Diskusia:Svätopluk (opera)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Z textu boli vymazané nasledujúce state, ktoré nezodpovedajú encyklopedickému štýlu wikipédie, najmä požiadavkom na neutrálne stanovisko a štylistiku:


Vytvára dielo mimoriadne silnej výpovednej hodnoty, ktoré v sebe skĺbuje drámu jednotlivca – vladára a jeho vzťahu k Bohu i k jeho synom, ako aj drámu celého nášho nárda, pričom priam prorocky na dnešné časy slobody a demokracie vyznievajú slová o nesvornosti, neláske a pod. - Odstránené nášho národa a poloveta: pričom priam prorocky na dnešné časy slobody a demokracie vyznievajú slová o nesvornosti, neláske a pod., ktorej zmysel nie je celkom jasný...


K oživeniu tejto opery došlo vo väčšej miere až po naplnení národno-štátnych ambícií slovenského národa, čoho dôkazom je aj to, že fanfáry z tejto opery sa stali reprezentačnými fanfárami slovenského prezidenta. - Odstránené, odhliadnuc od toho, že je len názorom autora, že slovenský národ naplnil v roku 1993 v Slovenskej republike svoje národno-štátne ambície (aspoň prieskumy verejnej mienky o tom nikdy nesvedčali), tak je celkom nezmyselné, že po roku 1993 došlo k oživeniu tejto opery, pretože sa hráva ani zďaleka tak, ako sa hrávala v celom Česko-Slovensku (!) pred rokom 1993. (Na Slovensku doposiaľ jediná inscenácia po rozdelení ČSFR!!!) Odkaz na fanáry prezidenta SR zostal.


Opera Svätopluk, podobne ako Krútňava, musela takisto odolávať ideologickým nátlakom minulosti, najmä v období, keď boli centralisticky potláčané snahy o oživovanie historických právd zo slovenkých dejín. (Aj tu máme v podobe nahrávky Ondreja Malachovského dôkaz o ideologickej zmene textu vo veľkej árii Svätopluka, namiesto: „Kláštor vzal mi najmladšieho, nemal som Ťa stratiť Predslav môj...“ spieva: „Azda sa ešte pomeríme, snáď sa ešte všetko napraví“). - Odstránené: keď boli centralisticky potláčané snahy o oživovanie historických právd zo slovenkých dejín - opäť legitímny názor autora, ktorý ale do encyklopedického hesla nepatrí, odhliadnuc od toho, že opera Svätopluk mnoho s "historickými pravdami zo slovenských dejín" nemá, je to umelecké dielo s fiktívnym sujetom.


Wikipédii zdar!

--Rudoleska 16:10, 12. september 2008 (UTC)[odpovedať]