Diskusia k portálu:Astronómia

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

nezrovnalosti v pocte hviezd v galaxiach[upraviť zdroj]

podľa en wiki má malý 1 miliardu, veľký 10 miliard (a jednu desatinu - tiez nezrovnalost oproti 200-400 miliard). Podla francuzskej ma maly hmotnost 2x10^9 M(slnka). Zatial si netrufam to opravovat, ale je to treba! Liso@diskprís 09:01, 3 október 2006 (UTC)

Ten malý som opravil na jednu a veľký na 20, zrejme som chcel napísať 10 miliárd a sekol som sa. --Wizzard 15:58, 3 október 2006 (UTC)

Ako ďalej s odporúčanými článkami?[upraviť zdroj]

Keďže astronomický portál už vyše roka zápasí s nedostatočným počtom článkov vhodných na odporúčané články, dovoľujem si opísať tu návrh, ako zabezpečiť odporúčané články pri minimálnej údržbe. Wizzard na stretnutí nebol proti, ešte by som bola rada, keby sa k tomu vyjadrili aj ostatní astroredaktori, pretože pred rokom pri návrhu na opakovanie článkov námietky boli. Ak bude niekto proti, tak to takto neurobím, ale v tom prípade prosím daného redaktora, aby vytvoril vlastný návrh.

  1. Vytvoril by sa výber 52 najlepších článkov z tých, čo už boli. Vypustili by sa všetky čisto kozmonautické a tie, čo z iných dôvodov nevyhovujú.
  2. Tieto články by tu bežali každý rok stále dookola a to až do doby, keby sa našlo (vytvorilo) ďalších 52 rovnako kvalitných článkov.
  3. Vtedy by sa pred koncom roka vytvoril zoznam tých 52 nových a staré by sa premiestnili na iný názov (to by sa ale museli na iný názov premiestňovať všetky šablóny, čo ma teda vôbec nenadchýna, alebo sa to dá nejako obísť?)
  4. 52 nových článkov by tu obiehalo do tej doby, kým by sa našlo ďalších 52, atď. Ja dúfam, že s postupným zvyšovaním počtu redaktorov na Wikipédii sa bude zvyšovať aj počet astroredaktorov, takže príde čas, keď tu bude pribúdať minimálne 52 kvalitných článkov každý rok a potom sa budeme môcť vrátiť na tento starý systém. Podľa mňa to však môže trvať aj 10 a viac rokov, kým takýto prírastok nových článkov dosiahneme.

S obrázkami až taký problém nie je, tých je zatiaľ dosť (aj keby som bola rada, keby ich hľadal a pridával aj niekto iný okrem mňa).

Takto to plánujem urobiť aj na kozmonautickom portáli, len s tou obmenou, že ešte jedno kolo absolvujú spolu s článkami aj obrázky.

Ak sa nikto nevyjadrí do 20. decembra, urobím to tak, ako som vyššie opísala. --Eryn Blaireová 14:35, 15. december 2007 (UTC)[odpovedať]

Áno, súhlasím, ako som spomenul aj na stretnutí. --Wizzard 14:43, 15. december 2007 (UTC)[odpovedať]

Technická stránka realizácie[upraviť zdroj]

Ešte raz sa pre istotu pýtam, ako majú teda vyzerať názvy šablón článkov neustále cyklujúcich dookola, názov ich zoznamu a zdrojový kód na portáli. Názvy šablón majú byť bez roka, teda napríklad Astronómia/Odporúčaný článok/1 (resp. Astronómia/Odporúčaný článok/01), alebo má v názve byť aj {{CURRENTYEAR}}? Mne sa zdá, že skôr bez roka, ale niekto mi niekedy hovoril, že práve s funkciou {{CURRENTYEAR}} sa budú opakovať stále dookola, tak teraz neviem. A čo s názvom ich zoznamu? --Eryn Blaireová 08:13, 20. december 2007 (UTC)[odpovedať]

Odporúčal by som to robiť rovnako ako teraz len bez roku, teda asi takto: {{Astronómia/Odporúčaný článok/1}}. --Wizzard 08:18, 20. december 2007 (UTC)[odpovedať]
A aký by mal byť názov ich zoznamu? Lebo Astronómia:Odporúčané články (bez roku) už máme...--Eryn Blaireová 08:23, 20. december 2007 (UTC)[odpovedať]

