Diskusia s redaktorom:Elektronik

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

--Elektronik 19:04, 8. august 2009 (UTC)[odpovedať]

Ahoj, Elektronik. Vítame Ťa v slovenskej Wikipédii! / Welcome to the Slovak Wikipedia!
Slovenská Wikipédia je slovenská jazyková verzia Wikipédie, ktorá vznikla v októbri 2003 a k dnešnému dňu má 248 578 článkov.

Začal(a) si dobre a si na najlepšej ceste začať prispievať a pridávať množstvo dobrých článkov. Ďakujeme za Tvoj prínos k tvorbe encyklopédie a tešíme sa na spoluprácu. Veríme, že sa nám bude dobre spolu pracovať a že sa tu budeš medzi ostatnými cítiť príjemne.

Odporúčame Ti, aby si si prečítal/a nasledujúce stránky, ktoré Ti uľahčia prácu pri Tvojom upravovaní:

Príručka Pieskovisko
(miesto pre experimenty)

Obsah Pomocníka Kaviareň
(diskusia redaktorov)
Často kladené otázky Päť pilierov Wikipédie
Wikitext Čo Wikipédia nie je

Na diskusných stránkach sa vždy podpisuj: stačí napísať 4 vlnovky ~~~~ alebo ich vložiť kliknutím na ikonu lište nad oknom na úpravu.

Naopak články sa nikdy nepodpisujú.

Tak ešte raz vitaj a ďakujeme za Tvoje príspevky. Dúfame, že sa tu uvidíme často.
Za uvítací výbor: Peter439


If you have questions, comments, or something is not clear to you, or if you would like to know something about the Slovak Wikipedia, look at the Slovak Wikiembassy, where someone might even help you in your language :).

nahravanie obrázkov[upraviť zdroj]

ahoj Elektronik, ak nahrávaš obrázky na commons, je lepšie ked, tie obrázky popíšeš nejak všeobecne, napr. písmenami A, B, C, D, ... a dole v popise obrázku napíšeš že A - je zapalovač .... atd. tento spôsob je lepší pretože ho môžu použiť aj v inojazyčných wikipédiach anglicej, polskej ...... Jednoducho si zmenia len popis obrázku a obrázok ostane univerzálny. ahoj a vela zdaru s wiki. --Peter439 16:22, 8. júl 2009 (UTC)[odpovedať]

Ďakujem Peter[upraviť zdroj]

Ďakujem peter, trocha mi to trvalo, kým som sa zorientoval. Chcel by som zmeniť, alebo aspoň vymeniť teda tie obrázky. Je možné nejak tie dodatočné úpravy previesť? Elektronik.

obrázky sa vymeniť nedajú, ak chceš zmeniť obrázok, musíš ho upraviť v svojom počítači a potom ho na novo nahrať na commons pod novým názvom napr. Ignition1.jpg . Ak chceš ten pôvodný obrázok na commonse zmazať, aby nezavadzal, napíšeš k obrázku prosím zmazať - duplicita , existuje na to taká špeciálna šablona, celkom v tom nie som doma, a administrátori na commonse ten pôvodný obrázok po nejakom čase zmažú. P.S. ked sa chceš podpísať stačí hore kliknuť na tlačidlo váš podpis, ahoj --Peter439 19:22, 9. júl 2009 (UTC)[odpovedať]

Dakujem Peter za pomoc pri vytváraní stránky "laserová dióda". Už som so všetkou tou prácou chcel rázne "praštiť". Určite si dám nejakú pauzu. Priebežne a narýchlo som ukladal text na vypracovávanú stránku, aby sa mi napísaný text nedopatrením nestratil. Počas práce mi tam vpadol "nejaký Anton", nastal konflikt pri ukladaní stránky a o ten text som aj tak prišiel. Sebakritycky sa priznám, aj z mojej strany sa stala chyba. Vyplňuje sa stránka "redaktor Elektronik?"

Citácia prameňov[upraviť zdroj]

Ahoj. Ďakuejem za všetkých za veľmi poučné informácie, ale chcel by som ťa poprosiť, aby si ku každej jednej informácii, ktorú vkladáš do Wikipédie, dôsledne citoval pramene. Týka sa to prakticky všetkých článkov, do ktorých si prispel:

Dávam do tvojej pozornosti smernicu Wikipédia:Overiteľnosť, podľa ktorej Nepodložené informácie môže ktokoľvek spochybniť a odstrániť z článku, čo by asi bola škoda.

