Divadlo Aréna

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Divadlo Aréna
Nadmorská výška 136 m n. m.
Súradnice 48°08′12″S 17°06′50″V / 48,13667°S 17,11389°V / 48.13667; 17.11389
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Bratislavy
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Divadlo Aréna je divadlo v mestskej časti Petržalka, ktoré patrí svojou tradíciou medzi najstaršie divadlá v Bratislave. Založené bolo v roku 1828 na petržalskom brehu Dunaja, v blízkosti historického verejného parku. Spočiatku slúžilo ako letné divadlo – nekrytý amfiteáter, odtiaľ názov Aréna. V roku 1898 na jej mieste postavili novú divadelnú budovu, ktorej vzhľad ostal odvtedy až do dnešnej doby takmer nezmenený.

Od vzniku divadla až do konca druhej svetovej vojny účinkovalo v Aréne množstvo maďarských, rakúskych a nemeckých divadelných spoločností. Jedným z nich bolo i dnes populárne viedenské divadlo Theater an der Wien, ktoré tu pravidelne hrávalo od roku 1921. Pre bratislavských divákov bol nezabudnuteľný, v Európe v tom čase veľmi populárny Eduard Klisching, prvý mím a komik kráľovských divadiel v Paríži a Londýne.

S Divadlom Aréna sú spojené i umelecké začiatky ďalšej divadelnej osobnosti – Maxa Reinhardta – divadelného režiséra a mága javiska, ktorý v tom čase ešte ako mladý herec hrával v Divadle Aréna niekoľko sezón. Divákov i divadelných odborníkov nadchol mnohými úlohami, napr. ako Franz Moore v Schillerových Zbojníkoch.

Po roku 1946, kedy bola Petržalka pričlenená k Bratislave, došlo postupne k uzavretiu Arény, ktorá slúžila do počiatku 90-tych rokov ako sklad Slovenskej televízie.

Pantomíma[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1992 založil mím Milan Sládek organizáciu Divadlo Aréna. Od roku 1994 zriadil v Aréne Medzinárodný inštitút pre pohybové divadlo a v roku 1995 sa začala rekonštrukcia budovy. Prvou premiérou v obnovených historických priestoroch, rozšírených o prístavbu v historizujúcom štýle, bol Grand Pierot v roku 1997. Neskôr na repertoár pribudli pantomimické predstavenia Kráľ Ubu, Figarova svadba, Labyrint 2000, Carmen, Opera za tri groše, detské predstavenie O divnej čiapke a ďalšie. V rokoch 19962002 sa v Aréne každoročne konal i medzinárodný festival pantomímy Kaukliar.

Po prechode Divadla Aréna do zriadovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja došlo v septembri 2003 i k zmene na riaditeľskom mieste Divadla Aréna. Novovymenovaným riaditeľom sa stal populárny herec Juraj Kukura, ktorý so sebou priniesol novú koncepciu agentúrneho polyžánrového divadla, so zámerom využiť divadelné priestory v maximálne možnej miere aj pre ostatné druhy umenia.

Činohra[upraviť | upraviť zdroj]

Prvým predstavením, ktorým sa po niekoľkomesačnej pauze predstavilo nové Divadlo Aréna publiku, bola hra súčasnej ruskej autorky Oľgy Muchinovej YOU, ktorá mala premiéru v apríli 2003. Medzi ďalšie inscenované tituly patria: William Shakespeare: Hamlet, Per Olov Enquist: V ho (réžia Anton Šulík ml.), Per Olov Enquist: V hodine rysa (réžia Ivan Balaďa), David Gieselmann: Pán Kolpert, Falk Richter: Boh je DJ (obe réžia Marián Amsler), William Mastrosimone: Totálne mimo (réžia Dušan Bajin), Edward Albee: Koza alebo Kto je Sylvia?, Igor Bauersima, Réjane Desvognes: Tattoo, Thomas Vinterberg, Morgens Rukov: Rodinná slánosť (všetky tri réžia Martin Čičvák), Eric-Emmanuel Schmidt: Oskar a dáma v ružovom (réžia: Juraj Johanides) a rozprávky pre deti Smelý Zajko a Tri prasiatka (obe réžia Jozef Krasula).

V marci 2005 Divadlo Aréna odpremiérovalo vlastnú hru Tiso (v réžii Rastislava Balleka), príbeh katolíckeho kňaza Jozefa Tisa, ktorý sa počas Druhej svetovej vojny stal prezidentom Slovenského štátu, a ktorý poslal 70,000 židov do nacistických koncentračných táborov. Táto inscenácia získala taktiež množstvom nominácii a ocenení.

Muzikál[upraviť | upraviť zdroj]

Divadlo Aréna v roku 2003 hosťovalo v 22 predstaveniach český muzikál Johanka z Arku (réžia Jozef Bednárik) s Lucie Bílou v hlavnej úlohe. V roku 2004 divadlo koprodukovalo pôvodný slovenský muzikál Hriešny tanec na námet kultového filmu Dirty Dancing v celosvetovej premiére (réžia Ján Ďurovčík). V roku 2005 vo vlastnej produkcii v licencii na 50 predstavení odpremiérovalo muzikál The Rocky Horror Show (réžia Jozef Bednárik). V roku 2008 mal v Aréne premiéru hip hopový muzikál Príbeh ulice v réžii Nikitu Slováka. Po piatykrát sa k muzikálovému žánru divadlo vrátilo v roku 2013 premiérou muzikálu Jonathana Larsona Rent v réžii Martina Čičváka.

