Divadlo z Pasáže v Banskej Bystrici

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Budova Divadla z Pasáže

Divadlo z Pasáže je profesionálne komunitné divadlo, ktoré ako jediné svojho druhu na Slovensku pracuje s ľuďmi s mentálnym postihnutím. Vo svojej činnosti prepája kultúrnu, umeleckú a sociálnu oblasť. V Banskej Bystrici pôsobí od roku 1995.

V Divadle z Pasáže, v Dennom stacionári divadla a v Chránenom bývaní pracuje 13 ľudí a 15 hercov. Tieto tri organizácie sú vzájomne organizačne, funkčne i personálne prepojené.

Od svojho vzniku herci divadla naštudovali 14 inscenácií, natočili celovečerný hraný film („Z denníka jedného vagóna“), natočili 4 televízne dokumenty, zorganizovali tri ročníky medzinárodného bienálneho divadelného festivalu komunitného umenia, zúčastnili sa medzinárodných festivalov, divadelných prehliadok a workshopov v Dánsku, Fínsku, Litve, Lotyšsku, Nemecku, Portugalsku a Francúzsku. Vytvorili vlastný systém vzdelávania pre ľudí s mentálnym postihnutím. Podieľali sa na vzniku neziskovej organizácie DOM, ktorej poslaním je vytvorenie chráneného bývania pre ľudí s mentálnym postihnutím.

Divadlo prešlo vlastným vývojom, počas ktorého sa vyprofiloval profesionálny umelecký súbor, tvorený hercami s mentálnym postihnutím. Divadelné predstavenia nesú okrem umeleckej výpovede aj silné ľudské posolstvá.

Divadlo zastrešuje príslušníkov rôznych marginalizovaných skupín – herci s mentálnym postihnutím, utečenci, rómske komunity, ľudia s telesným a zmyslovým postihnutím.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°44′18″S 19°08′36″V / 48,738442°S 19,143248°V / 48.738442; 19.143248