Diskusia:Veľký tresk

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

tzv. "dôkazy" údajne potvrdzujúce teóriu Veľkého Tresku[upraviť zdroj]

Na margo vety “Tento objav poskytol podstatné potvrdenie základných predpovedí kozmického pozadia a prevážil tak rovnováhu v názoroch na stranu teórie Veľkého tresku” o tzv. Žiarení kozmického mikrovlnného pozadia. Tvorcovia dokumentu “Vesmír: Hľadanie Kozmológie: Veľký tresk sa nikdy nestal” (“The Universe, The Cosmology Quest: Big Bang never happened” režisér Randall Meyers) v kapitole “História o Žiarení kozmického mikrovlnného pozadia 3°Kelvina” tvrdia že: “ Hoci zástancovia teórie veľkého tresku tvrdia, že objav kozmického pozadia mikrovlnného žiarenia 3°Kelvina je nezvratný dôkaz ich teórie, história ukazuje, že existuje celý rad predchádzajúcich predpovedí uskutočnených ešte pred teoretikmi veľkého tresku ako boli Gamow a jeho kolegovia, a čo je ešte dôležitejšie, tieto predpovede boli uskutočnené bez akejkoľvek potreby expandujúceho vesmíru a s oveľa väčšou presnosťou. Toto ukazuje že pozorovania akým je aj teplota kozmického pozadia a priori neuprednostňujú žiadnu kozmologickú teóriu a preto nemôžu byť použité ako jednoznačný dôkaz akéhokoľvek konkrétneho modelu. Skutočnosť, že nejaká teória je schopná opísať pozorovanie, neznamená, že pozorovanie dokazuje danú teóriu.

Teórie týkajúce sa detekcie žiarenia kozmického mikrovlnného pozadia Penziasom a Wilsonom v r. 1965:

Guilluame 1896: 6.1°Kelvina (K)
Eddington 1926: 3.2°K
Regener 1933: 2,8°K Model neexpandujúceho vesmíru (Non-expanding universe)
Nernst, Born 1937: 2,8°K Model neexpandujúceho vesmíru 
McKellar 1941: 2,3°K Model neexpandujúceho vesmíru 
Herman, Alpher 1953: 5°a 7°K Veľký Tresk
F. Freundlich 1953: 2,3°K Model neexpandujúceho vesmíru 
Gold, Bondi, Hoyle 1955: 2,78°K Model vesmíru v rovnovážnom stave (Steady-state Universe)
Gamow 1961: 50.0°K Veľký tresk
Penzias, Wilson 1965: 3.0°K Samotná detekcia
Peratt 1987: 2,8° K Model vesmíru na báze plazmy (Plasma Universe)

Andre Koch Assis, fyzik: „Ak budete čítať učebnice [o Veľkom tresku], nikde sa nedozviete celý príbeh, nikdy tam nie sú uvedené tieto údaje, päť [stupňov Kelvina], viac ako päť, sedem a potom päťdesiat, nakoniec bolo pozorovaných tri, to je veľmi divné. Zástancovia tejto teórie skrývajú časť histórie.“

Anthony Perrat, fyzik „Tento rozdiel sa môže zdať neveľký, no v mierkach hustoty energie, kde meriame absolútny rozdiel, tento činí až 4 rády, 10x10x10x10. To je už obrovský rozdiel medzi [predpovedanými] 50 stupňami Kelvina, a [pozorovanými] 3 stupňami Kelvina.“

Čo sa týka argumentácie “Na základe tohto modelu bol George Gamow v roku 1948 schopný predpovedať kozmické mikrovlnné reliktové žiarenie (alebo kozmické mikrovlnné reliktné žiarenie/základné žiarenie/žiarenie pozadia; ang. cosmic microwave background radiation, CMB), ktoré bolo v roku 1960 objavené a poslúžilo ako dôkaz potvrdzujúci správnosť teórie Veľkého tresku, vyvracajúc tak teóriu nemenného stavu (ang. steady state theory).”

Toto sa v logike nazýva logickým skratom typu potvrdzovanie dôsledku (affirming the consequent):

1.Teória T predpovedá pozorovanie O
2.O je pozorované
Chybný záver: Teória T je pravdivá.

Lapidárnym demonštrovaním tejto logickej chyby je nasledovná situácia:

1.Vždy keď zjem celú Pizzu, cítim sa veľmi najedený.
2.Teraz sa cítim veľmi najedený.
Chybný záver: Práve som zjedol celú Pizzu. 

V skutočnosti sa môžem cítiť najedený vďaka mnohým iným dôvodom, tak ako aj kozmické žiarenie pozadia môže mať mnoho rôznych príčin.