Blava

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Dolná Blava)
Blava
potok
Zdrojnica Mariáš, Dobrá Voda, Malé Karpaty
Ústie Horný Dudváh, Bučany (Horná Blava); Dolný Dudváh, Križovany nad Dudváhom (Dolná Blava)
Dĺžka 47,5 km
Povodie 266,4 km² (26 640 ha)
Povodie Horný Dudváh, Malý Dunaj
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-21-10-040 (Horná Blava); 4-21-16-007 (Dolná Blava)
Číslo recipienta 4-21-10-1398 (Horná Blava); 4-21-16-1186 (Dolná Blava)
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Blava je umelo upravený vodný tok na západnom Slovensku, v okrese Trnava. Je to pravostranný prítok Dudváhu s celkovou dĺžkou 47,5 km. Blava je nížinným typom vodného toku, napájaného krasovou vyvieračkou. V súčasnosti je názov „Blava“ neštandardizovaný[1], používajú sa názvy „Horná Blava“ (od prameňa po vtok do Horného Dudváhu) a „Dolná Blava“ (tok odčleňujúci sa z koryta Hornej Blavy a ústiaci do Dolného Dudváhu).

Horná Blava[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení na území Malých Karpát, v neveľkej Dobrovodskej kotline, na okraji Dobrovodského krasu, prameňom Mariáš priamo na území obce Dobrá Voda, v nadmorskej výške približne 250 m n. m. Preteká spomenutou obcou, zľava priberá krátky prítok vytekajúci z vyvieračky v obci, tečie viac-menej juhovýchodným smerom a sprava priberá Hlavinu. Zľava ďalej priberá Jaseňový potok, opúšťa kotlinu a na území Malých Karpát priberá pravostrannú Planinku a tiež ľavostranný Dubnícky potok.

Potom vstupuje do Podunajskej pahorkatiny, do geomorfologického podcelku Trnavská pahorkatina, preteká cez Dechtice, oblúkom obteká sústavu Dechtických rybníkov a za obcou pokračuje viac juhojuhovýchodným smerom. Z pravej strany priberá Vrbovec, z ľavej strany Dechtický kanál a preteká cez Kátlovce, pričom výraznejšie rozširuje svoje koryto. Následne pokračuje cez rovinatú Trnavskú tabuľu, rozvetvuje sa na dve ramená, ktoré pokračujú súbežne, ľavé cez Radošovce a pravé cez Paderovce. Pravé rameno sa potom prudko stáča, sprava priberá Dubovský potok a vzápätí sa obe ramená spájajú. Horná Blava ďalej preteká okrajom obce Jaslovské Bohunice, kde sa opätovne vetví na dve ramená, ktoré sa však spájajú cca po 1 km (153,5 m n. m.). Pokračuje cez obec Malženice a cez susedné Bučany, ktoré preteká veľkým oblúkom, stáča sa na východ, sprava sa oddeľuje koryto Dolnej Blavy, zľava vteká Vanigovský kanál a Horná Blava sa spája s Horným Dudváhom (136,3 m n. m.).

Dolná Blava[upraviť | upraviť zdroj]

Dolná Blava sa oddeľuje z koryta Hornej Blavy juhovýchodne od centra Bučian, odtiaľ pokračuje ďalej na juhojuhozápad v blízkosti intravilánu obcí Brestovany (postupne katastrálne územia Malé Brestovany, Veľké Brestovany, Horné Lovčice) a Dolné Lovčice, kde sprava priberá kanál Raštún a následne z tej istej strany aj Krupský potok. Potom podteká diaľnicu D1. Ďalej ešte preteká v blízkosti obce Zavar a na katastrálnom území obce Križovany nad Dudváhom ústi do Dolného Dudváhu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2008-11-21]. Dostupné online. Archivované 2008-11-21 z originálu.

Súradnice: 48°19′53″S 17°40′07″V / 48,331474°S 17,668633°V / 48.331474; 17.668633