Diskusia:Výmenný kruh

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pojem Výmenný kruh sa na Slovensku nepoužíva. Nevidím dôvod, prečo by to mal byť primárny názov článku o LETS. Navrhujem radšej nastaviť primárny názov na LETS, LETSystem, Miestny výmenný obchodný systém alebo pod., a pojem "výmenný kruh" dať len ako alternatívny názov vo vysvetlení významu. --rzelnik (diskusia) 10:52, 6. september 2012 (UTC)[odpovedať]

David Sulík používa LETS ako všeobecný názov pre systémy lokálnej meny, alebo "[výmeny] rôznych služieb a tovarov v nejakej miestnej skupine ľudí medzi sebou". Slovné spojenie "výmenný kruh" nepoužíva.[1]
Ďakujem za vysvetlenie. Idem to konzultovať s Davidom. --rzelnik (diskusia) 11:53, 6. september 2012 (UTC)[odpovedať]
Je to jedno z možných vysvetlení. :) Jetam2 (diskusia) 13:21, 6. september 2012 (UTC)[odpovedať]
Takže David Sulík sa mi vyjadril (v súkromnej správe, môžem preposlať), že ani on nepoužíva pojem LETS ako všeobecné pomenovanie lokálnych systémov, ale ako pomenovanie konkrétneho Lintonovho systému. M. Linton na stránkach [2] odporúča rozlišovať medzi pojmami LETS (všeobecný názov) a LETSystem (konkrétny Lintonov systém). Každopádne Výmenný kruh je v slovenskej praxi neznámy pojem a ak by sme mali byť dôslední, tento článok (o konkrétnom Lintonovom systéme) by sa mal podľa mňa nazývať LETSystem, a rozlišovacia stránka by sa podľa mňa mohla nazvať LETS (s odkazom na LETSystem). --rzelnik (diskusia) 13:31, 6. september 2012 (UTC)[odpovedať]
1. Dôvod je ten, že výmenný kruh je všeobecný názov, kým LETS... je názov len jedného typu a len nepresne aj všeobecný názov (čiže potom by muselo byť LETS so zátvorkou). 2. Na Slovensku sa to podľa googlu používa (aj keď málo), normálne to je aj v nejakom "komunitnom" preklade "štúdie" na tému, treba pohľadať. Používa sa menej ako LETS, lenže LETS znamená aj iné veci (viď bod 1.). 3. Toto nie je článok o Lintonovom systéme, o to práve ide. 4. A na Slovensku sa nepoužíva "oficiálne" vôbec žiaden z týchto termínov, lebo neviem o tom, že by sa tým ktokoľvek oficiálne zaoberal alebo podobne, takže to sú všetko ad hoc názvy. Ak aj existuje jedna kniha nadšenca, to ešte nič neznamená, termín sa ustáli až po dlhom čase. 4. Mne je jedno, ktorý názov bude na prvom mieste, ak budú doklady (pre všeobecný názov, nie pre Lintonov systém). Nepochopil som, prečo by som mal považovať toho Sulíka za hodnoverný zdroj a prečo by malo pri takejto téme rozhodovať ako on osobne niečo používa. Že niekoho nejaká téma zaujíma ešte nie je doklad jeho hodnovernosti. 5. To odporúčanie sa jednej osoby sa tam môže napísať, ale jeho čisto jazykové (nie nejaké procesné alebo čo) odporúčanie nič nemení na tom, ako sa tie slová naozaj používajú, a oni sa používajú úplne synonymne. Ten pán to celé ani nevymyslel, ani nie je jazykovedec, len je autor jednej z možných realizácií systému. Bronto (diskusia) 01:47, 7. september 2012 (UTC)[odpovedať]
Bronto, ten článok je primárne o konkrétnom Lintonovom modeli LETSystému, lokálne menové systémy vo všeobecnosti sú skôr sekundárne. Ak si pozrieš články o LETS v iných jazykoch, zistíš že sa tam nerieši rozlišovanie, pretože Lintonov LETSystém a ostatné lokálne systémy spolu úzko súvisia a všetky články sú primárne o Lintonovom systéme (ktorý predstavuje niečo ako vývojový prototyp) a ďalšie modifikované systémy sa spomínajú okrajovo ako súčasť jedného článku. Čo sa týka "oficiálneho" používania, tu by som rád vedel, čo pod tým chápeš, resp. kde je u Teba hranica oficiálnosti. LETSystémy na Slovensku majú cca 10- až 15-ročnú tradíciu (aj keď nie veľmi úspešnú), takže o Davida Sulíka a jeho knihu tu až tak nejde. Reagoval som len na Redaktor:Jetam2-ovo tvrdenie, že "David Sulík používa LETS ako všeobecný názov pre systémy lokálnej meny". Michael Linton ako autor LETSystému je v tomto zmysle relevantný, a relevantné je aj to, o čom sú články v ostatných jazykoch, ktoré sú prelinkované na slovenský článok. Ak by to pre Teba malo zmysel, môžem prelistovať ďalšie publikácie, ktoré k tejto téme vyšli na Slovensku (Ekológia peňazí, Budoucnost peněz atď. - viď Diskusia:LETSystem). --rzelnik (diskusia) 06:52, 7. september 2012 (UTC)[odpovedať]
Odpovedám aj na diskusiu z článku LETSystem: 1. Tak znova: toto jednoducho obsahom nie je článok ani nebol článok len o Lintonovom systéme; čo je v iných wiki je irelevantné, ale ani tam to nie je článok o Lintonovom systéme. Veľa ľudí si to pletie (očividne aj ty), to nie je dôvod tento článok pokaziť. Keby to aj bol článok o Lintonovom systéme, tak existuje teraz AJ článok všeobecný (a to obsah tohto článku) a ten treba nejako nazvať. Môžem to presunúť na LETS (všeobecne), ale pýtam sa prečo vlastne, keď sa to potom pletie s tým konkrétnym systémom, zle sa potom formuluje text v článku (stále rozpisovať, čo sa vlastne myslí) a hlavne keď výraz výmenný kruh sa normálne (aj keď menej) používa (viď bod 2). 2. Keby si si ráčil aspoň pozrieť tie linky v článku a nebol fixovaný na to, že tam musí byť to, čo si tam pôvodne mal, tak jeden má názov výmenný kruh priamo v nadpise (o nemeckých ani nehovorím). Takisto si stačí pozrieť google (To už naozaj musím dávať linky aj na google alebo čo je to tu za nový zvyk, že sa ľudia proste robia hluchí a slepí?), aby si videl, že to nie je slovo "encyklopedicky nevýznamné" (čo to má byť za výraz v súvislosti s existujúcim slovom?). Tvoj osobný názor, či sa niečo používa, nestačí. Keby si sa spýtal mňa, či poznám výraz výmenný kruh, tak ti pred mesiacom poviem, že taký výraz neexistuje. A vidíš existuje... Našiel si linky na LETS, to ale nebolo treba, nikto nespochybnil, že sa to nevolá AJ tak, bolo treba niečo, podľa čoho by sa dalo povedať, tak rozhodne sa to "oficiálne" alebo proste podľa niečoho hodnoverného volá v slovenčine vo VŠEOBECNOM význame PRIMÁRNE LETS. Je mi ale jasné, že nič také zrejme neexistuje. Tak to asi presuniem, aby boli všetci spokojní, ešte si to premyslím. 3. Ohľadom LETS a LETSystem. Heslo v OED:

LETS, n.

Pronunciation: Brit. /lɛts/ , U.S. /lɛts/

Forms: 19– LETS, 19– Lets.

Etymology: Invented name, later rationalized as an acronym < the initial letters of local exchange (or employment) trading system.

‘We had LETS and LETSystem before we chose words to match the letters, but that is a minor historical note, and rarely believed.’ (Michael Linton, founder of the system, in correspondence to the OED, 1995).

orig. Canad.

A self-regulating economic network, which allows its users (individuals, businesses, etc.) to issue their own currency and to engage in transactions recorded as a system of accounts; also more fully LETSystem and variants. By extension: applied to any local system in which goods or services are traded by barter.

1983 N. Island Advertiser (Courtenay, Brit. Columbia) 24 Feb. 22/1 Participants in LETS can list with the computer the services they can provide, the goods they want to sell, as well as the services or goods they desire.
1987 New Internationalist May 25/1 The key feature of the LETSystem, for present purposes, is that I, not the bank or the government, create the currency on the strength of my pledge to reciprocate with my labor to the community.
1990 D. Icke It doesn't have to be like This iv. 55 A group of people get together and agree to start a LETS Group. Each person makes a list of the things they can do..and a list of things they would like done for them.
1992 Daily Tel. 29 Feb. ii. 111/1 Lets systems are a cross between sophisticated bartering and a full-blown local currency.
1995 Oxf. Green News Spring 4/4 LETS systems enable anyone in the community to exchange goods, skills and services without using money.
2001 Evening Chron. (Newcastle) (Electronic ed.) 3 Apr., Everyone who participates takes out an account with the LETS organisers where they record the number of jobs—or as they call them, Strides—they do and the length of time it takes to do them.

Ako vidno a) v jazykovej praxi sú - tak ako som hovoril - to synonymá (je to tam explicitne napísané, nakoniec to je tak aj na stránkach LETSu toho Lintona), b) má to primárne (tu dokonca podľa definície len) všeobecný význam (autor hesla to konzultoval priamo s tým Lintonom, je tam explicitne napísané). Bronto (diskusia) 22:48, 7. september 2012 (UTC)[odpovedať]

Referencie[upraviť zdroj]

  1. SULÍK, David. Zodpovedná spoločnosť: Alternatívna ekonomika, priama demokracia a komunity ako cesta k spravodlivejšej spoločnosti. Bratislava : Vladislav Stanko, 2010. ISBN 978-80-970399-0-5. Kapitola Prirodzená ekonómia, s. 49-55.
  2. Frequently Asked Questions about LETSystems