Diskusia:Terorizmus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

navrhujem vyskrtnut staty udajne podporujuce terorizmus [chyba nezavisle posudzovanie, inak tam mozme zaradit aj USA a SR za povolenie preletov americkemu letectvu pocas "udajnej odvetnej akcie USA proti teroristom", ktory je v sucastnosti povazovany za teroristicky cin! 5k 09:10, 15 január 2006 (UTC)

Vojna vedená štátom štandartným spôsobom nie je terorizmus, ale vojna. Podľa mňa tam tie patria, aj keď bz to možno malo byť inak sformulované ako pomocou "údajne". --Ondrejk 11:08, 15 január 2006 (UTC)
Ak to tam má byť,tak so slovkom údajne, ktorým sa vyjadrí, že nie je isté, či terorizmus tieto štáty naozaj podporujú. --Otm 13:00, 15 január 2006 (UTC)
A čo tak to vyriešiť tým, že tam dáme informáciu, podľa koho práve tie štáty podporujú terorizmus? Neviem, kto vymyslel ten zoznam, ale možno je to nejaké americké ministerstvo, možno nejaká agentúra OSN, atď. --Ondrejk 16:58, 18 január 2006 (UTC)

vojna vyhlasena nikdy nebola! tz. ide o napadnutie vysostne autonomneho statu inym statom, dalej slovo udajne vyjadruje uz samo o sebe pochybnost - neistota = neobjektivnost a relativnost, ale s istotou mozme povedat ze USA a GB tym padom aj SR podporovali tento utok =] 5k 18:12, 15 január 2006 (UTC)

je dolezite aby vsetci co prispievaju nejakym sposobom do takto citlivych tem ako je terorizmus, aby sa vyhli domnienkam, pocitom, nepodlozenym faktom a aj z ostatnych informacii boli schopni selektovat to co nie je zavadzajuce, neobjektivne; ide hlavne o to ze by sme sa mohli zhodnut na tom ze sa nebudu uvadzat mozni/mozne teroristi/teroristicke skupiny o ktorych sa niekto nieco domnieva alebo ho niekto za takeho povezuje [napriklad: Hugo Chavez sa vyjadril o Bushovi ako o najvacsom teroristovi, tato informacia sa moze uvies, ale len s presnymi okolnostami a datumami, nie ako domnienka ze Chaves si mysli tak si myslime vsetci [za chvilu by tu mohol pripbudnut zoznam podobnych vyhlaseni, ale treba si uvedomit ze su to politicke formulacie a nie fakty [fakt je jedine skutocnost, ze Chaves to naozaj vyhlasil, ale nie ze to tak je, len na zaklade tohto vyhlasenia - taketo a podobne zavery su neakceptovatelne v encyklopedii, tu je nanavys mozne uvies historicke suvislosti a fakty a je na citatelovi aky nazor preberie na konkretnu temu, autor nesmie vtlacat mienku ako v nejakom bulvare ("jej blizsky priatel sa vyjadril" = fakt)]; co sa financovania ter. skupin tyka je potrebne vypracovat rozsiahlejsi clanok o tom kto/kedy/preco a az potom ho zverenit a musi byt kompetny aspon z 90 percent aby nedoslo k dezinterpretacii, preto ak taketo informacie nemate, a napriek tomu nieco vlozite, dorazne sa zamyslite nad moznymi dosledkami, ktore by z toho vyplynuli, dakujem

dalsia vec sa tyka clanku ako takeho, nechem sem davat oznam pracuje sa ale povazujete tento clanok za taky, a informacie v nom za stavebne jednotky, ktore potrebuju upravu [niektore su kompletne ine potrebuju prepracovanie a dopracovanie], takze do toho, aby sa tento clanok mohol objektivne stat najlepsim vdaka vam 5k 08:35, 19 január 2006 (UTC)

Podrobnosti si precitam neskor (ale rozhodne nie som na to odbornik), zatial len tolko, ze urcite nie je vhodne navrhovat taketo (ja to volam) "ideologicke" clanky ako nasu vykladnu skrinu. To po prve. Po druhe, ako sa na ten clanok pozeram, obsahuje aj formalne chyby, ale to je to najmenej. Po tretie, toto je dost "choroba" niektorych redaktorov, ktori sa nevedia "ovladat", ale ja si v zasade myslim, ze pri takychto temach je lepsie mat kratke clanky ako dlhe, t.j. radsej sa naozaj obmedzit len na (kvazi-)fakty. Terorizmus v konecnom dosledku nie je nejaka "objektivne existujuca" vec, ale ked sa to tak vezme len hanlive pomenovanie pre iste skupiny ludi a ciny. Po stvrte, je zbytocne opisovat tam na konci jednotlive organizacie, boli by to velmi dobre samostatne clanky (a tam je potom mozno aj priestor na blizsie hodnotenie). Bronto 00:13, 20 január 2006 (UTC)

Ad: staty a skupiny[upraviť zdroj]

Zdravim. Pokial ide o "statmi podporovany terorizmus", tato oblast je upravena legislativou jednotlivych statov resp. organizacii. Napriklad zoznam statov podporujucich terorizmus podla USA, ako aj podmienky, za ktorych je stat oznaceny ako stat, podporujuci medzinarodny terorizmus, je mozne najst na stranke www.state.gov (US Dept. of State), konkretne www.state.gov/s/ct/c14151.htm (stav z 15.4.06). Podobne je to aj so zoznamom jednotlivych teroristickych skupin, kde su taktiez rozdiely medzi ich poctom a zlozenim z pohladu jednotlivych krajin, ako zaklad je vhodne napriklad porovnanie medzi "teoristickymi skupinami" z pohladu USA a EU. Tolko fakty, o temach ako "prelety americkych lietadiel" a pod. mi stacilo obcas sa pozriet napriklad na niektore diskusie - www.sme.sk, no myslim, ze tie maju s objektivitou casto len malo spolocne. Miro