Dlhová pasca

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dlhová pasca je:

  • a) (neformálne) situácia, keď je ekonomický subjekt z akýchkoľvek dôvodov (výpadok príjmu, neuvážené zadlžovanie a podobne) náhle neschopný splácať svoje dlhy. Ak neschopnosť splácať svoje dlhy vyplýva z toho, že sa subjekt prehnane zadĺžil (najmä v dôsledku postupu ako v bode b), hovoríme aj o dlhovej špirále.[1][2][3]
  • b) (neformálne) situácia, keď ekonomický subjekt je na tom finančne tak zle, že na splácanie starých dlhov si berie nové dlhy [4][5]; synonymum je dlhová špirála
  • c) vo verejných financiách (aj ako formálny výraz) situácia štátu, pri ktorej sú celkové dlhy štátu také vysoké, že úroky za tento dlh sú (v dôsledku matematicky vysokého základu a/alebo straty dôvery veriteľov) také vysoké, že ďalej zvyšujú deficit rozpočtu a teda aj ďalej zvyšujú dlh štátu, ak majú neúrokové výdavky (t.j. výdavky na investície, platy, sociálne dávky atď.) zostať neznížené. Takýto stav spravidla nastane vtedy, ak je ročný rast celkových daňových príjmov štátu menší ako úroková miera za celkový dlh. [6] Podobná definícia znie, že dlhová pasca je „je stav, keď reálna úroková miera dlhu prevyšuje tempo rastu HDP, čo je dostačujúcou podmienkou pre konštantné zvyšovanie podielu domáceho verejného dlhu na HDP pri vyrovnanom a dokonca aj mierne prebytkovom primárnom rozpočte (saldo primárneho rozpočtu je saldo rozpočtu bez platby úrokov)."[7].
    Príslušný reťazec "rast dlhu → rast úrokov → rast deficitu → rast dlhu → rast úrokov atď." sa neformálne označuje aj ako dlhová špirála. Dlhovú špirálu (v bode rast deficitu) často ešte vyostruje aj paralelná snaha štátu aktívne znížiť deficit; napr. znižovanie štátnych výdavkov obyčajne následne ďalej znižuje daňové príjmy štátu a tým zvyšuje deficit, ktorý malo pôvodne znížiť [8][9]
  • d) motivačná štruktúra, pri ktorej sú ľudia lákaní vziať si dlhodobý dlh za podmienok, ktoré silno zvýhodňujú veriteľa (napr. splácanie je komplikované neobyčajne vysokou alebo variabilnou úrokovou sadzbou, meniacimi sa splátkovými plánmi a vysokými úrokmi z omeškania) [10]

Dlhová pasca vo významoch a a b v osobných financiách[upraviť | upraviť zdroj]

Do dlhovej pasce sa ľudia môžu dostať z niekoľkých dôvodov. Medzi vnútorné dôvody patrí predovšetkým vlastné predlženie sa, kedy má dlžník viac úverov, než je schopný splácať. Väčšinou ide o kombináciu viacerých typov úverov, ako sú nákupy tovaru na splátky, hotovostné úvery a kreditné karty. Ľudia často uzatvárajú úvery, ktorých mesačné splátky sú vyššie, než si môžu dovoliť platiť. Často tiež precenia svoju finančnú situáciu a svoje budúce príjmy. Medzi vonkajšie príčiny dlhovej pasce patrí hlavne strata zamestnania, dlhodobá choroba, rozvod, úmrtie partnera atď. Dlžníci majú jeden alebo niekoľko úverov, ktoré napríklad po strate zamestnania nie sú schopní splácať. Preto opäť uzatvárajú nové úvery, aby mohli zaplatiť svoje splátky.

Ľudia sa do dlhovej pasce často dostávajú tým, že si berú stále viac úverov, tie najnovšie používajú na splátky starších úverov. Pritom novšie úvery sú už menej výhodné než tie predchádzajúce, teda aj náklady na mesačné splátky rastú stále hore. Takáto situácia je dlhodobo neudržateľná a končí neschopnosťou splácať jednotlivé úvery.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Dluhová past [online]. [Cit. 2012-02-14]. Dostupné online. Archivované 2012-01-06 z originálu. (po česky)
  2. Dluhová spirála [online]. Český rozhlas, [cit. 2012-02-14]. Dostupné online. (po česky)
  3. Die Schuldenspirale – von den Schulden zur Privatinsolvenz [online]. Privatinsolvenz.org, [cit. 2012-02-14]. Dostupné online. (po nemecky)
  4. Dluhová spirála [online]. Český rozhlas, 11.12.2011, [cit. 2012-02-14]. Dostupné online. (po česky)
  5. ASHRAFF, Muthu. How Business can get out of Debt Trap? [online]. [Cit. 2012-02-14]. Dostupné online. Archivované 2012-01-03 z originálu. (po anglicky)
  6. Schuldenfalle [online]. www.wirtschaftslexikon24.net, [cit. 2012-02-14]. Dostupné online. (po nemecky)
  7. KOLEKTÍV AUTOROV. Veřejné finance. Praha : Vysoká škola ekonomická, 1995. S. 252.
  8. Definition of US Debt Spiral [online]. DaveManuel.com, [cit. 2012-02-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  9. The Making of a Debt Spiral [online]. The New York Times Company, 13.8.2011, [cit. 2012-02-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  10. Debt Trap Definition [online]. WebFinance, Inc., [cit. 2012-02-14]. Dostupné online. Archivované 2012-01-26 z originálu. (po anglicky)

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dluhová spirála na českej Wikipédii.