Divadlo Jána Palárika

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Divadlo Jána Palárika

Divadlo Jána Palárika sa nachádza v Trnave na Trojičnom námestí. V roku 1990 bolo Divadlo pre deti a mládež premenované na Trnavské divadlo a v roku 2001 ho pri príležitosti 170. výročia postavenia budovy pomenovali podľa významného slovenského dramatika Jána Palárika, ktorý sa zaslúžil o rozvoj tohto divadla.

História divadla[upraviť | upraviť zdroj]

Divadelnú budovu dalo v roku 1831[1] postaviť mesto z vlastných nákladov, pričom aj samotní obyvatelia poskytli príspevky na stavbu. Na priečelí budovy o tom dodnes hovorí latinský nápis: Isthanc aedem Thaliae po suit senatus ac popolus Tirnaviensis, čo v preklade znamená: Mestská rada a obyvatelia Trnavy vybudovali tento dom Tálie.

Táto budova sa považuje za najstaršiu zachovanú budovu tohto druhu na Slovensku.

V rokoch 1960 - 1965 pôsobilo ako prvé profesionálne divadlo v Trnave. Po jeho zániku žilo divadlo v meste a na jeho okolí najmä zásluhou ochotníkov.

Od roku 1974 sa formovalo na zájazdové Divadlo pre deti a mládež. Súbor divadla tvoril jeden ročník absolventov VŠMU spolu s niekoľkými hercami zo staršej generácie. Toto zoskupenie dosiahlo najväčšie úspechy v celej histórii divadla.

Architektúra divadla[upraviť | upraviť zdroj]

Budova mestského divadla v Trnave prešla v roku 1907 secesnou úpravou. Počas nej predtým jednoduchú empírovú fasádu orientovanú do Trojičného námestia nahradila bohatšia novobaroková fasáda kombinovaná so secesnými štukovými detailmi. Zároveň sa dobudovali dovtedy chýbajúce vstupné priestory. Počas tejto rekonštrukcii sa na poschodí vybudovala reprezentačná zrkadlová sieň Panónia, ktorá zaberá výšku dvoch podlaží. Na priečelí sa prejavila dvoma radmi oblúkových okien. Časť s divadelnou sálou zostala nezmenená.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasný stav divadla je výsledkom dvoch veľkých prestavieb. Prvá sa konala v roku 1960 a pochádzajú z nej zaujímavé vitráže v oknách na prízemí. Druhá prestavba sa konala v roku 2002, ktorá trvala jeden rok. Po nej otvorili nový hrací priestor v divadle - Divadelné štúdio. K nemu pribudli aj nové priestory centrálnej šatne pre divákov, ktoré umiestnili v starých klenbových pivniciach pod divadlom.

V súčasnosti je riaditeľkou divadla Zuzana Šajgalíková a umeleckým šéfom Juraj Bielik.

Predstavenia[upraviť | upraviť zdroj]

Divadlo má v súčasnosti vo svojom repertoári inscenácie pre dospelých aj inscenácie pre deti. Mnohé z predlôh vznikajú priamo v divadle ako pôvodné scenáre, dramatizácie prozaických textov alebo úpravy rôznych divadelných hier.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Karta NKP [online]. Pamiatkový úrad SR, [cit. 2010-04-28]. Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Milan Kazimír, Daniela Zacharová: Trnava na starých pohľadniciach, Vydavateľstvo: DAJAMA, 2007

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°22′39″S 17°35′08″V / 48,377427°S 17,585485°V / 48.377427; 17.585485