Diskusia k šablóne:Infobox Vedec

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Prinosnost sablony?[upraviť zdroj]

Mohol by som sa pytat priamo tvorcu Redaktor:Štefan Redaktor, ale mozno sa rozhovori aj ktosi iny, isty potencial sablony je badatelny. Avsak nie v sucasnom tvare, vacsina jej parametrov sa kryje s {{Infobox Osobnosť}}. To, ze poskytuje akesi rodinne informacie, je nedostatocne a problem Pribuzenstva by sa mal riesit osobitne a vseobecne.. lebo aj Politik, Astronaut ma rodinu. Preto som momentalne za jej zmazanie. --Bonnifac 13:57, 16. január 2010 (UTC)[odpovedať]

No tak ten názov vôbec šablóne neprísluší. Kde je alma mater, vedecké pôsobenie, oblasť záujmu, význačné vedecké príspevky a pod.? Nie som za zmazanie šablóny, treba ju doplniť a mnohé, čo tam je teraz zmazať. Tu je inšpirácia.--MichalT 19:08, 16. január 2010 (UTC)[odpovedať]
Aj keď som bol oslovený iba nepriamo, odpovedám. Nové relevantné údaje v šablóne "Infobox Vedec" som doplnil v zmysle návrhu. Vďaka za pripomienky. Mne išlo najmä o doplnenie položiek s rodinnými príslušníkmi, na potrebnosť ktorých som narazil pri vytváraní nových a dopĺňaní už existujúcich hesiel osobností (šablóna Infobox Osobnosť to neumožňuje v dostatočnej miere). Množstvo položiek v šablóne Infobox Vedec o rodinných vzťahoch je len zdanlivo veľké, lebo v konkrétnom prípade sa využívajú iba niektoré z nich.
Uvádzanie základných rodinných vzťahov (najbližší rodinní príslušníci a významní príbuzní) tvorí súčasť všetkých rozsahom väčších kvalitných encyklopédií. V našom nateraz najrozsiahlejšom a odborne kvalitne spracovanom 6. zväzkovom Slovenskom biografickom slovníku (Veda, Vydavateľstvo SAV, 1986 – 1990) sa údaje o rodičoch, súrodencoch a významných príbuzných uvádzajú ihneď v záhlaví každého hesla. Patrili by teda aj do záhlavia (do "tabuľky") všetkých biografických šablón Wikipédie. Viac sa hodia do "tabuľky" (ako sú aj v Infoboxe Osobnosť) ako do ľavej časti záhlavia, lebo tam by "odvádzali" pozornosť od nastupujúcej dominantnej časti hesla.
Z metodických prác dostupných na internete sa to dá – ako „rodinné vzťahy“ – nájsť v príspevkoch:
1. BALLOVÁ, Jozefína: Obsah, štruktúra a štýl hesiel slovenského biografického slovníka [online]. In: Biografické štúdie 20, 1993, s. 20 – 24 [cit. 17. 1. 2010]. Dostupné na internete: [1].
2. ĎURANOVÁ, Ľudmila: Štruktúra biografického hesla [online]. In: Biografické štúdie 20, 1993, s. 42 – 46 [cit. 17. 1. 2010]. Dostupné na internete: [2].
(Vyšiel aj konkrétnejší materiál – Smernice pre tvorbu hesiel Slovenského biografického slovníka. Martin: Matica slovenská, 1981. 47 s.).
Zdravím
Štefan Redaktor@diskprís 11:12, 17. január 2010 (UTC)[odpovedať]


Vdaka za vyjadrenie a ozrejmenie. Problematiku pribuzenstva je potrebne riesit komplexnejsie, ako som navrhol samostatnou sablonou (napr. {{Príbuzenstvo}} al. {{Infobox Príbuzenstvo}}, lebo aj ostatne typy osobnosti by ju potencialne vyuzili. Cesta nevedie cez doplnanie "druhoradych" parametrov do kazdej specifickej sablony zvlast, je to prilis nejednotne, narocne. A uz vobec nie, cez vyplnanie parametrov pomocou formatovacich "trikov" priamo v clankoch.
Ako uviedol MichalT, s cim sa stotoznujem, vitana je inspiracia v anglickej verzi en:Template:Infobox Scientist. Povsimnite si poradie jej parametrov a ich dosah na rychlu navigaciu. Na priklade vyznamnych matematikov, hierarchia doktor > doktorand, en:Pafnuty Chebyshev > en:Andrey Markov > en:Abram Besicovitch. Ja si myslim, ze u Vedca je to velmi specificky parameter a mal by mat vyssiu prioritu. Dalsimi specifickymi parametrami moze byt jeho vzdelanie, urovne, tituly, prace, posobiska, objavy, dalsia vyznamnost, doktoranti atd. Prave nimi sa Vedec odlisuje od Osobnosti.
Som rad, ze ste zacali preberat parametre z {{Infobox Osobnosť}} a to doslovne, pretoze na nich by sa mala budovat kazda nova infobox sablona. Dovod je prozaicky, jednoduche doplnenie clanku z Osobnosti na Vedca / Politika / XY bez narocneho prepisovania, dohladavania "kompatibilneho" parametru, manzelka je stale manzelka, deti su detmi, nabozenstvo nabozenstvom apod. Mam s tym nemile skusenosti. Uz sa odklanam od problemu, snad sa uz zhodneme, ze pokial "Sestry" "Bratia" patria do biografickeho clanku, tak maju byt v Osobnosti, ale tuto diskusiu vedme v Diskusia k šablóne:Infobox Osobnosť. --Bonnifac 01:09, 19. január 2010 (UTC)[odpovedať]

Úpravy šablóny[upraviť zdroj]

@Lišiak: Ad úprava:

  1. ak už chceš upravovať názvy existujúcich parametrov akejkoľvek šablóny, treba to robiť tak, aby šablóna až do náhrady všetkých výskytov zostala spätne kompatibilná. Tzn: {{{Vedecké pôsobenie|}}}{{{Vedecké pôsobisko|{{{Vedecké pôsobenie|}}}}}}. Po úprave je vhodné upraviť výskyty v článkoch (všetky, aj tie s prázdnou hodnotou parametra), v dokumentácii a následne defaultovanie starým názvom parametra zo šablóny vyhodiť. Je to dosť roboty, takže treba zvážiť, či je to nevyhnutné a prípadne meniť len popisky parametrov.
  2. pri všetkých úpravách šablón je nanajvýš žiadúce uvádzať zhrnutia, vystihujúce o čo pri úprave šlo
  3. pokiaľ ide o úpravy vzhľadu biografických šablón, je lepšie pripraviť niekde návrh upraveného vzhľadu, spolu so stručným zdôvodnením a možnosťou porovnania s aktuálnym stavom. A ak nie sú výhrady, zapracovať úpravu jednotne do všetkých biografických šablón. To ale len na okraj, v tomto prípade myslím šlo skôr o zjednotenie so štýlovaním {{Infobox Osobnosť}}, čo je v poriadku.

--Teslaton (diskusia) 16:27, 10. január 2016 (UTC)[odpovedať]

1., 2. V poriadku, len som skúšal, čiže hneď som to išiel upravovať opäť.
3.Áno, tam sú zmeny len minimálne. Hlavne ide o „rozdvojenie“ popisu portrétu a popis osoby.--Lišiak (diskusia) 16:40, 10. január 2016 (UTC)[odpovedať]