a o úcte, ktorú požíva medzi mladou slovenskou generáciou. (3)

1. novembra 1939 noviny HSĽS Slovák písali o mnohotisícovom verejnom zhromaždení v Ružomberku, ktoré otvoril A. Mederly a ktoré oboznámil so žiadosťou (v tom čase už nebohého) A. Hlinku, aby bola socha R.W. Setona-Watsona odstránená, lebo ten sa v poslednom čase odvrátil od Slovákov a zradil ich záujmy. "Starosta obrátil sa na prítomných s otázkou, či si žiadajú splniť tento Hlinkov odkaz. Hromová ozvena súhlasu bola odpoveďou. Starosta vyzval nato veliteľstvo Hlinkovej gardy v Ružomberku, aby garda okamžite tento rozkaz splnila." Počas nasledujúceho prejavu ministra Ďurčanského, ktorý volal na stráž proti židovským špekulantom, hlásil gardista starostovi mesta, źe rozkaz A. Hlinku bol vykonaný a socha R.W. S-W. odstránená. "Obecenstvo vzápätí prepuklo v neopísateľne búrlivý jasot." (4)

  • [1] Ferenc Herczeg, Scotus Viator és a budapesti radikálisok / S.V. a budapeštianski radikáli (Magyar Figyelo 15. dec. 1911), s.524
  • [2] Géza Jeszensky: Jászi Oszkár és Robert William Seton-Watson levelezése az első világháború előtti években / Korešpendencia O. J. a R. W. S-W v rokoch pred 1. sv. vojnou (Századok különlenyomat, 1977), s. 754
  • [3] R.W. Seton-Watson: Documenty/Documents 1906-1951 (Ústav TGM Praha a Matica slovenská Martin 1995) s. 90
  • [4] Slovák za 1. november 1938 (č. 249) v článku "V Ružomberku odstránili sochu Scota Viatora. Na stráž pred židovskými špekulantami", s.3

A ešte jedna poznámka: Bolo by oveľa lepšie, keby sa písalo skôr historizujúco než psychologizujúco... Miesto domnienok o tom čo chce/nechce niekto počuť by sa využívali odkazy na zdroje. --Joseliani 21:02, 4 jún 2006 (UTC)

O Seton-Watsonovi toho na nete po slovensky veľa nie je, našla som tento príspevok - www.vacilando.org. Možno ho Bronto aj Joseliani poznajú a možno nemá žiadnu veľkú váhu. Snažila som sa proste dozvedieť o ňom viac, ako je zatiaľ u nás na wiki, tak som hľadala. Ak som dobre pochopila, podľa Joselianiho nič dobré pre Slovákov neurobil, alebo sa mýlim? Asi mi uniká podstata. Buď ide o Watsona alebo o ďalšie diskusné rozoštvávanie. Pre istotu pridávam antitrolla Joseliani! --Bubamara 21:55, 4 jún 2006 (UTC)

Prosim nekrmte trollov!

Stručne: Osobné: Je absolútny vrchol a vyslovene smiešne, že práve Joseliani, po tom, čo tu každýkrát natrepe, má tu drzosť napísať sem čo i len slovo o "historizujúcom" prístupe (a vlastne vôbec tú drzosť sa tu vôbec objavovať). Ale ja som zase zabudol, čo si ty za grázla - dáš akože otázku o tom, čo si o ňom mysleli v Uhorsku, pričom svoj názor akože "doložíš" jednou periférnou osobou, hoci všetky ostatné osoby si mysleli niečo iné (a neviem, čo sa ti na tom nepáči, keď je to proste tak a nie je na tom nič ani zlé ani dobré), ale v skutočnosti v diskusii capneš niečo, o čom vôbec nebola téma, a síce čo si o ňom mysleli neskôr v ČS (aj to samozrejme zle, lebo máš očividne problém rozlíšovať medzi dejinymi a periférnymi výnimkami, ktoré si vždy niekde vyhrabeš a vydávaš ich za hlavné udalosti a názory a ostatné nenápadne zamlčíš). A samozrejme jediný cieľ bol zase ako vždy "informovať" nás, čo si myslí Joseliani; celý svet už len na to čaká, aby ho Joseliani poučil, aký on je "inteligentný" a "objavný" (hoci v skutočnosti chorobne marxisticko-leninský a chorobne antislovenský a zrejme maďarský, že? ) "historik" (v skutočnosti zákerný, pokrytecký ignorant, ktorý ako sa ukázalo ani len nevie, z akých krajín sa skladalo Rakúsko-Uhorsko, ale bude sa tu hrať na "historika"). Takže, tú polvetu bez problémov zmažem a odteraz ma už zase ani nenapadne reagovať na tvoje pseudodiskusie, odkazy máš uvedené hore. A naštuduj si, kedy zaniklo Uhorsko a čím sa vyznačuje rok 1939. Bronto 23:17, 4 jún 2006 (UTC)