Ďalej sa skús prosím posnažiť pri písaní textu o encyklopedický štýl. Zopár tipov ako na to nájdeš v odporúčaní Wikipédia:Encyklopedický štýl. Text má byť určený pre relatívne laického čitateľa, encyklopédia je literárne dielo, ktoré krátko, stručne a jasne vysvetľuje to, o čom píše. Nevhodný je napríklad

  • dialóg s čitateľom
    (Prečo práve sírnik získaný reakciou thimočoviny, keď je jednoduchšie ho vyzrážať sírovodíkom?)
  • poučujúce floskuly
    (Je samozrejmé, že..., ...na čo je potrebné dôsledne prihliadať.)
  • pre laika prakticky nepochopiteľné vety
    (Heterogénne prechody CdS(N)-CdTe(P), zhotovené na sklených podložkách a osvetľované zo strany CdS, sa vyznačovali citlivosťou pri energiách fotónu 1,5 až 2,4 eV., Po prekročení mernej prúdovej zaťažiteľnosti prechodu PN takzvanou prahovou hodnotou, ktorá pri teplote polovodiča 27°C činí hodnotu asi 105A/cm2, nastane v polovodiči inverzná populácia, a dôsledkom toho dôjde ku generovaniu koherentného žiarenia.)

Ďalej sa skús prosím zamerať na množstvo preklepov a typografických chýb. Pri tak dlhých a zložitých textoch je prakticky nemožné po tebe všetko podrobne čítať a opravovať. Vyzdvihol by som napríklad:

  • medzera medzi číslom a fyzikálnou jednotkou: 500 mA/cm², nie 500mA/cm2; 2 µm, nie 2µm
  • správne znamienka a interpunkcia: −500 mV, nie -500mV; 10−1 Ω·cm nie 10-1Ω.cm
  • medzera pred a za zátvorkou: SP (Screen Printing), nie SP(Screen Printing)

Zopár ďalších rád a príkladov nájdeš aj v článku Pomoc:Typografia. --AtonX 14:13, 5. august 2009 (UTC)[odpovedať]

Ctím si každú dobrú radu.[upraviť zdroj]

Ďakujem AntonX za usmernenie v činnosti pri mojej práci na stránkach Wikipedie. Vážim si toho, je pre mňa veľmi dôležité. Je ťažké vyhovieť nárokom Wikipedie a posledne si dosť často začínam klásť otázku, či týmto nárokom vôbec vyhovujem. Bolo by mi vymazanie veľmi nepríjemné, článkom som venoval veľa hodín. Svoj voľný čas by som mohol využiť aj Bohu milejším spôsobom. Ako začiatočník tu kľučkujem medzi dvomi krajnými bodmi: Mám poukázať na zdroj, z ktorého by mal pochádzať môj článok a pritom nebyť plagiátorom. Nad opatreniami na ochranu autorských práv som doslava užasol, ale sú určite že potrebné. Mám sa však vyjadrovať vlastnými slovami a pritom nevyjadrovať vlastný názor. Ťažko je skĺbiť takéto protichodné požiadavky. Mám seriózny záujem prispievať do Wikipedie. Na našej žiaľ niektoré údaje sú buď žalostne chudobné, alebo vôbec chýbali, ak som chcel vedieť viac, tak mi prišla mi vhod česská a maďarská. Dosť nerozumiem zdrojom a citáciám. Piezo-jav som len doplňoval, v histórii článku uvádzajú predošlí autori zdroj z russkej Wiki. Zdroj pre piezomeniče som uviedol v závere článku, ktorých časť pochádza z anglickej Wiki. Čerpal som aj z maďarskej aj česskej. Zvyšná rozsiahlejšia časť pochádza z môjho poznámkového zošita, kde som si ešte kedysi dávno z dnes už neznámej knížky, opísal postup prípravy monokryštálu a jeho fyz. vlastnosti. Som dosť v rozpakoch. Fakty o laserovej dióde a solár.čl. mi poskytol sused pracujúci vo výskume – v optoelektronike. Jeho výklad je náročný aj mne. O „populačnej inverzii“ som aj ja počul prvý raz od neho. Zvlášť som sa postaral o vysvetľujúci odkaz na „populačná inverza“. Ako uviesť jeho? Výbojky som sa učil v škole, opisoval som ich zo svojích školských zošitov. Mali sme veľmi nepríjemného učiteľa, napr. na zimné prázdniny nám ukladal za úlohu celé tématické celky z učebnice. Zdroj: zošit zo školy? Nejaké učebnice mi zostali. Mohli by pomôcť ako odkaz na zdroj. Musím uznať, ak si má Wikipedia zachovať svoju dôverihodnosť, Tvoj zásah bol celkom oprávnený, niektoré články som začínal veľmi zle. Prispievať môže každý, prísny dohľad plne chápem. Dosť ma však zaskočila razantnosť zásahu. Štylizáciu textu určite napravím čo najskôr a najlepšie. Moja vďačnosť patrí aj Tebe za pomoc, Elektronik.