Tanec[upraviť | upraviť zdroj]

V Divadle Aréna sa konal v minulosti festival súčasného tanca Bratislava v pohybe. Divadlo Aréna v rôznej forme zastrešilo i rôzne autorské tanečné projekty ako Nielen Telo (choreografia Marta Poláková), GASP a Rómeo+Júlia (obe réžia Ján Ďurovčík).

Celonočné programy[upraviť | upraviť zdroj]

Divadlo Aréna v rokoch 2003-2008 organizovalo komponované polymúzické celovečerné programy v réžii Jozefa Bednárika – Židovská noc (2003), Rakúska noc (2004), Nemecká noc (2005), Švajčiarska noc (2007) a Talianska noc (2008). Počas jedinej noci mali návštevníci možnosť spoznať kultúru, tradície, zvyky, jazyk i gastronomické špeciality národov stredoeurópskeho regiónu.

Detská univerzita[upraviť | upraviť zdroj]

Projekt Detskej univerzity Komenského vznikol v roku 2003 v rámci spolupráce medzi Divadlom Aréna a Univerzitou Komenského. Ide o voľnočasové podujatie určené pre deti základných škôl s cieľom zmysluplne zabaviť deti počas letných prázdnin, popularizovať univerzitné vzdelávanie medzi nimi, využiť priestory Divadla Aréna počas divadelných prázdnin a doplniť ponuku letných podujatí pre deti a mládež netradičnou vzdelávacou aktivitou.

Vznik Detskej Univerzity Komenského[upraviť | upraviť zdroj]

Iniciátorom Detskej univerzity Komenského bol riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura, ktorý sa inšpiroval obdobným projektom detskej univerzity v nemeckom Tübingene, ktorá vznikla o rok skôr. Pre spoluprácu oslovil rektora Univerzity Komenského, ktorým bol v tom čase František Gáher.

Detská Univerzita Komenského je súčasťou európskej siete detských univerzít EUCU.NET, v rámci ktorej participovala na vzniku prvého metodického materiálu o detských univerzitách – Bielej knihy EUCU.NET.

Poslanie a ciele[upraviť | upraviť zdroj]

Poslaním Detskej Univerzity Komenského je poskytnúť možnosť hlbšieho vzdelávania a rozširovania vedomostného obzoru detí školského veku, predovšetkým detí vo veku medzi 9 a 14 rokov. Detská univerzita Komenského chce u detí podporovať kritické myslenie, schopnosť vnímať svet v súvislostiach, iniciovať ich záujem o vyššie vzdelanie, vytvárať priestor pre experiment, diskusiu, konfrontáciu názorov.

Hlavným cieľom je príprava novej generácie občianskej elity, ktorá si rozširuje svoje vzdelanie na základe vnútornej záujmu a vlastnej motivácie. Silná elita jedincov, ktorá je o krok vpred, je kľúčová pre formovanie vzdelanej občianskej spoločnosti, konkurencieschopnej v európskom kontexte. Sekundárnym cieľom je umožniť študentom zmysluplne využiť voľný čas počas prázdnin, poskytnúť im priestor pre sociálnu integráciu a obohatiť ich o jedinečné kultúrne a spoločenské zážitky.

Priebeh DUK[upraviť | upraviť zdroj]

Detská univerzita Komenského sa koná v mesiacoch júl a august a jej hlavný program tvoria prednášky vysokoškolských pedagógov (profesorov a docentov) v týždennom intervale. Spolu počas Detskej Univerzity odznie cca 8-9 prednášok. Prednášateľmi sú pedagógovia Univerzity Komenského a iných slovenských vysokých škôl. V každom ročníku sa koná minimálne jedna prednáška od renomovaného zahraničného akademika. Počas existencie projektu v Bratislave prednášali pedagógovia z Vancouveru, Oxfordu, Zürichu, Berkeley, Viedne, Basileja a Prahy.

Cyklus prednášok otvára rektor UK a riaditeľ Divadla Aréna na slávnostnej imatrikulácii v Aule UK v Bratislave, na ktorej študenti dostanú vlastný index a pri hymne detskej univerzity zložia svoj študentský sľub. Záverečná prednáška spojená so slávnostnou promóciou sa koná za prítomnosti rodičov, hostí a médií taktiež v Aule UK. Úvodné slovo na imatrikulácii a promócii mali v minulosti významné osobnosti ako napríklad prezidentka Slovenskej bankovej asociácie Regina Ovesny-Straka, minister financií Ivan Mikloš, predseda BSK Pavol Frešo, guvernér NBS Ivan Šramko, spisovateľ Ľubomír Feldek, predseda NR SR Ing. Richard Sulík a iní.

