Diskusia ku kategórii:Cirkev

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Cirkev je mocenska organizacia zneuzivajuca vieru a dovercivost hlupakov

Diskusia sa vedie o texte, ktoreho obsah podla vacsinoveho nazoru redaktorov nepatri na wiki. Suvisi vsak s temou, ktorou sa aj wikipedia zaobera, preto sa nachadza v tejto diskusii.

Prosim prispievatelov aby sa aj v pripade pisania z anonymnych "ip" podpisovali, kvoli odliseniu a lepsiemu porozumeniu prispevkov. (este lepsie by bolo keby sa registrovali) Liso@diskprís 07:42, 20 apr 2005 (UTC)

Povodny text zo stranky[upraviť zdroj]

Niekto kto sa boji citat ina nazory ako svoje (alebo ako tie co ho v kostole naucili) tento clanok zmazal a tak ho sem vkladam znova... ak mate iny nazor, napiste ho, ale necenzurujte. Iba tym zvyraznujete svoj strach z (mozno) pravdy.

Takze spominana originalna verzia clanku:

Cirkev:Hlavologická organizácia používajúca vieru na získanie moci.

Obyčajne musí najskôr získať dostatok fanatických ovečiek, ktoré v priaznivom prípade môžu rozšíriť jej moc i nad celou spoločnosťou. Vyžívajúc nevedomosť prostého ľudu, tieto hlavologické organizácie vždy sľubujú nejaký hmlisto opísaný raj (v rôznych implementáciách to môže byť nebo, komunizmus, nirvána, hárem panien, či večná ríša árijskej rasy) výmenou za slepú poslušnosť (nebudeš mať iného boha, stranu, vodcu, atď.) ktorá vyžaduje "poslúchať aj v myšlienkach" a nezriedka vyústi až do neschopnosti postihnutého jedinca samostatne myslieť (od ľahšieho postihnutia typu katolícka cirkev až po rozrastené metastázy rakoviny viery typu Svedkovia Jehovovi).

Nebezpečnosť týchto organizácii v spoločnosti spočíva v ich inherentnej militantnosti - keďže sa vždy vyhlasujú za istým spôsobom "vyvolených", majú tendenciu hlavológiami a násilím získavať nové ovečky (evanjelizovať, lopatou zblížiť s robotníckou triedou), bojovať proti všetkým ostatným (neveriacim psom, triednym nepriateľom) a uzurpovať si právo na jedine správny názor na akýkoľvek spoločenský a nezriedka i prírodný jav. Spoločnosť by si preto mala vybudovať prirodzené mechanizmy zabraňujúce rozširovaniu takýchto extrémistických organizácii (najlepšie pomáha vzdelanie), prinajmenšom však zákonne obmedziť ich vplyv na riadenie štátu.


Strach a prezentácia názorov[upraviť zdroj]

  1. Wikipédia nie je miesto na prezentovanie vlastných názorov. Ak sú to názory nejakej skupiny, nech sa páči, napíšte článok o cirvi ako takej, kde môžete vyjadriť rôzne názory na cirkev, vrátane kontroverzných.
  2. Ak chcete, aby príspevky, ktoré napíšete boli brané vážne, tak sa zaregistrujte a podpíšte.
Adrian@diskprís 11:19, 19 apr 2005 (UTC)
pripájam sa Palica@diskprís 12:04, 19 apr 2005 (UTC)
  • Ja sa nebojím čítať iné názory ako svoje, ale nemyslím si, že by wikipédia mala suplovať učebné texty marxizmu-leninizmu, ktorých si moja generácia užila až-až. Váš článok je zhluk nezmyslov a urážok a nemá tu v takejto forme čo hľadať. A na rozdiel od Vás, ja sa za svoj názor nehambím a nebojím sa pod tieto slová podpísať. Jano spoza mláky 13:10, 19 apr 2005 (UTC)

Je nastastie zbytocne cokolvek tu mazat, wikipedia ma neuprosnu historiu. Skuste radsej napisat ako to vnimate vy. My Vam to nezmazeme, ale pokusime sa pochopi1t v com je rozdiel medzi doktrinami marxizmu a inych podobnych tkzv. jedine spravnych idei a ich nositelmi - cirkvami.

  • Ak ste si doteraz nevšimli, wikipédia nie je hlásateľom jediných správnych ideí ani doktrín. Wikipédia je encyklopédia, ktorá sa snaží zachytávať poznatky ľudstva. Medzi tie poznatky patrí aj ideológia marxizmu s jeho históriou a aj ideológia veľkého množstva cirkví s ich históriou. Wikipédia je slobodná encyklopédia. Do jej tvorby sa teda môžete zapojiť aj vy, ak vaše príspevky budú vecné, neutrálne, ak budú zachytávať rôznosť názorov a ak nebudú urážlivé a vulgárne. Taký príspevok určite nebude nikto mazať. Mimochodom, stále neviem, s kým diskutujem. Jano spoza mláky 17:14, 19 apr 2005 (UTC)

Pre zaujímavosť klikni na v histórii na IP diskutéra. Začal s článkami o asertivite... Myslím, že je jasné v akej sfére sa pohybujeme ...:-) Bronto 17:25, 19 apr 2005 (UTC)

Ano, budem rad ak vsetky ideologie budu co najlepsie vo wikipedii zmapovane, aby si kazdy clovek mohol co najrychlejsie utvorit obraz a vyhnut sa im na ceste k svojej slobode a zodpovednosti. Lebo ako spravne pise autor povodneho prispevku, hlavne vzdelanie nam moze v tomto smere pomoct.

Bronto mame tu zrejme viac prispievatelov. Ten co pisal o asertivite zase az take strasne nazory zda sa mi neprezentuje ani v diskusii a v diskusii nech si ktokolvek prezentuje ake chce nazory! :) Z toho dovodu sem aj presuvam text z hlavneho clanku -> Liso@diskprís 07:42, 20 apr 2005 (UTC)