9:O2. Preskúmal som svoje príspevky, ich úpravy ako kandidátov na zmazanie nemajú význam. Želám všetkým mnoho príjemných chvíľ pri čítaní poloprázdnej Slovenskej Wikipédie.

Wikipedia chce byt silou mocou kvalitna, ziadne stuby, vsade zdroje, za tyzden 50 clankov na urg. upravu, 50 vyhonky, 10 aktivnych prispievatelov, z toho 8 spravcov, zdar kvalite. ani novych si nevazia, neporadia, naco, maju „vela“ prace, staci jeb. sablonu, jednoduche.--91.127.124.86 sa nepodpísal(a)

K IP adrese:Bez toho silenia by to neslo, bez odporuceni by sa nebolo coho drzat. Poporadi, vyhonky (stuby) ako take su podla mna "lakadlo-no pod klikni, dopis". Neviem ci funguje. Ale bez zdrojov by to nefungovalo urcite. A spolahlivych zdrojov! Podla poctu urg.uprav tiez wiki hodnotit nemozes, ba skor novoprichadzajucich by si mal - bez zbezneho pozretia prirucky, typografie je taky clanok len mnoho prace pre inych, a preto bud urgentne upravit, alebo prec. Ten pocet 8/10 je to skor ich udel, ze kontroluju vsetko sami, ked sa k tomu zaviazali. Mas konkretne otazky s cim poradit? Napis Wikipédia:Krčma, odpisem ti! --Bonnifac 19:32, 7. august 2009 (UTC)[odpovedať]

PS: Ďakujem za vyjadrenie k téme. Keď si niečo vysvetlíme, situácia sa hneď viac zdá jasnejšia. Do diskúsii v "krčme" som zatiaľ nikdy nevstupoval, zdá sa mi to tam ako nováčikovi neprehľadné. Zdalo by sa snáď že IP presadzuje krajný názor, no moja skúsenosť je skutočne taká, že počas písania článku "laserová dióda", Anton ani nepočkal čo napíšem, vstúpil mi do procesu ukladania článku, kým som vyplňoval požadované formuly k jeho uloženiu, čo vyvolalo konflikt so následnou stratou odosielaných údajov. To som mal na mysli ako "razantnosť zákroku". Čo sa týka zdrojov k CdTe, sused bol prisľúbil nejaké, spomenul mi nejaké diela svojích kollégov (J. Toučková, M. Touček - ČSAV), asi to však nemá význam, je to už bezpredmetné... Ďakujem Ti Bronto za pomoc pri mojích začiatočníckych krokov a za čas ktorý si mi obetoval, veď opravovanie po niekom vyžaduje ešte viac času než napísať nejaký nový nevydarený text. Tých 8-10 ľudí na tak veľký projekt je žalostne málo. Kľudne nechaj tie "moje" články padnúť. Mnoho zdravia, Elektronik.

