Diskusia k pomoci:Typografia

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Slovenské úvodzovky[upraviť zdroj]

S tými úvodzovkami to nebude také jednoduché, lebo kým dvojité úvodzovky sa píšu takto: „“, jednoduché úvodzovky (pre druhú úroveň) by mali byť obidve horné, začiatočná 6 a koncová 9 (teda presne naopak ako dvojité). Toto sa týka slovenčiny (a češtiny), v iných jazykoch je to inak. Ešte mi napadlo, že keďže na slovenskom webe nie sú dostupné pravidlá, tento článok by mohol časom slúžiť ako základ pre článok Typografické pravidlá (v hlavnom mennom priestore). --rzelnik 21:21, 25 júl 2005 (UTC)

  • Vychadzal som z ceskej wiki, ktora vychadza z clanku [1]. Tam sa pouzivaju horne a dolne uvodzovky. Mas pravdu, ze na internete je toho o slovenskej typograffi zalostne malo. Povazujem to ale za dost dolezite aj pre wiki. V spravnej typografii vyzeraju totiz udaje serioznejsie/doveryhodnejsie. Takze ak mas dalsie napady ako rozsirit clanok, tak do toho:-) --Maros 09:34, 26 júl 2005 (UTC)
Pixy je síce webdizajnérska autorita par excellence, ale v tomto prípade nie som presvedčený o správnosti jeho tvrdenia. Podľa mne známych zdrojov (napr. LaTeX pro začátečníky, kapitola Základní pravidla hladké sazby), ale aj na základe mojich skúseností so sadzbou jednoduché úvodzovky (tzv. apostrofy) sa píšu takto: ‘’ Má to logiku aj v tom, že dolný apostrof by sa ťažko odlišoval od čiarky. Podľa tohto zdroja: [2] - sa apostrof vôbec nepoužíva vo funkcii jednoduchej úvodzovky, ale na konci slova, napr. rok ’89. --rzelnik 20:24, 26 júl 2005 (UTC)
Zrejme sa do toho vyznas daleko viac ako ja. Ak vidis na stranke chyby, mozes ich hned opravit resp. ak vidis nieco, co tam chyba, tak to mozes doplnit. Ja skusim, ked budem mat cas, clanok rozsirit. Mozeme potom vytvorit dve verzie ako si navrhoval – jednu ako clanok a jednu pre pomoc. --Maros 12:52, 30 júl 2005 (UTC)
Zhodou okolností sa živím ako sadzač (dnes sa tomu hovorí DTP-operátor). Značím si to a časom sa na to pozriem. Aj tak si ale myslím, že väčšina ľudí bude písať nie-typografické úvodzovky, keďže je to jednoduchšie a pohodlnejšie. Chcelo by to asi vytvoriť a aplikovať typoBOTa. :) --rzelnik 13:23, 30 júl 2005 (UTC)
napisat bota na uvodzovky by nemal byt az taky problem ( { "x} -> { „x} a {x" } -> {x“ }). Horsie je to z inym znakmi ako napr. pomlcka a spojovnik. Sam som niektore z pravidiel nevedel. V kazdom pripade je dobre ak tie pravidla niekde su a aspon skusenejsi redaktori ich mozu dodrzovat. --Maros 14:02, 30 júl 2005 (UTC)
Pomlčka vs. spojovník by tiež nemal byť problém. Túto náhradu aplikujem bežne. Spojovník sa totiž píše vždy bez medzier okolo (napr. Bratislava-Petržalka), takkže ak dáš nahradiť " - " za " &ndash ", spoľahlivo to nahradí iba pomlčky a spojovníky zostanú nezmenené. Výnimkou sú iba časové rozsahy (napr. 1968–1989), ktoré by sa mali písať s pomlčkou, ale pritom bez medzier. Problém je samozrejme v tom, že nie každý píše správne pomlčky s medzerami a spojovníky bez medzier, ale to už zostáva na ručnú opravu. --rzelnik 14:26, 30 júl 2005 (UTC)

Úvodzovky, otázka, formulácia[upraviť zdroj]

V časti „Úvodzovky“ je napísané: „Znak " umiestený na klávesnici je značkou pre jednotku palec.“, a v časti „Jednotky“ zase toto: „Dĺžková miera stopa a palec sa zapisujú pomocou HTML kódov ′ pre stopu, ″ pre palec/cól. Zapisovanie inými znakmi je nesprávne.“. Tak ktoré tvrdenie je to správne?