Divadlo Na Fidlovačce

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hlavný vchod do divadla.

Divadlo Na Fidlovačce je divadelná scéna v Prahe – Nuslích v "širšom" Nuselskom údolí pri Botiči, oproti Nuselskému pivovaru. Pred divadlom sa nachádza park Na Fidlovačce a na jeho východnej strane potom rovnomenná ulica. V týchto miestach sa v 18. a 19. storočí konali obľúbené slávnosti pražských obuvníkov Fidlovačka.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Stavba budovy sa začala v roku 1921, divadlo bolo slávnostne otvorené pod názvom Tylovo divadlo 5. novembra 1921. V repertoári divadla boli predovšetkým operety. V priebehu svojej existencie niekoľkokrát zmenilo názov, v rokoch 19631978 bolo v prevádzke ako Hudební divadlo v Nuslích.

Divadelná budova potom chátrala až do roku 1995, kedy bola na jej obnovu založená Nadace Fidlovačka. S jej prispením bolo divadlo obnovené – prevádzka slávnostne začala 28. októbra 1998 Fidlovačkou Josefa Kajetána Tyla. Herci divadla nie sú v stálom angažmáne, ale uzatvárajú zmluvy na jednotlivé predstavenia. Najobsadzovanejšími hercami súboru boli zakladatelia novej éry divadla Tomáš Töpfer a Eliška Balzerová. Pri obnovení divadla do Divadla Na Fidlovačke prešiel takmer celý ročník vtedajších absolventov Pražského konzervatória, z ktorých dosiaľ najviac priestoru dostali Zuzana Vejvodová a Ondřej Brousek. Najúspešnejšou inscenáciou divadla zostáva americký muzikál Šumař na střeše, ktorý bol v repertoári viac než desať rokov.

V roku 1998 divadlo dostalo cenu Thálie ako zvláštnu cenu kolégia, ako prvý umelecký kolektív ocenený cenou Thálie vôbec.

Komorná Fidlovačka[upraviť | upraviť zdroj]

V bývalom kine Morava (za prvej republiky Světovid) v Boleslavovej ulici v Nusliach neďaleko od námestia Bratří Synků bola zriadená 2. scéna divadla s názvom Komorní Fidlovačka [1].

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2011-08-04]. Dostupné online. Archivované 2009-08-22 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]