Ahoj Elektronik, ak píšeš do diskusie, na konci príspevku sa podpisujeme (hore kliknuť na ikonku podpis, vloži štyri vlnovky, ktore sa potom premenia na tvoj podpis. ahoj --Peter439 06:11, 8. august 2009 (UTC)[odpovedať]

Ahoj, ak si si všimol tak som sa ti snažil ukázať, ako by sa dali tvoje články a príspevky zlepšiť tak, aby sa stali hodnotnou súčasťou tohto projektu. Každá encyklopédia musí mať svoju formu a svoje štandardy, inak to proste nejde — počet editujúcich ktorí pridávajú obsah a „zvyšujú entropiu“ je proste nepomerne väčší než počet tých, ktorí obsah overujú, upratujú, upravujú, štylizujú, formátujú, linkujú, kategorizujú, atď. a ktorých je skutočne maximálne 8 – 10. Každý z týchto pravidelných redaktorov prechádza a zbežne kontroluje denne desiatky článkov a väčšinu z nich len označí šablónou, lebo fyzicky proste nie je možné všetko poopravovať!
S tou laserovou diódou trochu preháňaš, história úprav hovorí niečo iné: Prvý text si vložil 10.7.2009 o 12:45, ja som do neho bez zmeny vložil šablónu o 12:58, t.j. keď už sa s textom 8 minút nehýbalo a nič sa nedialo. Ďalšia tvoja úprava bola uložená o 14:54, t.j. skoro dve hodiny po mojej, potom článok upravoval až Peter439 o 16:07, hodinu a 13 minút po tebe. Takže razantnosť prejavu je termín dosť nadnesený…
K obsahu: Citácia prameňov je podmienkou každej serióznej písomnej práce, to nie je žiadna novinka ani nehorázna požiadavka. Ak má wikipédia ambíciu byť serióznym dielom, tak sa bez nich nezaobíde. Treba si však uvedomiť, že encyklopédia (naschvál uvádzam link, prečítaj si definíciu prosím) nie je uložisko poznámok z prednášky alebo prepisu školského zošita. To sú tvoje súkromné pomôcky, ale ako text na publikovanie prakticky úplne nevhodné. A informácie od suseda — to snáď nemyslíš vážne ako citáciu do písomnej práce! Ak pracuje vo výskume, určite má po ruke zopár výborných review alebo populárno-vedeckých článkov z ktorých by sa dalo čerpať a ktoré sa dajú citovať, a ktoré majú navyše tú výhodu, že už sú písané omnoho encyklopedickejšou formou než publikácie z priebežného výskumu o vzťahu teploty a prúdovej hustoty v polovodičovej dióde, ktoré sú pre laického čitateľa prakticky bezcenné.
Neberiem ti ani iniciatívu, ani snahu, ani dobrú vôľu — toto nie je ani dohľad, ani snaha odstrániť tvoju prácu, skôr som predpokladal že niekto kto dokáže písať o tak odborných témach dokáže aj prijať konštruktívnu spätnú väzbu na svoju prácu a prispôsobiť svoj prínos k cieľom, účelu, metódam a forme projektu, do ktorého má podľa svojho vlastného vyjadrenia „seriózny záujem prispievať“. --AtonX 10:07, 8. august 2009 (UTC)[odpovedať]

Laický čitateľ.[upraviť zdroj]

Som vám povďačný Peter439, AtonX, že si môžme bez problémov vysvetliť tieto záležitosti. Využitie obnoviteľnej energie je nastupujúci trend, veľmi zdôrazňovaný. Považoval som za potrebné reagovať naň. --Elektronik 19:04, 8. august 2009 (UTC)[odpovedať]

Ahoj, pisem este k tej krcme.. ano je to neprehladne :), ale ak kliknes na konkretny typ problematiky (gramatika, technicke veci), tak sa krcma rozpadne na podstranky venujuce sa uz len danej teme. Je tam obsiahly archiv starych odpovedi - dobry studijny material. Ja som ta (alebo tu IP adresu) nabadal pytat sa tam preto, ze je to verejnejsie miesto ako tvoja (zasita) diskusia. Chapes, aby sa neopakovali otazky dookola. Ale samozrejme nic ti nebrani sa pytat aj inde, konkretnych redaktorov, dokola to iste, technickejsie otazky kludne napis mne. (aj ja mam v krcme otazku, na ktoru niet odpovede)
PS: je trosku skoda, ze si zmazal svoj obsiahly text v diskusii, ale ty uz svoje dovody mas. --Bonnifac 20:38, 8. august 2009 (UTC)[odpovedať]