Ešte jedna poznámka k tomu môjmu riešeniu. Rozhodla som sa ho zjednodušiť a to tak, že aj keby nastal nečakaný prílev dobrých článkov, tieto šablóny bez roka ostanú na svojich názvoch, len sa zmení zdrojový kód na portáli. Keď dobré články dôjdu, alebo sa o to nebude mať kto starať, zdrojový kód sa vráti do súčasného stavu a opäť nastúpia univerzálne šablóny. --Eryn Blaireová 09:22, 10. január 2008 (UTC)[odpovedať]

Možnosť použiť moju wikistránku na preklady[upraviť zdroj]

Pre tých, ktorý majú rozprekladaných viac článkov môžem poskytnúť moju stránku, na ktorej mám nainštalovaný wikisoftware na prekladanie a ukladanie rozrobených článkov. zaregistrujte si účet ako na wiki a pokojne ju využívajte. Stránka je tu http://prepisyaut.xp3.biz/mediawiki/index.php/Hlavn%C3%A1_str%C3%A1nka a v prípade otázok ma kontaktujte na mojej redaktorovskej stránke. -->SAW<爪火ふまミץどσ ¡ ツ (diskusia) 18:27, 3. máj 2013 (UTC)[odpovedať]

Formátovanie názvov asteroidov z ruštiny[upraviť zdroj]

Ahoj,

Názvy niekoľkých asteroidov zahŕňajú prepis písmena cyriliky <ь>. Naše články používali buď apostrof ASCII, kučeravý apostrof, alebo vôbec nič. Presunul som ich na medzinárodnú normu, aby boli konzistentné, ale sú dve možnosti a chcel by som sa opýtať, ktorá je vhodnejšia. (Tretia možnosť je asimilovať meno do slovenčiny, napríklad 4233 Paľčikov, medzinárodne Palʹchikov.)

Pretože toto nie je interpunkčné znamienko, mal by sa použiť znak Unicode, ktorý je definovaný ako písmeno, ale ktorý znak je otázkou štýlu. Najbežnejším medzinárodne je <ʹ> (U+02B9 MODIFIER LETTER PRIME), ale britský štandard je <ʼ> (U+02BC MODIFIER LETTER APOSTROPHE), čo by mohlo byť vhodnejšie v slovenskom texte. Opravil som články na U+02B9, ale rád by som zmenil svoje úpravy na U+02BC, ak je to preferencia.

Nasledujúce články je ešte potrebné presunúť:

Všimnite si, že tieto nepoužívajú slovenské písmeno <ť>, ale mohli by. Nie je to však možnosť s <pʹ>, <vʹ> atď.

Dvakrát kliknite na nasledujúce, aby ste videli rozdiel v správaní správneho znaku Unicode:

Tret’yakov (interpunkcia <’>)
Tretʼyakov (písmeno <ʼ>)

Ak dvakrát kliknete na formulár s interpunkčným znamienkom, vyberiete len polovicu mena. Keď dvakrát kliknete na formulár s písmenom, vyberiete celý názov. Toto je rovnaké správanie ako pre asimilovanú slovenskú podobu Paľčikov.

Každopádne je tam preferencia buď napr. Grigorʹev, Astafʹev, Samusʹ, Vʹyus (U+02B9) alebo Grigorʼev, Astafʼev, Samusʼ, Vʼyus (U+02BC) alebo Grigorev, Astafev, Samus, Vyus/Vjus?

Kwamikagami (diskusia) 21:05, 14. december 2022 (UTC)[odpovedať]

Spektrálna klasifikácia[upraviť zdroj]

Článok Spektrálna klasifikácia je dobrý a nie najlepší článok a preto by mal byť odstránený zo zoznamu najlepších stránkov. --Bakjb (diskusia) 18:08, 31. august 2023 (UTC)[odpovedať]

Tip!

Ďakujeme za Tvoj návrh! Ak máš pocit, že článok potrebuje vylepšenie, pokojne vykonaj potrebné zmeny. Wikipédia je wiki, takže „každý“ môže ihneď upravovať takmer každý článok. Stačí kliknúť na odkaz Upraviť v hornej časti obrazovky. Nemusíš sa ani registrovať a prihlasovať (hoci je viacero dôvodov, pre ktoré by si to mal zvážiť). Komunita Wikipédie Ťa povzbudzuje k tomu, aby si bol smelý pri úprave stránok. Nemaj strach, že urobíš hlúpe chyby – určite sa nájde niekto, kto ich po Tebe opraví. Ak si nie si istý ako článok správne upravovať, pozri si najprv prehľad editácie stránok, alebo si vyskúšaj upravovanie článku nanečisto na našom pieskovisku. Noví prispievatelia sú vždy vítaní!

--Eryn Blaireová (diskusia) 19:41, 31. august 2023 (UTC)[odpovedať]