Študenti dostanú tričko a šiltovku, ktoré nosia počas celého trvania podujatia, aby sa identifikovali s univerzitou a mestom, v ktorom študujú.

Počas projektu majú študenti možnosť vybrať si z množstva ďalších sprievodných aktivít. Pravidelne to bývajú týždňové tvorivé dielne a workshopy pod vedením odborníkov a partnerských inštitúcií (napríklad architektonický workshop, hip-hopový workshop, kariérny workshop, šachový workshop, komunikačno-debatný workshop, army workshop, tvorivé dielne v Slovenskej národnej galérii a Slovenskom národnom múzeu). Výnimočným podujatím organizovaným v rámci Detskej Univerzity Komenského je návšteva Národnej rady Slovenskej republiky spojená s parlamentnou Hodinou otázok, počas ktorej študenti spovedajú ministrov. Okrem toho sú pre účastníkov pripravované každoročne rôzne exkluzívne podujatia. V uplynulých ročníkoch to bol napríklad výlet na Pražský hrad, návšteva 5D kina vo Viedni, výlet loďou po Dunaji a návšteva výstavy v Danubiana Meulensteen Art Museum, výlet do ZOO v Bojniciach, štvordňový pobyt v rekreačnom zariadení Planinka, hudobné a tanečné predstavenia, detská muzikálová dielňa a iné.

Textové znenie prednášok vychádza počas leta v printových médiach a videozáznam je umiestnený na internetovom portáli.

Po ukončení projektu je každý rok vydaná ilustrovaná knižka, ktorá obsahuje text prednášok a multimediálne DVD.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Nominácie v roku 2004[upraviť | upraviť zdroj]

  • Nominácia na Cenu Dosky za najlepšiu inscenáciu hry Edwarda Albeeho Koza alebo Kto je Sylvia? v Divadle Aréna
  • Nominácia na Cenu Dosky za najlepšiu réžiu – Martin Čičvák za réžiu hry Koza alebo Kto je Sylvia? v Divadle Aréna
  • Nominácia na Cenu Dosky za najlepší mužský herecký výkon – Juraj Kukura za postavu Martina v inscenácii hry Koza alebo Kto je Sylvia? v Divadle Aréna
  • Nominácia na Cenu Dosky za najlepší ženský herecký výkon – Emília Vášáryová za postavu Stevie v inscenácii hry Koza alebo Kto je Sylvia? v Divadle Aréna
  • Nominácia na Cenu Dosky za najlepší kostým – Eva Rácová za kostýmy k inscenácii Pán Kolpert v Divadle Aréna

Ocenenia v roku 2004[upraviť | upraviť zdroj]

  • Cena Dosky za najlepší mužský herecký výkon – Juraj Kukura za postavu Martina v inscenácii hry Koza alebo Kto je Sylvia? v Divadle Aréna
  • Cena Dosky za najlepší ženský herecký výkon – Emília Vášáryová za postavu Stevie v inscenácii hry Koza alebo Kto je Sylvia? v Divadle Aréna
  • Cena Literárneho fondu za najlepší mužský herecký výkon – Juraj Kukura za postavu Martina v inscenácii hry Koza alebo Kto je Sylvia? v Divadle Aréna
  • Cena Literárneho fondu za najlepší ženský herecký výkon – Emília Vášáryová za postavu Stevie v inscenácii hry Koza alebo Kto je Sylvia? v Divadle Aréna

Nominácie v roku 2005[upraviť | upraviť zdroj]

  • Nominácia na Cenu Dosky za najlepšiu inscenáciu - monodráma Tiso podľa scenára Rastislava Balleka v Divadle Aréna
  • Nominácia na Cenu Dosky za najlepšiu réžiu - Rastislav Ballek za réžiu hry Tiso v Divadle Aréna
  • Nominácia na Cenu Dosky za najlepší mužský herecký výkon - Marián Labuda za postavu Tisa v Divadle Aréna
  • Nominácia na Cenu Dosky za najlepšiu scénografiu - Jozef Ciller za scénu k inscenácii Tiso v Divadle Aréna
  • Nominácia na Cenu Dosky za najlepšiu scénickú hudbu - Peter Groll za hudbu k inscenácii Tiso v Divadle Aréna
  • Nominácia na cenu Dosky v kategórii Objav sezóny - Kolektív tvorcov pod vedením Rastislava Balleka a Martina Kubrana za inscenáciu Tiso v Divadle Aréna

Ocenenia v roku 2005[upraviť | upraviť zdroj]

  • Cena Dosky za najlepšiu inscenáciu - monodráma Tiso podľa scenára Rastislava Balleka
  • Cena Dosky za najlepší mužský herecký výkon - Marián Labuda za postavu Tisa
  • Cena Dosky za najlepšiu scénickú hudbu - Peter Groll za hudbu k inscenácii Tiso
  • Cena Dosky v kategórii Objav sezóny - Kolektív tvorcov pod vedením Rastislava Balleka a Martina Kubrana za inscenáciu Tiso
  • Cena Humanitnej rady za Detskú univerzitu Komenského

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]